Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως κ. Μάριου Χαρτσιώτη στην τελετή αποφοίτησης της Σειράς 3 Δοκίμων Πυροσβεστών

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως κ. Μάριου Χαρτσιώτη στην τελετή αποφοίτησης της Σειράς 3 Δοκίμων Πυροσβεστών
Δημοσιεύθηκε: Απριλίου 18, 2024-07:35 View: 10

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως κ. Μάριου Χαρτσιώτη στην τελετή αποφοίτησης της Σειράς 3 Δοκίμων Πυροσβεστών

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που αποδέχθηκα την πρόσκληση του Αρχιπύραρχου να παραστώ και να απευθύνω σήμερα χαιρετισμό, στην τελετή αποφοίτησης των Δόκιμων Πυροσβεστών της Σειράς Αρ. 3.

Ένας κύκλος ακαδημαϊκής και πρακτικής εκπαίδευσης ολοκληρώνεται σήμερα για 27 νέα μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τα οποία προσλήφθηκαν στις 5 Απριλίου 2021, σηματοδοτώντας ουσιαστικά, την έναρξη της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας στην Υπηρεσία, ως ενεργά πλέον στελέχη.  

Άλλοι 44 Δόκιμοι Πυροσβέστες της Σειράς Αρ. 4 οι οποίοι προσελήφθησαν στις 7 Νοεμβρίου 2022, συνεχίζουν να παρακολουθούν τη Βασική Εκπαίδευση στη Σχολή Δοκίμων Πυροσβεστών και αναμένεται να ολοκληρώσουν όλα τα στάδια της προβλεπόμενης εκπαίδευσης τον Νοέμβριο του 2025.

Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρω ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την πρόσληψη  259 νέων Πυροσβεστών, αριθμός ο οποίος, σε σύγκριση με την συνολική δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η οποία απαριθμεί σήμερα 680 περίπου μέλη, είναι πολύ μεγάλος, καταδεικνύοντας την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται αφενός για την ουσιαστική ενίσχυση του προσωπικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και αφετέρου την ενίσχυση όλου του συστήματος ανταπόκρισης της Πολιτείας στις αυξημένες απαιτήσεις πυρασφάλειας και πυροπροστασίας της σύγχρονης εποχής.

Οι προκλήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ολοένα και αυξάνονται. Μέσα από ένα συνεχές μεταβαλλόμενο περιβάλλον, με ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, μεγάλη οικοδομική ανάπτυξη, και αύξηση της συχνότητας εκδήλωσης φυσικών αλλά και τεχνολογικών καταστροφών που ολοένα γίνονται και εντονότερες συνεπεία της κλιματικής κρίσης, ο ρόλος του Πυροσβέστη, όλων εσάς δηλαδή, καθίσταται ακόμη πιο σημαντικός και συνάμα δύσκολος, πιο απαιτητικός  και πιο επικίνδυνος.

Μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις, η κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη, έχοντας πάντοτε ως πρώτιστο μέλημα την διασφάλιση και προστασία της ανθρώπινης ζωής και ασφάλειας, έχει θέσει πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της, τη συνεχή ενίσχυση και αναβάθμιση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε ό,τι αφορά τις υλικοτεχνικές της υποδομές και τον πυροσβεστικό στόλο και εξοπλισμό που διαθέτει.

Η αναβάθμιση, η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός των υλικοτεχνικών υποδομών και εξοπλισμού, σε συνδυασμό με την συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού, συμβάλλουν, τόσο στην βελτίωση του βαθμού ανταπόκρισης, όσο και στην ενίσχυση της κατασταλτικής ικανότητας και δυνατότητας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε επιχειρησιακό επίπεδο, διασφαλίζοντας και ενισχύοντας την ίδια ώρα, το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.  

Κυρίες και Κύριοι,

Επιτρέψτε μου να πω με βεβαιότητα ότι οι πολίτες της χώρας μας αναγνωρίζουν και επιβραβεύουν καθημερινά το έργο που επιτελεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Μία Υπηρεσία που έχει ταχθεί να υπηρετεί τον πολίτη, που σπεύδει άμεσα σε κάθε περίσταση κινδύνου είτε του ίδιου, είτε της περιουσία του, που αντιλαμβάνεται και κατανοεί την αγωνία του κάθε ενός από εμάς, καταβάλλοντας το άπαν των δυνατοτήτων της στην επιτέλεση του έργου που η Πολιτεία της έχει εμπιστευθεί.

Έργο το οποίο διαχρονικά, μέσα από τις δράσεις της και μέσα από τα πολύ δύσκολα περιστατικά και καταστάσεις τις οποίες κλήθηκε να διαχειριστεί, αλλά και τη συμμετοχή των μελών της σε αποστολές στο εξωτερικό, σκιαγραφεί σε μεγάλο βαθμό το υψηλό επίπεδο της επαγγελματικής κατάρτισης, τον επαγγελματισμό και το υψηλό αίσθημα ευθύνης και αφοσίωσης που διακατέχει τα μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Να είστε βέβαιοι ότι το υψηλό επίπεδο και η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει η Πυροσβεστική Υπηρεσία στους πολίτες της χώρας μας θα συνεχιστεί και θα αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο και προς τον σκοπό αυτό θα εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις.

Σε μερικές μέρες εισερχόμαστε στην νέα αντιπυρική περίοδο. Μία πολύ δύσκολη περίοδο, η οποία χρόνο με τον χρόνο επεκτείνεται και οι κίνδυνοι εκδήλωσης μεγάλων και καταστροφικών πυρκαγιών γίνονται ολοένα και μεγαλύτεροι.

Η έγκαιρη προετοιμασία, ο σωστός επιχειρησιακός σχεδιασμός και η λήψη όλων των κατάλληλων προληπτικών μέτρων σε συνεργασία με όλες τις συναρμόδιες Υπηρεσίες, είναι καθοριστικής σημασίας για την αποτροπή εκδήλωσης μεγάλων πυρκαγιών.

Δράττομαι λοιπόν της ευκαιρίας, να σας καλέσω όλους να προετοιμαστείτε κατάλληλα, έτσι ώστε να είστε σε θέση να τελείτε πάντοτε στον υψηλότερο δυνατό βαθμό επιχειρησιακής ετοιμότητας, έτοιμοι να ανταποκριθείτε με επιτυχία στις νέες απαιτήσεις της εποχής μας, πάντοτε δίπλα στους πολίτες της χώρας μας.

Την ίδια στιγμή, εκφράζω την ελπίδα αλλά και την προσδοκία, ο ανθρώπινος παράγοντας να μην αποτελέσει και φέτος την κύρια πηγή πρόκλησης πυρκαγιών στιγματίζοντας για ακόμα μια φορά  την κυπριακή ύπαιθρο.

Αγαπητά νέα μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας,

Είναι εύκολο να διακρίνει κάποιος το αίσθημα υπερηφάνειας που σας διακατέχει να ενταχθείτε και να υπηρετήσετε την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Να έχετε πάντοτε όμως υπόψη, και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι δεν το γνωρίζετε, ότι η επιλογή σας αυτή επισύρει πολύ υψηλό βαθμό ευθύνης και αδιάλειπτης προσφοράς προς την κοινωνία και τους πολίτες. 

Σας καλώ λοιπόν, να τιμήσετε αυτή σας την επιλογή με τις πράξεις σας, και θα φανείτε αντάξιοι της τιμής που αρμόζει σε ένα στέλεχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στα27νέα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που ολοκληρώνουν σήμερα όλα τα στάδια της βασικής τους εκπαίδευσης.

Ιδιαίτερα, θα ήθελα να συγχαρώ τους πρωτεύσαντα και δευτερεύσαντα Πυροσβέστες της Σειράς Εκπαίδευσης Αρ. 3 που βραβεύουμε σήμερα.

Θα ήταν παράλειψη μου να μην εκφράσω τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες μου στον  Διοικητή της Σχολής Δοκίμων Πυροσβεστών και το διδακτικό προσωπικό, τους επισκέπτες λέκτορες και τους ακαδημαϊκούς συνεργάτες, για την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν, προκειμένου η παρεχόμενη εκπαίδευση να είναι υψηλού ακαδημαϊκού και επαγγελματικού επιπέδου.

Να είστε βέβαιοι ότι, το ήδη υψηλό επίπεδο ακαδημαϊκής και επαγγελματικής εκπαίδευσης που προσφέρει τόσο η Σχολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας όσο και η Σχολή Δοκίμων Πυροσβεστών, το πρόγραμμα της οποίας παρέχεται στην Αστυνομική Ακαδημία Κύπρου μέχρι την δημιουργία της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά θα αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο, αφού μέσω της εκπαίδευσης θα καταφέρουμε να πετύχουμε τον κύριο στόχο που έχουμε θέσει ως Πολιτεία και που δεν είναι άλλος από την παροχή της καλύτερης δυνατής προσφοράς υπηρεσιών προς τους συμπολίτες μας.

Εύχομαι σε όλους καλή επαγγελματική σταδιοδρομία, και σας παροτρύνω να έχετε πάντοτε ως φάρο και ως πυξίδα των αποφάσεων και ενεργειών σας τον σκοπό που έχετε ταχθεί να υπηρετήσει: Την προστασία και ασφάλεια της βιοποικιλότητας και των υποδομών της χώρας μας και την ασφάλεια του κάθε πολίτη και της περιουσίας του ξεχωριστά.

Σας ευχαριστώ.

(/ΝΓιαν)

Adblock test (Why?)

Read this on Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυβέρνησης