Χαιρετισμός της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας για την εκδήλωση του Voice for Autism για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας των σπιτιών

Χαιρετισμός της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας για την εκδήλωση του Voice for Autism για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας των σπιτιών
Δημοσιεύθηκε: Σεπτεμβρίου 27, 2024-20:01 View: 5

Χαιρετισμός της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας για την εκδήλωση του Voice for Autism για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας των σπιτιών

Με μεγάλη χαρά παρευρίσκομαι εδώ σήμερα, ακριβώς ένα χρόνο μετά τη λειτουργία των δύο κατοικιών υποστηριζόμενης διαβίωσης της μη κερδοσκοπικής Οργάνωσης Voice for Autism.

Στις 2 Οκτωβρίου του 2023, βρεθήκαμε και πάλι στον ίδιο τούτο χώρο εγκαινιάζοντας την έναρξη της μίας κατοικίας υποστηριζόμενης διαβίωσης, η οποία λειτούργησε στις 16/8/2023 και μέχρι και σήμερα εξυπηρετεί 3 νεαρά άτομα με αυτισμό.

Η δεύτερη κατοικία λειτουργεί από τις 19/2/2024 και εξυπηρετεί, στο παρόν στάδιο, δύο νεαρά άτομα με αυτισμό.

Η οργάνωση Voice for Autism έχει αναλάβει, ως Ανάδοχος Φορέας μέσω δημόσιων διαγωνισμών, τη λειτουργία των δυο αυτών κατοικιών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου «Δημιουργία Κατοικιών/Προγραμμάτων Υποστηριζόμενης Διαβίωσης» που συγχρηματοδοτείται κατά 60% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το πρόγραμμα Θ.Αλ.Ε.Ι.Α. Το Έργο υλοποιείται από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες και ως Αναθέτουσα Αρχή, επιβλέπει τη λειτουργία των κατοικιών.

Στην Κύπρο, ο θεσμός της οικογένειας είναι ισχυρός. Υπήρξε η ανάγκη, μετά από μελέτη του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, να δοθεί υποστήριξη στις οικογένειες μέσα σε ένα πλαίσιο το οποίο να μην είναι ιδρυματοποιημένο, αλλά αντιθέτως να έχει όλα τα στοιχεία που συνθέτουν τη διαβίωση σε οικογενειακή μονάδα.

Οι κατοικίες υποστηριζόμενης διαβίωσης συμβάλλουν καθοριστικά στην κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων που διαμένουν σε αυτές, μέσα από την καθημερινότητα τους σε ένα περιβάλλον με οικογενειοκεντρικό χαρακτήρα. Συμβάλλουν επίσης στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους, αλλά και στη συμπερίληψη τους στο κοινωνικό σύνολο, διαμένοντας σε κατοικίες εντός της κοινότητας.

Τα αποτελέσματα είναι εμφανή και τα βλέπουμε σήμερα στα χαμόγελα των ίδιων των ατόμων.

Αγαπητοί φίλοι,

Στην Κύπρο σήμερα λειτουργούν άλλες 12 κατοικίες και επτά ατομικά προγράμματα παροχής υπηρεσιών στήριξης στην ανεξάρτητη διαβίωση.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας εντάχθηκε η αγορά πέντε κατοικιών παγκύπρια, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στις επιθυμίες των επωφελούμενων ατόμων με αναπηρίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα άτομα εξυπηρετούνται μετά από δική τους επιλογή και αίτηση και έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας, στήριξης, εκπαίδευσης, αποκατάστασης, συνοδείας, δημιουργικής απασχόλησης, ψυχαγωγίας, επικοινωνίας και άλλων υπηρεσιών κοινωνικής ενσωμάτωσης.

Πολύ σημαντική εξέλιξη αποτελεί η έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της πρώτης Εθνικής Στρατηγικής και Εθνικού Σχέδιο Δράσης για τον Αυτισμό 2024-2028, τον Απρίλιο 2024.

Περιλαμβάνονται 53 δράσεις κάτω από επτά θεματικούς πυλώνες, ακολουθώντας την πορεία της ζωής ενός παιδιού και ενήλικα με αυτισμό.

Η συμμετοχή σας ως Voice for Autism στην εθνική επιτροπή για τον αυτισμό και στη συνέχεια στις δύο επιτροπές που συστάθηκαν για την υλοποίηση των δράσεων είναι καθοριστικής σημασίας για την έκβαση των εργασιών, ιδιαίτερα καθώς συμβάλλετε με τις βιωματικές σας εμπειρίες στην όλη διαδικασία.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι η στήριξη του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, σε κάθε πρωτοβουλία που συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και στην ενσωμάτωση ατόμων με αναπηρίες είναι δεδομένη.

(ΜΘ/ΝΓιαν/ΑΣ)

Adblock test (Why?)

Read this on Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυβέρνησης