Ανακοίνωση του ΟΚΥπΥ για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Ανακοίνωση του ΟΚΥπΥ για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας
Δημοσιεύθηκε: Οκτωβρίου 10, 2024-15:31 View: 3

10-10-2024 15:31

Ανακοίνωση του ΟΚΥπΥ για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Η 10η Οκτωβρίου έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών για θέματα που αφορούν την ψυχική υγεία και ευεξία. Η ψυχική υγεία αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και αγαθό, συμβάλλοντας στην εξασφάλιση υψηλής ποιότητας ζωής. Προάγει τη μάθηση, ενισχύει την επαγγελματική απόδοση και ενθαρρύνει την ενεργή συμμετοχή των πολιτών σε κοινωνικές δραστηριότητες.

Στην Κύπρο, η Διεύθυνση Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (ΔΥΨΥ) του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) ηγείται των προσπαθειών για την προαγωγή της ψυχικής υγείας σε όλους τους πολίτες, ενώ παράλληλα καταπολεμά το στίγμα και τις διακρίσεις. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες μέσω της ΔΥΨΥ καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, περιλαμβάνοντας τόσο εσωτερική νοσηλεία όσο και εξωτερικές υπηρεσίες, καθώς και εξειδικευμένα προγράμματα, με στόχο την ολιστική και ολοκληρωμένη διαχείριση των ζητημάτων ψυχικής υγείας.

Το θέμα που έχει οριστεί από τον ΠΟΥ για το 2024 είναι «Ψυχική υγεία στην εργασία» και αφορά και τον εργαζόμενο γενικό πληθυσμό. Παρόλο που η εργασία προωθεί την οικονομική, κοινωνική και προσωπική ανάπτυξη κάθε εργαζόμενου, καθώς και την πολιτειακή ευρωστία και κοινωνική ευημερία, είναι γνωστό ότι οι συνθήκες, οι απαιτήσεις και το εργασιακό περιβάλλον μπορούν να οδηγήσουν σε επαγγελματική εξουθένωση και την εμφάνιση προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Οι ανθυγιεινές συνθήκες, όπως το στίγμα, οι διακρίσεις και η έκθεση σε κινδύνους όπως η παρενόχληση, μπορεί να εγκυμονούν σημαντικούς κινδύνους, επηρεάζοντας την ψυχική υγεία, τη συνολική ποιότητα ζωής και κατά συνέπεια τη συμμετοχή ή την παραγωγικότητα στην εργασία.

Στόχος του ΟΚΥπΥ είναι η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων, προγραμμάτων και δράσεων σε διάφορα επίπεδα να διασφαλίσουν την ασφάλεια, καθώς και τη σωματική και ψυχική υγεία στον εργασιακό χώρο.

Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να βρουν τις δράσεις που θα διοργανώσει η ΔΥΨΥ για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.shso.org.cy/programma-ekdiloseon-eneka-tis-pagkosmias-imeras-psychikis-ygeias-dypsy-okypy-2024/.

Το κοινό μπορεί να βρει περισσότερες πληροφορίες για τη ΔΥΨΥ στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.shso.org.cy/hospital/iperisies-psixikis-igeias/.

(ΝΓιαν/ΓΣ)

Adblock test (Why?)

Read this on Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυβέρνησης