Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη για τη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη για τη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας
Δημοσιεύθηκε: Οκτωβρίου 07, 2024-15:18 View: 4

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη για τη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σύσκεψης του Εθνικού Συμβουλίου.

Μετά τη σύσκεψη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας για τις πολύ σημαντικές επαφές που πραγματοποίησε στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο ρόλος της χώρας μας διεθνώς αναγνωρίζεται και είναι αναβαθμισμένος, ρόλος τον οποίον διαδραματίζει και αυτές τις μέρες, ρόλος τον οποίον υπηρετεί ως προς την ανθρωπιστική πτυχή των εξελίξεων της κρίσης που διαδραματίζεται στην περιοχή μας.

Η Κύπρος, ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, έχει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την ανθρωπιστική πτυχή, ιδιαίτερα μέσα από την πλήρη ενεργοποίηση του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε βεβαίως το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας και για την εξέλιξη σε σχέση με την πραγματοποίηση της κοινής συνάντησης με τον κ. Tatar στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ).

Όπως έχετε ήδη ακούσει από τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προσέρχεται σε αυτή την κοινή συνάντηση ενισχυμένος. Ενισχυμένος, γιατί ακριβώς αναγνωρίζεται η θετική αυτή εξέλιξη, το αποτέλεσμα των δικών μας διαχρονικών θέσεων, το αποτέλεσμα της ανάληψης πρωτοβουλιών από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, της επιμονής, της συνέπειας και της συνέχειας στις προσπάθειες που καταβάλλουμε. Προσερχόμαστε σε αυτή την κοινή συνάντηση με εποικοδομητική διάθεση, με ειλικρινή πολιτική βούληση, πάντοτε εντός του συμφωνημένου πλαισίου, με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί, διασφαλίζοντας πάντοτε το κεκτημένο της προηγούμενης διαπραγματευτικής διαδικασίας. Ελπίζουμε η ίδια ειλικρινής πολιτική βούληση να υπάρχει και από την άλλη πλευρά, και αυτή η κοινή συνάντηση να αποτελέσει το εφαλτήριο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.»

Ερωτηθείς αν η πλευρά μας έχει διασφαλίσει ότι αυτή η συνάντηση θα μείνει εντός του πλαισίου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι οι όροι εντολής του συγκαλούντος αυτή τη συνάντηση «απορρέουν από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των HE, τα οποία με σαφήνεια και κάθε φορά επαναλαμβάνουν το συμφωνημένο πλαίσιο, προσήλωση, την οποία μας επανέλαβαν και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στο γεύμα που παρέθεσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη». Και πρόσθεσε: «Αυτή η κοινή συνάντηση, σας θυμίζω, ήταν μια προσπάθεια δική μας από την πρώτη στιγμή. Ήταν κάτι το οποίο επιδιώκαμε και είναι κάτι το οποίο επιδιώκουμε. Θεωρούμε ότι είναι το πρώτο αυτονόητο βήμα ο διάλογος, και αυτόν τον διάλογο είναι που επιδιώκουμε, που επιθυμούμε. Γιατί ακριβώς έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ορθότητα των θέσεών μας, αλλά και στα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση πάντοτε του συμφωνημένου πλαισίου. Αυτό δηλαδή της διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα».

Σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η έκθεση της κυρίας Holguin –αυτό είναι γνωστό– έχει ολοκληρωθεί, έχει εκπονηθεί από την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ και έχει παραδοθεί στον ίδιο τον ΓΓ. Είναι στη βάση και αυτής της έκθεσης που ο ΓΓ θα παραθέσει και τις δικές του απόψεις για τα επόμενα βήματα. Αντιλαμβάνεστε ότι η σημασία ή αξία μιας κοινής συνάντησης, στην παρουσία του ΓΓ των ΗΕ, δεν μπορεί ούτε να υποβαθμιστεί ούτε να θεωρηθεί αμελητέα».

Πρόσθεσε ότι ο ΓΓ των ΗΕ «γνωρίζει το κυπριακό ζήτημα, έχει ασχοληθεί ο ίδιος άλλωστε και στην προηγούμενη διαπραγματευτική διαδικασία, και ασφαλώς είναι και οι δικές του σκέψεις, οι δικές του απόψεις για τα επόμενα βήματα που μπορούν να αναληφθούν πάντοτε εντός του συμφωνημένου πλαισίου προς τον ορίζοντα της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων».

(ΡΜ/NZ/ΓΣ)

Adblock test (Why?)

Read this on Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυβέρνησης