Από: KitasWeather

Ακόμα ένα θερμό Σ/Κ – Omega Block φέρνει προοδευτική αισθητή πτώση θερμοκρασίας από τα μέσα της νέας εβδομάδας

Ακόμα ένα θερμό Σ/Κ – Omega Block φέρνει προοδευτική αισθητή πτώση θερμοκρασίας από τα μέσα της νέας εβδομάδας
Δημοσιεύθηκε: Οκτωβρίου 12, 2024-10:30 View: 7

Χωρίς αλλαγή αναμένεται να κυλήσει το καιρικό σκηνικό στην περιοχή μας και αυτό το Σ/Κ, με κύριο χαρακτηριστικό την αυξημένη ηλιοφάνεια και τις θερμοκρασίες πάνω της κανονικής, με τον υδράργυρο να ανέρχεται στο εσωτερικό γύρω στους 32-33 βαθμούς Κελσίου. Στις αρχές της νέας εβδομάδας δεν αναμένεται κάποια σημαντική αλλαγή στο καιρικό σκηνικό με διαστήματα ηλιοφάνειας και νεφώσεων, ωστόσο κάποιες πιθανότητες για μεμονωμένου χαρακτήρα βροχές παρουσιάζονται κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά τα απογεύματα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακά μικρή πτώση. Από τα μέσα της εβδομάδας, Omega Block θα σχηματιστεί στην Ευρώπη με κύριο χαρακτηριστικό την προοδευτική αισθητή πτώση της θερμοκρασίας για την περιοχή μας ενώ κάποιες χαμηλές πιθανότητες βροχής συνεχίζουν να παρουσιάζονται.

Σήμερα Σάββατο, μετά τη διάλυση της τοπικής πρωινής χαμηλής νέφωσης, ο καιρός θα καταστεί ηλιόλουστος ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν λίγες τοπικές νεφώσεις στα ορεινά/ημιορεινά και πιο τοπικά στο εσωτερικό. Κατά τις βραδινές ώρες τοπικά κυρίως στα παράλια αναμένεται να παρατηρηθεί χαμηλή νέφωση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, για να κυμανθεί γύρω στους 2-3 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 30 έως 33 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 29 έως 32 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 21 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για σήμερα Σάββατο (12/10/2024)

Αύριο Κυριακή, μετά τη διάλυση της τοπικής πρωινής χαμηλής νέφωσης, ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος με λίγες υψηλές νεφώσεις ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν λίγες τοπικές νεφώσεις στα ορεινά/ημιορεινά και πιο τοπικά στο εσωτερικό. Κατά τις βραδινές ώρες τοπικά αναμένεται να σχηματιστεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμαίνεται λίγο πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 29 έως 32 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού καθώς και στα νότια και ανατολικά παράλια, γύρω στους 28 έως 30 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά και βόρεια παράλια και γύρω στους 22 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για αύριο Κυριακή (13/10/2024)

Την Δευτέρα, μετά τη διάλυση της τοπικής πρωινής ομίχλης και χαμηλής νέφωσης, ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος με λίγες υψηλές κυρίως νεφώσεις. Το μεσημέρι και το απόγευμα, νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ορεινά/ημιορεινά και πιο τοπικά στο εσωτερικό, οι οποίες θα είναι αυξημένες στα ορεινά/ημιορεινά με μικρή πιθανότητα εκδήλωσης μεμονωμένης βροχής το απόγευμα. Κατά τις βραδινές ώρες τοπικά αναμένεται να σχηματιστεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει γενικά αξιόλογη μεταβολή, παραμένοντας λίγο πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 29 έως 32 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 28 έως 32 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 18 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Δευτέρα (14/10/2024)

Την Τρίτη, μετά τη διάλυση της τοπικής πρωινής ομίχλης και χαμηλής νέφωσης, ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις. Το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικά αυξημένες νεφώσεις στα ορεινά/ημιορεινά και πιο τοπικά στο εσωτερικό, με την πιθανότητα εκδήλωσης μεμονωμένων βροχών το απόγευμα κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, παραμένοντας λίγο πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 28 έως 31 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 27 έως 31 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 18 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Τρίτη (15/10/2024)

Την Τετάρτη, Omega Block θα έχει σχηματιστεί στην Ευρώπη, με τον άξονα της σφήνας έξαρσης να επεκτείνεται από την κεντρική Μεσόγειο προς κεντρική και βόρεια Ευρώπη ενώ την ίδια ώρα, σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας στην ανατολική Ευρώπη θα αρχίσει να κατηφορίζει προς την περιοχή μας/Μέση Ανατολή, με τάση να αποκοπεί. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της εξέλιξης θα είναι ότι αρχίσουν να κατηφορίζουν πιο ψυχρές αέριες μάζες προς την περιοχή μας σταδιακά από την Πέμπτη και έπειτα.

Όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες στην περιοχή μας την Τετάρτη, ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος με λίγες υψηλές κυρίως νεφώσεις. Το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικά αυξημένες νεφώσεις στα ορεινά/ημιορεινά και πιο τοπικά στο εσωτερικό, με την πιθανότητα εκδήλωσης μεμονωμένων βροχών το απόγευμα κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, για να κυμανθεί γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα έως λίγο πιο πάνω, φτάνοντας γύρω στους 27 έως 30 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 27 έως 31 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 17 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Τετάρτη (16/10/2024)

Περαιτέρω αισθητή πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται το διήμερο Πέμπτη/Παρασκευή στην περιοχή μας, με τον υδράργυρο να πέφτει προοδευτικά και σε επίπεδα κάτω της κανονικής, ωστόσο οι πιθανότητες βροχής παραμένουν γενικά χαμηλές, χωρίς να αποκλείονται λίγα μεμονωμένα φαινόμενα κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά.

Στην πιο κάτω εικόνα, βλέπετε τη θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας για χθες, η οποία στην περιοχή μας κυμαίνεται γύρω στους 25-27 βαθμούς Κελσίου (εικόνα 1). Αυτές οι θερμοκρασίες είναι γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα έως 1-2 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω (εικόνα 2).

Εικόνα 1: Θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας
Εικόνα 2: Θερμοκρασιακή ανωμαλία της επιφάνειας της θάλασσας

Ο κίνδυνος έναρξης και εξάπλωσης πυρκαγιών σύμφωνα με τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι μέτριος στα ορεινά και υψηλός στις υπόλοιπες περιοχές.

Adblock test (Why?)

Read this on KitasWeather