Από: ΔΗΠΑ

ΑΛ. ΤΡΥΦΩΝΙΔΗΣ: ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΘΟΥΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΤΟΝΤΑΙ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ

ΑΛ. ΤΡΥΦΩΝΙΔΗΣ: ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΘΟΥΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΤΟΝΤΑΙ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ
Δημοσιεύθηκε: Ιουνίου 18, 2024-12:14 View: 17

Την ικανοποίηση ότι στο νέο πλαίσιο που αφορά τη λειτουργία των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων και διαχείρισης πιστώσεων έχουν περιληφθεί πρόνοιες και εισηγήσεις που τέθηκαν από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής έτσι ώστε να έχουμε ένα πολύ καλύτερο πλαίσιο που διασφαλίζει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των ατόμων που έχουν δοσοληψίες με τις εταιρείες εξαγοράς και διαχείρισης πιστώσεων, εξέφρασε o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Αλέκος Τρυφωνίδης.

Η Επιτροπή συζήτησε επτά εναρμονιστικά νομοσχέδια για τους διαχειριστές πιστώσεων, με τα οποία η Κυπριακή Δημοκρατία θα έπρεπε να εναρμονιστεί μέχρι την 29η Δεκεμβρίου 2023, με αποτέλεσμα να έχει λάβει προειδοποιητική επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 24 Ιανουαρίου 2024.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία, Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι τα εναρμονιστικά νομοσχέδια «σίγουρα είναι σαφώς βελτιωμένα με τις εισηγήσεις και απόψεις των μελών της Επιτροπής».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αναμένουν «κάποια σοβαρά ερωτήματα να απαντηθούν που άπτονται της βιωσιμότητας των δανειοληπτών όπως γιατί στο πακέτο δανείων να περιλαμβάνονται και εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν οι πολίτες και τα οποία ξαφνικά θα βρίσκονται σε μια εταιρεία εξαγοράς που θα βρίσκεται σε χώρα μέλος της ΕΕ».

Ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι «δεύτερο σοβαρό θέμα είναι αυτό των εγγυητών το οποίο περιλαμβάνεται στις πρόνοιες των νομοσχεδίων και δεν είναι εναρμονισμένο σε σχέση με όσα γίνονται στην ΕΕ».

Η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, εξέτασε και την πρόταση νόμου για μη κεφαλαιοποίηση του ανατοκισθέντος τόκου από τα πιστωτικά ιδρύματα σε σχέση με πιστωτική διευκόλυνση.

Ο κύριος Τρυφωνίδης,  είπε ότι «είναι μία πρόταση που μόνο στην Κύπρο και στην Ελλάδα επιτρέπεται ο ανατοκισμός και η κεφαλαιοποίηση του» και πρόσθεσε πως οι υπηρεσίες της Βουλής τους παρέδωσαν μελέτη που το αναφέρει αυτό.

Ανέφερε ότι η Νομική Υπηρεσία επιφυλάχτηκε να απαντήσει σε ορισμένες πρόνοιες της πρότασης.

«Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο διογκώνει το κεφάλαιο των δανειοληπτών με τον ανατοκισμό των τόκων και την κεφαλαιοποίηση τους», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα προσπαθήσει να βρει την καλύτερη λύση προς εξυπηρέτηση των δανειοληπτών» ανέφερε ο κύριος Τρυφωνίδης.

Adblock test (Why?)

Read this on ΔΗΠΑ