Χαιρετισμός της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου στο «2ο Ετήσιο Φεστιβάλ Βιοκαλλιέργειας», στο Παλιό Λιμάνι Λεμεσού, χθες

Χαιρετισμός της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου στο «2ο Ετήσιο Φεστιβάλ Βιοκαλλιέργειας», στο Παλιό Λιμάνι Λεμεσού, χθες
Δημοσιεύθηκε: Σεπτεμβρίου 22, 2024-09:34 View: 8

Χαιρετισμός της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου στο «2ο Ετήσιο Φεστιβάλ Βιοκαλλιέργειας», στο Παλιό Λιμάνι Λεμεσού, χθες

Είναι μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι σήμερα στο 2ο φεστιβάλ βιολογικών προϊόντων, ένα φεστιβάλ μοναδικό στο είδος του, που ενώνει υπηρεσιακούς φορείς και μη για έναν κοινό σκοπό: την αύξηση της παραγωγής βιολογικών προϊόντων στην Κύπρο και την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης του καταναλωτή στα βιολογικά προϊόντα.

Το φεστιβάλ ξεκίνησε το 2023 από το ακριτικό χωριό Δένεια και φέτος πραγματοποιείται στη Λεμεσό. Αποτελεί μια υπέροχη πρωτοβουλία και προάγει την αγαστή συνεργασία μεταξύ του Συνδέσμου Βιοκαλλιεργητών, και μέσω της συνδιοργάνωσης της εκδήλωσης με το Τμήμα Γεωργίας του Υπουργείου μας. Προσδοκία μας, το φεστιβάλ να καθιερωθεί στη συνείδηση όλων μας ως μια σημαντική γιορτή που προωθεί τα βιολογικά προϊόντα και ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό για τα οφέλη της βιολογικής παραγωγής.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι αυτή η εκδήλωση συνδυάζεται με την Ευρωπαϊκή Μέρα Βιολογικής Παραγωγής, που γιορτάζεται στις 23 Σεπτεμβρίου. Αυτή η μέρα υπογραμμίζει τη σημασία της γεωργίας που σέβεται το περιβάλλον και προστατεύει τη βιοποικιλότητα, συνδέοντας την γεωργία με την κλιματική δράση και τις προκλήσεις του σήμερα.

Στην Κύπρο, η έναρξη της «Εβδομάδας Βιολογικής Παραγωγής», που με πρωτοβουλία του Υπουργείου μας θεσπίστηκε το 2023, σηματοδοτείται με τη σημερινή εκδήλωση.

Φίλοι και φίλες,

Η βιολογική παραγωγή προϊόντων αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της Πράσινης Συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Αποτελεί ένα βιώσιμο σύστημα παραγωγής τροφίμων που συμβάλλει στην ενίσχυση των προσπαθειών των αγροτών στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Η βιολογική παραγωγή στην Κύπρο έχει κάνει αλματώδη πρόοδο τα τελευταία δέκα χρόνια. Από το 0,22% της συνολικής βιο-καλλιεργούμενης έκτασης το 2003, σήμερα βρισκόμαστε στο 8% περίπου, ξεπερνώντας τον στόχο του 7,5% που είχαμε θέσει μέχρι το 2025 στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Βιολογική Παραγωγή. Και συνεχίζουμε. Και όλα αυτά είναι βεβαίως αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς των βιοκαλλιεργητών μας, ο αριθμός των οποίων από 85 άτομα το 2003, σήμερα έχει αγγίξει τα 1600.

Ως Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στόχος μας παραμένει η έμπρακτη στήριξη στους βιοκαλλιεργητές μας, ώστε να δημιουργούμε τις συνθήκες, για να μπορεί η βιολογική γεωργία να αποτελέσει ένα βιώσιμο μέλλον, τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές.

Μέσα  από το Στρατηγικό Σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 έχουμε θέσει πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας την ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής. Συγκεκριμένα, μέσω των παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης 1.4 «Βιολογική Γεωργία», με συνολικό προϋπολογισμό γύρω στα €22 εκατ., δίνουμε  κίνητρα στηρίζοντας τους γεωργούς, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους με σκοπό ακριβώς την αύξηση της δραστηριοποίησής τους στον τομέα της βιολογικής παραγωγής.

Σημαντικό εργαλείο στα χέρια του Ευρωπαίου βιοκαλλιεργητή είναι το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης της Βιολογικής Γεωργίας, το οποίο αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της πολιτικής «Από το Αγρόκτημα στο πιάτο». Το Σχέδιο ενθαρρύνει τη μετάβαση από τη συμβατική στη βιολογική παραγωγή και στηρίζει τη ζήτηση βιολογικών προϊόντων στην αγορά, διασφαλίζοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.  Αισιοδοξεί επιπλέον στο να καταστήσει τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία παράδειγμα προς μίμηση.

Το Υπουργείο μας, ακολουθώντας το Ευρωπαϊκό πρότυπο του Σχεδίου Δράσης, προχώρησε στην κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2023. Αυτό το σχέδιο περιλαμβάνει 16 στοχευμένες δράσεις  που αποσκοπούν στην ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας. Στόχος μας είναι το 10% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων να μετατραπούν σε βιολογικές μέχρι το 2030. Βλέπουμε ότι αυτός ο στόχος είναι εφικτός, χάρη στην αφοσίωση και στις συλλογικές προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Η βιολογική γεωργία δεν είναι απλώς μια παροδική τάση, αλλά ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε για να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον, τόσο για τον αγροτικό τομέα όσο και για την ποιότητα της διατροφής μας. Η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος βασίζεται στη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και στη σταθερή στήριξη των βιοκαλλιεργητών. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Βιολογική Παραγωγή αποτελεί τον βασικό μας οδηγό και μας καλεί όλους να συμμετάσχουμε ενεργά. Μέσω αυτού, μπορούμε να στηρίξουμε τους παραγωγούς μας, διασφαλίζοντας, όχι μόνο τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους και τη διασφάλιση ενός δίκαιου και αξιοπρεπούς εισοδήματος για τους ίδιους, αλλά και την παροχή ασφαλών και ποιοτικών βιολογικών προϊόντων στους καταναλωτές.  

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ  τους διοργανωτές αυτού του φεστιβάλ για την εξαιρετική τους δουλειά. Εύχομαι το φεστιβάλ αυτό να οργανώνεται ανελλιπώς κάθε χρόνο, καθιερώνοντάς το ως έναν θεσμό, που θα αναδεικνύει  τη σημασία και την αξία της βιολογικής γεωργίας στην Κύπρο.

Εύχομαι σε όλους καλή διασκέδαση.

(ΕΦυς/ΕΑθ)

Adblock test (Why?)

Read this on Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυβέρνησης