Συμμετοχή του Υφυπουργού Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Συμμετοχή του Υφυπουργού Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
Δημοσιεύθηκε: Οκτωβρίου 10, 2024-19:49 View: 6

10-10-2024 19:49

Συμμετοχή του Υφυπουργού Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Ο Υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας δρ Νικόλας Ιωαννίδης, συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο στις 10 Οκτωβρίου.

Στο πλαίσιο του γεύματος εργασίας των Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων διεξήχθη ενδελεχής συζήτηση αναφορικά με τους τρόπους που θα μπορούσε να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της πολιτικής επιστροφών των ατόμων που δεν έχουν νόμιμο δικαίωμα παραμονής στα κράτη μέλη (ΚΜ), συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που δεν χρήζουν προστασίας, καθώς και των ατόμων που αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια. Περαιτέρω, οι Υπουργοί έτυχαν ενημέρωσης από την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων κα Ylva Johansson σε σχέση με την πορεία υλοποίησης του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και του Ασύλου (ΣΜΑ).

Στην παρέμβασή του ο δρ Ιωαννίδης επανέλαβε τη δέσμευση της Κύπρου για υλοποίηση του ΣΜΑ εντός της προκαθορισμένης προθεσμίας. Υπενθύμισε ότι Κύπρος αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε αυτό, αφού για πρώτη φορά η λήψη μέτρων αλληλεγγύης καθίσταται υποχρεωτική. Επιπλέον, τόνισε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες που παρέχει το ΣΜΑ, καθώς επίσης και το υφιστάμενο Κεκτημένο για την ενίσχυση του ρυθμού επιστροφών. Σημείωσε επίσης ότι η αναθεώρηση της Οδηγίας Επιστροφών αποτελεί απαραίτητο εργαλείο, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα ΚΜ τις νέες προκλήσεις με επιτυχία.

Ο Υφυπουργός ανέδειξε την ανάγκη για προώθηση των στρατηγικών εταιρικών σχέσεων με τρίτες χώρες διέλευσης και προέλευσης, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να διερευνηθούν και νέοι τρόποι αποτροπής των παράτυπων μεταναστευτικών ροών. Ανέδειξε επίσης τη σημασία βελτίωσης της αποτελεσματικότητας στον τομέα των επιστροφών σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο δρ Ιωαννίδης είχε συνάντηση με την κα Beate Gminder, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν θέματα που αφορούν στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών (σε σχέση με την επιδείνωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή), στην πορεία υλοποίησης του ΣΜΑ, καθώς επίσης θέματα που αναμένεται να διαχειριστεί η Κύπρος στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στο πρώτο εξάμηνο του 2026.

(ΜΠατ/ΝΓιαν/ΓΣ)

Adblock test (Why?)

Read this on Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυβέρνησης