Από: ΑΚΕΛ

Όχι στην αποξένωση του δικτύου της ΑΗΚ

Όχι στην αποξένωση του δικτύου της ΑΗΚ
Δημοσιεύθηκε: Οκτωβρίου 09, 2024-17:05 View: 5

Όχι στην αποξένωση του δικτύου της ΑΗΚ

Δήλωση Επικεφαλής Τομέα Ενέργειας και Περιβάλλοντος ΑΚΕΛ, Χριστίνας Νικολάου

Η πρόθεση της κυβέρνησης να αποξενώσει τα δίκτυα της ΑΗΚ για να δημιουργήσει έναν νέο οργανισμό ο οποίος θα αναλάβει την παρακολούθηση και υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης δεν μας βρίσκει σύμφωνους.

Το ΑΚΕΛ εδώ και καιρό έχει τοποθετηθεί για αυτό το ζήτημα. Η ΑΗΚ πρέπει να συμμετάσχει στο έργο, ούτως ώστε να παρακολουθήσει την πορεία υλοποίησης του, δεδομένης  της τεχνογνωσίας  και της εμπειρίας που κατέχει. Ειδικότερα η εισήγηση μας είναι όπως αυτό να γίνει μέσω της υφιστάμενης  Επιχειρηματικής Μονάδας Δικτύων ( Μεταφοράς και Διανομής ), η οποία  είναι η μία εκ των Επιχειρηματικών Μονάδων που έχουν συσταθεί από την ΑΗΚ στα πλαίσια της συμμόρφωσης της με τη Ρυθμιστική Απόφαση της ΡΑΕΚ.

Η πρόταση που κατατέθηκε από την κυβέρνηση, για αποξένωση των δικτύων με πρόφαση την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος είναι αντιφατική και ενέχει κινδύνους. Η ΑΗΚ πρέπει να παραμείνει στην ολότητα της , ένας καθετοποιημένος και λειτουργικά διαχωρισμένος, Ημικρατικός Οργανισμός δημοσίου δικαίου , εύρωστος ευέλικτος εκσυγχρονισμένος για να μπορεί να βασίζεται πάνω του το Κράτος ως  πυλώνα ασφάλειας για την αξιόπιστη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κυβέρνηση οφείλει να βρει τον τρόπο να προχωρήσει το έργo διασφαλίζοντας τα πιο πάνω.  Η ΑΗΚ για να μπορεί να διαδραματίσει τον καθοριστικό της ρόλο πρέπει να στηριχτεί και όχι να αποξενωθεί ο εθνικός πλούτος των Δικτύων από κρατική ιδιοκτησία. Η δημόσια ιδιοκτησία των δικτύων, αποτελεί ζήτημα εθνικής ασφάλειας και είναι πρακτική που ακολουθείται και σε άλλα κράτη στην Ευρώπη.

09.10.2024

Adblock test (Why?)

Read this on ΑΚΕΛ