Από: ΔΗΠΑ

ΑΛ. ΤΡΥΦΩΝΙΔΗΣ: ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2024

ΑΛ. ΤΡΥΦΩΝΙΔΗΣ: ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2024
Δημοσιεύθηκε: Ιουλίου 08, 2024-16:26 View: 23

Έχουμε συζητήσει και αναλύσει τις πρόνοιες του Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού ο οποίος απαιτεί συνολικές πρόσθετες πιστώσεις 351.4 εκ. ευρώ. Τα περισσότερα κονδύλια τα οποία περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό είναι όντως δικαιολογημένα.

Έχουμε ζητήσει πρόσθετα στοιχεία και πληροφορίες για μια σειρά από κονδύλια τα οποία είναι ιδιαίτερα αυξημένα, όπως η αγορά φαρμάκων, η αγορά ύδατος και η λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης και θα αναμένουμε την κατάθεση των στοιχείων γραπτώς.

Δυστυχώς αυτό που διαπιστώνω είναι ότι πολλά θέματα τα οποία συζητούνται στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές και  πολλές επισημάνσεις της Βουλής, καθώς και τα αποτελέσματα πολλών συσκέψεων στις οποίες συμμετέχουμε, δεν λαμβάνονται υπόψη στον καταρτισμό του Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού.

Θα αναφέρω συγκεκριμένα τη διαχρονική απαίτηση της Βουλής αλλά και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την αναγκαιότητα εξορθολογισμού της κρατικής χορηγίας για τα κρατικά Πανεπιστήμια. Η κρατική χορηγία συνεχώς αυξάνεται και χρειάζονται επιπρόσθετα κονδύλια μέσω Συμπληρωματικών Προϋπολογισμών. Επίσης χρειάζεται έλεγχος για να διαπιστωθεί ότι τα κονδύλια όντως δαπανώνται για το σκοπό τον οποίο έχουν εγκριθεί.

Για το Πανεπιστήμιο Κύπρου με τον Προϋπολογισμού αυτό ζητείται ένα επιπρόσθετο ποσό της τάξης των  25 εκ. ευρώ.

Εκφράζω την έντονη μου απογοήτευση ότι ούτε και ένα ευρώ δεν περιλαμβάνεται για το σκοπό της ανέγερσης φοιτητικών εστιών, ένα θέμα χιλιοειπωμένο και για το οποίο πολλοί Συνάδελφοι μου και εγώ προσωπικά έχουμε έντονη άποψη.  Πότε επιτέλους θα αρχίσει το έργο αυτό το οποίο είναι απαραίτητο για να σταματήσει η εκμετάλλευση των ιδιωτών πάνω στους φοιτητές μας; Εμείς ζητήσαμε από τους εκπρόσωπους των  Υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας να μεταφέρουν το αίτημα μας στους Υπουργούς και μέχρι την Πέμπτη να μας κοινοποιήσουν τις απαντήσεις τους.

Σχετικά με το θέμα των χαμηλόμισθων  του δημοσίου Α2-5-7, δυστυχώς δεν περιλαμβάνεται κάποια πρόνοια η οποία να ικανοποιεί την δέσμευση την οποία η πολιτεία έχει δώσει στην κατηγορία των υπαλλήλων αυτών, ότι η 30μηνη υπηρεσία τους θα λαμβάνεται υπόψη για σκοπούς μισθοδοσίας.

Ούτε το πρόβλημα που υπάρχει με τους συνοδούς της δημοτικής και της μέσης εκπαίδευσης δεν επιλύεται μέσω του Προϋπολογισμού αυτού.

Δυστυχώς διαπιστώνω ότι αθετούνται δεσμεύσεις και αποφάσεις, με τη νέα θέση από την Εκτελεστική Εξουσία ότι θα γίνει διάλογος.  

Θα αναμένουμε τις απαντήσεις και τις θέσεις των Υπουργείων στα πιο πάνω θέματα και θα τοποθετηθούμε.

Σε σχέση με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό της Αρχής Λιμένων Κύπρου, ύψους 8,4 εκ. ευρώ, σημειώνουμε την ετοιμότητα της Αρχής να αναλάβει προσωρινά την διαχείριση και λειτουργία του λιμανιού της Λάρνακας για να μπορέσει το κράτος να εκπονήσει τον νέο στρατηγικό σχεδιασμό.

Όμως δεν θα μπορούμε να δεχθούμε την απορρόφηση όλου του βάρους που είχε η Κίτιον στο θέμα των υπαλλήλων, και εξηγούμαι πως όλοι οι αναγκαίοι υπάλληλοι για τις δουλειές της Αρχής Λιμένων θα πρέπει να απορροφηθούν και να πληρώνονται 80% από την Αρχή και 20% από το Υπουργείο. Υπάρχουν και υψηλόμισθοι υπάλληλοι που εργάζονταν στην Κίτιον που ίσως να μην χρειάζονται και δε θα μπορούν αυτοί υπαλλήλοι να τους επωμιστεί το κράτος μέχρι να γίνει ο νέος στρατηγικός σχεδιασμός.

Adblock test (Why?)

Read this on ΔΗΠΑ