Από: ΔΗΚΟ

Κ. Μαυρίδης προς ΕΕ: Ευρωπαίοι πολίτες εμπλέκονται στον σφετερισμό κατεχόμενων περιουσιών

Κ. Μαυρίδης προς ΕΕ: Ευρωπαίοι πολίτες εμπλέκονται στον σφετερισμό κατεχόμενων περιουσιών
Δημοσιεύθηκε: Οκτωβρίου 09, 2024-16:52 View: 6

Την εμπλοκή ευρωπαίων πολιτών στον σφετερισμό Ελληνοκυπριακών (Ε/κ) περιουσίων στα κατεχόμενα ανέδειξε με παρέμβασή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D), ζητώντας την λήψη άμεσων μέτρων από την ΕΕ.

Στην παρέμβασή του ο κ. Κ. Μαυρίδης ανέφερε ότι «εκτός από τους πολίτες τρίτων χωρών, αρκετοί πολίτες της ΕΕ αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις για σφετερισμό ή παράνομη πώληση κατεχόμενων Ε/κ περιουσιών, ενεργώντας κυρίως ως μεσάζοντες για κατασκευαστικές εταιρείες στα κατεχόμενα που προωθούν πολυτελή διαμερίσματα ή κατοικίες σε γη ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας. Μεταξύ άλλων, πολίτες της Γερμανίας, Ιταλίας, Ουγγαρίας, Τσεχίας και Πορτογαλίας συνελήφθησαν ή/και κατηγορήθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία για παράνομη δραστηριότητα στα κατεχόμενα».

Όπως τόνισε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής «τέτοια περιστατικά αποτελούν κατάφωρη παραβίαση αποφάσεων του Δικαστηρίου της ΕΕ και του κράτους δικαίου της ΕΕ και ως εκ τούτου αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής καθώς αφορούν ευρωπαίους υπηκόους στο επίκεντρο των παραβιάσεων». Ο κ. Μαυρίδης εξήγησε επίσης ότι «οι παραβιάσεις αυτές αποτελούν μέρος της κυνικής πολιτικής του κατοχικού τουρκικού καθεστώτος στα κατεχόμενα για νομιμοποίηση, εγκαθιδρύοντας οικονομικούς δεσμούς με την ΕΕ μέσω προσοδοφόρων αλλά παράνομων συμφωνιών, χρησιμοποιώντας ευρωπαίους πολίτες ως αγοραστές ή μεσάζοντες».

Τέλος, ο κ. Μαυρίδης ζητά από την Ευρ. Επιτροπή να τον πληροφορήσει αν είναι ενήμερη για τα πιο πάνω συμβάντα με εμπλοκή ευρωπαίων πολιτών καθώς και να προχωρήσει στην λήψη άμεσων μέτρων για την πρόληψη παρόμοιων περιπτώσεων και τη διαφύλαξη του κράτους δικαίου για την ιδιοκτησία στην ΕΕ.

Γραφείο Τύπου

9 Οκτωβρίου 2024

Adblock test (Why?)

Read this on ΔΗΚΟ