Από: ΑΚΕΛ

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ για την Παγκόσμια Μέρα Ψυχικής Υγείας

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ για την Παγκόσμια Μέρα Ψυχικής Υγείας
Δημοσιεύθηκε: Οκτωβρίου 10, 2024-19:07 View: 5

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ για την Παγκόσμια Μέρα Ψυχικής Υγείας

«Ήρθε η ώρα να δοθεί προτεραιότητα στην Ψυχική Υγεία στο Χώρο Εργασίας» τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας υπογραμμίζοντας την ανάγκη ανάληψης συλλογικής ευθύνης κι εστιάζοντας στην ανάγκη δημιουργίας υποστηρικτικού εργασιακού περιβάλλοντος που να προάγει την ψυχική υγεία, για όλους τους εργαζόμενους. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το 27% των εργαζομένων στην ΕΕ βίωσε ψυχολογική πίεση, κατάθλιψη και άγχος, ενώ στην Κύπρο ποσοστό 47,4% των εργαζομένων έχουν ελάχιστο έως καθόλου χρόνο για αλληλεπίδραση κατά την ώρα της εργασίας τους.

Το αίσθημα εργασιακής σταθερότητας κι ασφάλειας είναι ζωτικής σημασίας για την διατήρηση της ψυχικής υγείας του εργαζόμενου. Εντούτοις, τα τελευταία χρόνια εντείνονται οι πολιτικές και πρακτικές απορρύθμισης και απαξίωσης της εργασίας οδηγώντας τους εργαζόμενους στην ανασφάλεια. Περαιτέρω, η έλλειψη στήριξης κι αλληλεγγύης, η έλλειψη ευαισθητοποίησης για την ψυχική υγεία και νόσο, το στίγμα και διακρίσεις σε βάρος των ψυχικά ευάλωτων εργαζομένων και ο ελλιπής έλεγχος των συνθηκών εργασίας επιδεινώνει την ψυχική υγεία των εργαζομένων. Κάθε εργαζόμενος σε αγχωτικό ή μη υποστηρικτικό εργασιακό περιβάλλον δυνητικά κινδυνεύει από εργασιακή εξουθένωση, συναισθηματική εξάντληση, μείωση ικανοποίησης και απώλεια ψυχολογικής δέσμευσης, άγχος και κατάθλιψη. Η κακή ψυχική υγεία των εργαζομένων μεταδίδεται στην οικογενειακή και κοινωνική ζωή, στην κοινωνική συμμετοχή και δράση, μειώνοντας τη συνολική ποιότητα ζωής και κλονίζοντας τον κοινωνικό ιστό ενώ διαιωνίζει ευρύτερες κοινωνικές διακρίσεις, περιορίζοντας την πρόσβαση αυτών των ατόμων στην αγορά εργασίας και την κοινωνική ένταξη.

Το ΑΚΕΛ έχει εγείρει επανειλημμένα προς την κυβέρνηση την ανάγκη εκπόνησης πολιτικών για την ψυχική υγεία στην εργασία, που ανάμεσα σε άλλα να αφορούν τη συμπερίληψη των ψυχοκοινωνικών κινδύνων στις αξιολογήσεις κινδύνων για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, στοχευμένες πολιτικές για τη στήριξη της ψυχικής υγείας των νέων εργαζομένων, την κατάρτιση και ευαισθητοποίηση σχετικά με την ψυχική υγεία στον χώρο εργασίας. Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να διεκδικεί την βελτίωση των συνθηκών εργασίας αλλά και την πρόληψη, θεραπεία και στήριξη των ατόμων με προβλήματα στην ψυχική υγεία.

Adblock test (Why?)

Read this on ΑΚΕΛ