Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Δαμιανού στην «Πορεία με τις Ροζ Φιγούρες», χθες

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Δαμιανού στην «Πορεία με τις Ροζ Φιγούρες», χθες
Δημοσιεύθηκε: Οκτωβρίου 06, 2024-10:13 View: 6

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Δαμιανού στην «Πορεία με τις Ροζ Φιγούρες», χθες

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στην «Πορεία με τις Ροζ Φιγούρες», μια πρωτοβουλία της Europa Donna Κύπρου, για να ενώσουμε τις φωνές μας, να δείξουμε έμπρακτα τη στήριξή μας σε κάθε γυναίκα που βιώνει αυτή τη δύσκολη εμπειρία και να στείλουμε ένα μήνυμα δύναμης, ελπίδας και αλληλεγγύης. Ο καρκίνος του μαστού δυστυχώς αποτελεί την πιο συχνή μορφή καρκίνου ανάμεσα στις γυναίκες και τα ποσοστά συνεχώς αυξάνονται λόγω των σύγχρονων συνθηκών ζωής. Ωστόσο, με την κατάλληλη ενημέρωση, πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία αυτής της μάχης. 

Το Υπουργείο Υγείας δίνει υψηλή προτεραιότητα στον καρκίνο του μαστού, και αυτό αποδεικνύεται μέσα από το Πληθυσμιακό Πρόγραμμα Έγκαιρης Ανίχνευσης Καρκίνου του Μαστού, το οποίο εφαρμόζεται παγκύπρια από το 2003. Το πρόγραμμα αυτό αναβαθμίζεται διαρκώς τόσο σε τεχνολογικό όσο και σε λειτουργικό επίπεδο. Μάλιστα, έχουμε επεκτείνει την ηλικιακή κάλυψη στις γυναίκες ηλικίας 45-74, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές συστάσεις. Επιπλέον, όλα τα Κέντρα Μαστογραφίας έχουν εκσυγχρονιστεί σε θέματα υποδομής, εξοπλισμού και στελέχωσης, εξασφαλίζοντας τις βέλτιστες συνθήκες για την έγκαιρη διάγνωση. 

Ιδιαίτερα, μέσω της γενναιόδωρης δωρεάς από τον ΟΠΑΠ, έχουμε εξασφαλίσει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε ψηφιακούς μαστογράφους, οι οποίοι επιτρέπουν την τομοσύνθεση υψηλής ευκρίνειας σε συγκεκριμένες κατηγορίες γυναικών. Αυτό βελτιώνει σημαντικά τις πιθανότητες έγκαιρης διάγνωσης και κατά συνέπεια την επιτυχία της θεραπείας. 

Σήμερα μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι όλα τα Κέντρα πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές με τις παρεμβάσεις που επιτελούνται, ώστε να προχωρήσει σταδιακά και η διαδικασία διαπίστευσής τους. 

Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας προχωρά με την εγκατάσταση ενός Πληροφοριακού Συστήματος Ακτινολογίας (RIS), που θα διευκολύνει τον προγραμματισμό των ραντεβού και τη διαχείριση ειδοποιήσεων με SMS, ενώ θα επιτρέπει στους ακτινολόγους να δημιουργούν γρήγορα και αποτελεσματικά τις ιατρικές εκθέσεις των γυναικών. Η καταχώρηση των αποτελεσμάτων στον ηλεκτρονικό φάκελο του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) θα διευκολύνει τους γιατρούς, αλλά και τις ίδιες τις γυναίκες να έχουν πρόσβαση σε όλα τα απαραίτητα δεδομένα για την περαιτέρω διερεύνηση και αντιμετώπιση της κατάστασής τους. 

Φίλες και φίλοι, 

Η Europa Donna Κύπρου, εδώ και 20 χρόνια, αποτελεί έναν πολύτιμο συνεργάτη και σύμμαχο του Υπουργείου Υγείας στον κοινό μας αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού. Η αφοσίωση, η δύναμη και η προσφορά της οργάνωσης αυτής έχουν φέρει ανεκτίμητα αποτελέσματα στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των γυναικών που αντιμετωπίζουν αυτή την ασθένεια. Η δράση σας έχει γίνει φάρος ελπίδας και στήριξης για τις γυναίκες και τις οικογένειές τους, και η συμβολή σας στην κοινωνία μας είναι πραγματικά ανεκτίμητη. 

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη σε όλες και όλους εσάς που συμμετέχετε στη σημερινή πορεία. Η παρουσία σας εδώ δεν είναι απλώς μια πράξη αλληλεγγύης, αλλά ένα ισχυρό μήνυμα ότι καμία γυναίκα δεν είναι μόνη της σε αυτόν τον αγώνα. Μαζί μπορούμε να συνεχίσουμε να προωθούμε τη σημασία της πρόληψης, της ενημέρωσης και της υποστήριξης, με στόχο ένα μέλλον όπου ο καρκίνος του μαστού θα είναι μόνο μια ιστορία από το παρελθόν. 

Σας ευχαριστώ θερμά και εύχομαι σε όλες και όλους καλή δύναμη στον αγώνα μας. 

(ΝΖ/ΓΣ)

Adblock test (Why?)

Read this on Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυβέρνησης