Εορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

Εορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού
Δημοσιεύθηκε: Σεπτεμβρίου 27, 2024-21:51 View: 5

«Η θετική πορεία του τουρισμού κατά την τελευταία διετία, δεν προσφέρεται ούτε για θριαμβολογίες, αλλά ούτε για εφησυχασμό», ανέφερε ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Κώστας Κουμής, συμπληρώνοντας ότι «το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι να επαναπροσδιορίσουμε τον ρόλο του τουρισμού για την οικονομία, την επιχειρηματικότητα, το περιβάλλον και την κοινωνία»

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία απόψε, Παρασκευή, στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία, η εκδήλωση που διοργάνωσε το Υφυπουργείο Τουρισμού για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού 2024, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη.

Η θεματική της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού που έχει επιλεγεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UN Tourism) είναι «Τουρισμός και Ειρήνη» και εστιάζει στην ανάδειξη του καταλυτικού ρόλου που δύναται να διαδραματίσει ο τουρισμός στην οικοδόμηση ειρήνης, διαμηνύοντας ότι τα ταξίδια και οι πολιτιστικές ανταλλαγές μπορούν να συμβάλουν στη συμφιλίωση και την προώθηση της ειρήνης παγκοσμίως. Σ’ αυτό το πλαίσιο, στην έναρξη της εκδήλωσης προβλήθηκε το μήνυμα του ΓΓ του UN World Tourism Organisation (UNWTO) κ. Zurab Pololikashvili για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Κώστας Κουμής καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση, επισήμανε κατά τον χαιρετισμό του ότι η θεματική «Τουρισμός και Ειρήνη» με την οποία εορτάζεται η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού είναι, ίσως, πιο επίκαιρη και πιο σημαντική από ποτέ, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Ο τουρισμός αναδεικνύεται ως μία από τις πιο ισχυρές αξίες που μπορούν να φέρουν τους ανθρώπους πιο κοντά και να προάγουν την ειρήνη, την διεθνή συνεργασία, την φιλία».

Ακολούθως, ο κ. Κουμής αναφερόμενος στο ότι η χώρα μας αποτελεί ζωντανό παράδειγμα για το πώς ο τουρισμός επηρεάζεται όταν διαταράσσεται η ειρήνη, προέβη σε σύντομη ιστορική αναδρομή στην τουριστική βιομηχανία της Κύπρου, η οποία διαχρονικά κλήθηκε να αντιμετωπίσει σειρά κρίσεων, των οποίων κατάφερε να ανταπεξέλθει.

Αναφέρθηκε επίσης στις πρόσφατες επιδόσεις του τουρισμού στην Κύπρο, που παρά τις πολλαπλές προκλήσεις, επιδεικνύει μια αξιοζήλευτη σταθερότητα και ανθεκτικότητα:

«Τα στατιστικά στοιχεία Ιανουαρίου - Αυγούστου  καταγράφουν αύξηση στις αφίξεις της τάξης του 4.1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, και είναι οριακά πιο πάνω και από το έτος 2019 που σημειώθηκε ρεκόρ αφίξεων. Την ίδια στιγμή τα έσοδα από τον τουρισμό το πρώτο εξάμηνο του έτους καταγράφουν επίσης αύξηση της τάξης του 4.2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο», παρά το γεγονός ότι το 2024 είναι ένα έτος που χαρακτηρίζεται από πολλές αντιξοότητες.

«Η θετική πορεία του τουρισμού κατά την τελευταία διετία, δεν προσφέρεται ούτε για θριαμβολογίες, αλλά ούτε για εφησυχασμό», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η πορεία του τουρισμού δεν είναι διασφαλισμένη, καθώς, μια σειρά από προκλήσεις, με μεγαλύτερη την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, προειδοποιούν για την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων:

«Η πιο σημαντική πρόκληση που λειτουργεί σαν μια υπαρκτή απειλή για το σύνολο της κοινωνίας, την οικονομία, αλλά και τον τουρισμό είναι η κλιματική αλλαγή, και πως γι’ αυτόν τον λόγο το Υφυπουργείο Τουρισμού έχει αποφασίσει τη συμπερίληψη ειδικού κεφαλαίου για την πράσινη μετάβαση στην ανανεωμένη έκδοση της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού».

Ο κ. Κουμής τόνισε ότι «Η ανταγωνιστικότητα κάθε προορισμού είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εφαρμογή βιώσιμων και περιβαλλοντικά υπεύθυνων πρακτικών, και αυτό αποτελεί μονόδρομο εάν θέλουμε ο τουρισμός της χώρας μας να συνεχίσει να είναι ανταγωνιστικός», προσθέτοντας ότι το κλειδί της επιτυχίας είναι η διαχείριση των προορισμών.

Ακολούθως, ο Υφυπουργός Τουρισμού ανέφερε σε σχέση με το κεφάλαιο της εκπαίδευσης στον τουρισμό πως «το ανθρώπινο κεφάλαιο και τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, αποτελούν μία ιδιαίτερα κρίσιμη παράμετρο για την οικοδόμηση συγκριτικού πλεονεκτήματος, για τον κάθε προορισμό».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Κουμής υπενθύμισε ότι θεσμική αποστολή του Υφυπουργείου Τουρισμού αποτελεί η διασφάλιση της μετάβασης του τουρισμού της χώρας στην επόμενη ημέρα με επιτυχία, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «Το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι να επαναπροσδιορίσουμε τον ρόλο του τουρισμού για την οικονομία, την επιχειρηματικότητα, το περιβάλλον και την κοινωνία», καλώντας σε συλλογική προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργος Παπαναστασίου, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Αλέξης Βαφεάδης, η Υφυπουργός Πολιτισμού κα Βασιλική Κασσιανίδου, η Επίτροπος Περιβάλλοντος κα Αντωνία Θεοδοσίου και ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων κ. Χαράλαμπος Χριστοφίνας, αρχηγοί και εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων, πρέσβεις και μέλη διπλωματικών αποστολών, εκπρόσωποι των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επικεφαλής και εκπρόσωποι τουριστικών φορέων και άλλες εξέχουσες προσωπικότητες.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε η παρουσίαση του Επετειακού Γραμματοσήμου Κουμανδαρίας από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Αλέξη Βαφεάδη και τον Υφυπουργό Τουρισμού κ. Κώστα Κουμή, ενώ, έγιναν οι βραβεύσεις 20 παραγωγών κουμανδαρίας όπως επίσης και του πρώτου ξενοδοχείου που έλαβε την πιστοποίηση «Historic Hotel». Επίσης, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μουσικοχορευτικό δρώμενο με θέμα την ειρήνη και φιλμ αφιερωμένο στην κυπριακή γαστρονομία.

(ΚΚ)

Adblock test (Why?)

Read this on Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυβέρνησης