Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας, κ. Μιχάλη Δαμιανού στην εκδήλωση με τίτλο «Ταυτόχρονος Μητρικός Θηλασμός 2024»

Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας, κ. Μιχάλη Δαμιανού στην εκδήλωση με τίτλο «Ταυτόχρονος Μητρικός Θηλασμός 2024»
Δημοσιεύθηκε: Οκτωβρίου 12, 2024-15:57 View: 5

12-10-2024 15:57

Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας, κ. Μιχάλη Δαμιανού στην εκδήλωση με τίτλο «Ταυτόχρονος Μητρικός Θηλασμός 2024»

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση του Παγκύπριου Συνδέσμου Μητρικού Θηλασμού, που εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον «Μήνα Προώθησης του Θηλασμού 2024». Το φετινό μήνυμα, «Κλείνοντας το κενό: Υποστήριξη Μητρικού Θηλασμού για όλους», αντανακλά την επιτακτική ανάγκη εγρήγορσης ώστε όλες οι μητέρες χωρίς εξαιρέσεις, να έχουν πρόσβαση σε ορθή και ουσιαστική υποστήριξη, από το κράτος, την οικογένεια και την κοινωνία γενικότερα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι ξεκάθαρος: «Όταν ο μητρικός θηλασμός ενισχύεται, οι κοινωνίες, οι οικονομίες και η δημόσια υγεία βελτιώνονται προς όφελος όλων».

Η υποστήριξη του θηλασμού μπορεί να προέρχεται από πολλές πηγές και να έχει διάφορες μορφές. Περιλαμβάνει την προστασία της μητρότητας μέσω νομοθεσίας, αλλά και τη θετική στάση των συναδέλφων απέναντι σε θηλάζουσες μητέρες. Μια απλή χειρονομία αποδοχής και σεβασμού προς τη μητέρα που θηλάζει δημόσια, χωρίς επικρίσεις, συμβάλλει σημαντικά. Εξίσου σημαντική είναι η πρόσβαση σε έγκυρες συμβουλές από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας. Όπως και αν παρέχεται, η υποστήριξη ενισχύει τη «θερμή αλυσίδα για τον θηλασμό», επιτρέποντας στις μητέρες να προσφέρουν μέσω του σώματός τους, τροφή, αγάπη και υγεία στα παιδιά τους.

Το Υπουργείο Υγείας αναγνωρίζει τη σημασία του μητρικού θηλασμού και τον έχει θέσει ως προτεραιότητα στη δημόσια υγεία. Στόχος μας είναι η εφαρμογή της Εθνικής Πολιτικής για τον Θηλασμό και η καλλιέργεια μιας «Φιλικής προς το Βρέφος» κουλτούρας σε όλους τους τομείς της κοινωνίας: από τις υπηρεσίες υγείας και τους χώρους εργασίας, έως τους δημόσιους χώρους και την κοινότητα γενικότερα.

Προς επίτευξη αυτών των στόχων, η νέα Εθνική Στρατηγική Μητρικού Θηλασμού (2024-2027), η οποία εγκρίθηκε πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο, προσφέρει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση μέσα από 25 δράσεις. Η ενεργή συμμετοχή των μητέρων, η υποστήριξη των επαγγελματιών υγείας και η συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών και την Εθνική Επιτροπή Μητρικού Θηλασμού αποτελούν βασικούς πυλώνες για τη βελτίωση των συνθηκών θηλασμού στη χώρα μας.

Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας προχώρησε στην εφαρμογή της Κοινοτικής Μαιευτικής, εντός του ΟΚΥπΥ, στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Μέσα από αυτή την υπηρεσία, παρέχεται προγεννητική και μεταγεννητική υποστήριξη στις γυναίκες, βοηθώντας τις να διαχειριστούν τη μητρότητα και να ενισχύσουν τον θηλασμό.

Με αυτές τις σκέψεις, ολοκληρώνω τον χαιρετισμό μου, ευχόμενος κάθε επιτυχία στους στόχους της εκδήλωσης. Το Υπουργείο Υγείας και εγώ προσωπικά θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε κάθε προσπάθεια ώστε κάθε παιδί που γεννιέται στη χώρα μας να απολαμβάνει το δικαίωμα στον θηλασμό.

(ΔΚ)

Adblock test (Why?)

Read this on Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυβέρνησης