Από: ΕΛΑΜ

Δόξα και Τιμή στους Ήρωες Μιχαήλ Κουτσόφτα, Αντρέα Παναγίδη και Στέλιο Μαυρομμάτη

Δόξα και Τιμή στους Ήρωες Μιχαήλ Κουτσόφτα, Αντρέα Παναγίδη και Στέλιο Μαυρομμάτη
Δημοσιεύθηκε: Σεπτεμβρίου 22, 2024-12:22 View: 7

Αντιπροσωπεία του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου παρευρέθηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Οδηγήτριας στο Παλιομέτοχο, τιμώντας στο Εθνικό και Θρησκευτικό μνημόσυνο, τους απαγχονισθέντες από τους Άγγλους στις 21 Σεπτεμβρίου 1956 ‘Ήρωες της ΕΟΚΑ, Μιχαήλ Κουτσόφτα, Αντρέα Παναγίδη και Στέλιο Μαυρομμάτη.


Εκ μέρους του ΕΛΑΜ στεφάνι κατέθεσε ο Επικεφαλής Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας, Μάριος Πελεκάνος.

Στις 21 Σεπτεμβρίου του 1956, η Αγχόνη των Άγγλων επρόκειτο να λειτουργήσει για άλλη μια φορά, στέλνοντας στο Πάνθεον των Ηρώων τους τρεις Αγωνιστές της ΕΟΚΑ: Ανδρέα Παναγίδη (22 ετών και πατέρας τριών παιδιών), Μιχαήλ Κουτσόφτα (22 ετών) και Στέλιο Μαυρομμάτη (24 ετών). Το μαρτύριο επαναλαμβάνεται, χάνοντας τρεις νεανικές ζωές και κάνοντας τους «λαμπάδες», στο βωμό της Απελευθέρωσης.

Οι τρεις ήρωες, αντιμετώπισαν την αγχόνη με περίσσιο θάρρος. Στο τελευταίο επισκεπτήριο των τριών μελλοθάνατων οι συγγενείς τους, τους βρήκαν να τραγουδούν εθνικά τραγούδια και να ψάλλουν. Εγκαρτερούσαν τον θάνατο με θάρρος και ανδρεία.

Οδηγήθηκαν στην αγχόνη στις 00:45 ψέλνοντας τον Εθνικό Ύμνο, συνοδευόμενοι από τους συγκρατούμενους τους. Ο γδούπος της καταπακτής πάγωσε το κλίμα…αμέσως όμως οι φωνές των κρατουμένων έσπασαν τη σιωπή…

Οι ηρωομάρτυρες, πλήρωσαν με τη ζωή τους τον ανεκπλήρωτο πόθο για «ελευθερία και Ένωση μετά της μητρός Πατρίδος».

ΑΘΑΝΑΤΟΙ

Adblock test (Why?)

Read this on ΕΛΑΜ