Από: ΔΗΠΑ

ΑΛ.ΤΡΥΦΩΝΙΔΗΣ: ΕΝΤΟΣ ΕΝΟΣ ΤΡΙΜΗΝΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ

ΑΛ.ΤΡΥΦΩΝΙΔΗΣ: ΕΝΤΟΣ ΕΝΟΣ ΤΡΙΜΗΝΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ
Δημοσιεύθηκε: Οκτωβρίου 07, 2024-14:26 View: 3

Έχει συνεχιστεί η συζήτηση του νομοσχεδίου που αφορά στη παραχώρηση γενικής αύξησης στους μισθούς των κρατικών υπαλλήλων, των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και στις συντάξεις των συνταξιούχων κρατικών υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένων και όλων των ωρομίσθιων που εργάζονται στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, με ισχύ την 1η Οκτωβρίου 2024 μετά από τη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών και των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων στις 18 Ιουλίου 2024.

Ως ΔΗΠΑ – Συνεργασία έχουμε επαναλάβει τη θέση μας ότι ασφαλώς λαμβάνουμε υπ’ όψη τη Συμφωνία η οποία έχει επιτευχθεί μετά από διάλογο με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, η οποία παρόλο που για εμάς δεν είναι τέλεια, μετρούμε τις επιπτώσεις στην οικονομία από μια ενδεχόμενη αναταραχή στην αγορά εργασίας και σημειώνουμε και τη θέση του ΥΠΟΙΚ, ότι αυτή η συμφωνία μπορεί να παρασύρει και την αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Είχαμε εισηγηθεί όπως οι αυξήσεις να είναι στοχευμένες και κλιμακωτές για να επωφεληθούν περισσότερο οι χαμηλόμισθοι, όμως φαίνεται ότι για τις γενικές αυξήσεις, πρακτικά δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην παραχώρηση της ΑΤΑ, και θα αναμένουμε να το δούμε τους επόμενους μήνες. Σημειώνουμε ότι υπάρχει μηχανισμός για παραχώρηση 2,1% στους χαμηλόμισθους και 2,4% στους νεοπροσληφθέντες.

Την ίδια ώρα θα επαναφέρω κάποια πολύ σημαντικά παρεμφερή θέματα.

Το πρώτο ζήτημα που αναδεικνύουμε ως Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία αφορά στην καθυστέρηση που παρατηρείται στην υλοποίηση της δέσμευσης της Κυβέρνησης για αποκατάσταση και αναβάθμιση των χαμηλόμισθων του δημοσίου της κλίμακας Α1,2,5,7.

Παρόλο που θέσαμε το ζήτημα και στην προηγούμενη συνεδρία, ακόμα δεν έχουμε λάβει συγκεκριμένη απάντηση με χρονοδιαγράμματα από την Εκτελεστική εξουσία.

Πότε επιτέλους θα αρχίσει ο διάλογος για να υλοποιηθεί η δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης γενικότερα για να βοηθηθεί η πιο αδικημένη τάξη των δημοσίων υπαλλήλων και υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα;

Το δεύτερο θέμα που έχουμε αναδείξει και είναι εξαιρετικής σημασίας είναι η παραγωγικότητα του δημόσιου τομέα. Ένα θέμα το οποίο καταγράφεται και στα προκαταρκτικά συμπεράσματα της μελέτης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η παραχώρηση των γενικών αυξήσεων πρέπει να συνοδεύεται από αύξηση και στην παραγωγικότητα και αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα. Όταν ψηφίζαμε τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας είχαμε διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις ότι θα γίνονταν συγκεκριμένες δράσεις και ενέργειες για το ζήτημα της παραγωγικότητας.

Δυστυχώς ακόμα δεν έγινε κάτι και επί πλέον ακούμε από εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών, ότι δεν μπορεί να μετρηθεί η παραγωγικότητα και άρα να ανταμείβονται οι καλύτεροι.

Είναι απαίτηση μας αλλά και της κοινωνίας γενικότερα η οποία ταλαιπωρείται για να έχει πρόσβαση στις κρατικές υπηρεσίες, η αύξηση της παραγωγικότητας και η μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Όποιοι στην δημόσια υπηρεσία δεν θέλουν ή δεν μπορούν να υλοποιήσουν αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση της αύξησης της παραγωγικότητας και να ανταμείβεται ο υπάλληλος με βάση την παραγωγικότητα του, για εμάς είναι ανεπαρκείς και δεν έχουν θέση στη δημόσια υπηρεσία.  

Για αυτούς που δεν θέλουν και δεν μπορούν έχουν τεράστια ευθύνη και οι Υπουργοί του κάθε Υπουργείου και οι Γενικοί τους Διευθυντές.

Πρέπει επιτέλους, εντός ενός τριμήνου, να μας κατατεθεί ένα λεπτομερές σχέδιο με συγκεκριμένες δράσεις και ενέργειες με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να απλοποιηθούν οι διαδικασίες, να μειωθεί η γραφειοκρατία, και να μειωθεί η ταλαιπωρία των συμπολιτών μας.    

Adblock test (Why?)

Read this on ΔΗΠΑ