Από: KitasWeather

Τοπικές βροχές/καταιγίδες και την Μ. Τετάρτη κυρίως στα ορεινά – Πρόγνωση καιρού μέχρι την Κυριακή του Πάσχα

Τοπικές βροχές/καταιγίδες και την Μ. Τετάρτη κυρίως στα ορεινά – Πρόγνωση καιρού μέχρι την Κυριακή του Πάσχα
Δημοσιεύθηκε: Απριλίου 30, 2024-19:45 View: 17

Αυξημένη ηλιοφάνεια αναμένεται στις περισσότερες περιοχές μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο με εξαίρεση αύριο Μεγάλη Τετάρτη όπου θα παρατηρούνται και πάλι αρχικά αυξημένες μέσες νεφώσεις ενώ το μεσημέρι/απόγευμα αναμένεται η εκδήλωση τοπικών βροχών και μεμονωμένων καταιγίδων στα ορεινά/ημιορεινά και πιο μεμονωμένα στο εσωτερικό και πιθανόν και λίγο νοτιότερα/νοτιοανατολικότερα. Από την Μεγάλη Πέμπτη αναμένεται ενίσχυση των ανέμων, οι οποίοι θα ενισχυθούν περαιτέρω την Μεγάλη Παρασκευή και θα παραμείνουν ενισχυμένοι μέχρι και το τέλος της εβδομάδας. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή μέχρι και την Μεγάλη Παρασκευή, παραμένοντας γύρω στους 2-4 βαθμούς Κελσίου πάνω της κανονικής ενώ πτώση της θερμοκρασίας σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα αναμένεται το Μεγάλο Σάββατο. Από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και κυρίως την Κυριακή του Πάσχα, διαταραχή θα επηρεάσει την περιοχή μας με κατά τόπους και κατά περιόδους βροχές/καταιγίδες ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση, για να κυμανθεί γύρω στους 2-4 βαθμούς Κελσίου κάτω της κανονικής.

Αύριο Μεγάλη Τετάρτη, σχετικά χαμηλή πίεση στην επιφάνεια θα επηρεάζει την περιοχή μας, σε συνδυασμό με αποκομμένο χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα στην βορειοδυτική Τουρκία.

Αρχικά, ο καιρός θα είναι μερικώς έως κυρίως συννεφιασμένος κυρίως από μέσες νεφώσεις, χωρίς να αποκλείονται κυρίως νωρίς το πρωί λίγες σταγόνες λάσπης. Το μεσημέρι και το απόγευμα νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ορεινά/ημιορεινά και πιο τοπικά στο εσωτερικό και αναμένονται τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά/ημιορεινά και κυρίως στις νότιες πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους και πιο μεμονωμένα στο εσωτερικό. Τα φαινόμενα θα ακολουθούν νότια πορεία και πιθανόν να επηρεάσουν και κάποια νότια/νοτιοανατολικά τμήματα του νησιού το απόγευμα. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται αραιή σκόνη. Κατά τις βραδινές ώρες τοπικά στο εσωτερικό και ανατολικά θα σχηματιστεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση μετά τα μεσάνυχτα.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει γενικά αξιόλογη μεταβολή, παραμένοντας γύρω στους 2-4 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 29 έως 32 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 25 έως 28 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 17 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για αύριο Μεγάλη Τετάρτη (01/05/2024)

Την Μεγάλη Πέμπτη, υψηλές πιέσεις θα παρατηρούνται στην βόρεια και ανατολική Ευρώπη ενώ στην δυτική/κεντρική και νότια Ευρώπη θα παρατηρούνται χαμηλές πιέσεις. Την ίδια ώρα, η δική μας περιοχή θα βρίσκεται μεταξύ υψηλών πιέσεων στην βόρειο Αφρική και χαμηλότερων πιέσεων βορειότερα.

Αρχικά, μετά τη διάλυση της τοπικής πρωινής ομίχλης και χαμηλής νέφωσης, ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος με λίγες υψηλές νεφώσεις ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα, νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ορεινά/ημιορεινά και κυρίως σε ανατολικά τμήματα της οροσειράς του Τροόδους και ανατολικότερα. Στην περιοχή μας θα πνέει μέτριο έως ισχυρό δυτικό ρεύμα αέρα κατά τις μεσημβρινές/απογευματινές ώρες.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, παραμένοντας γύρω στους 2-4 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 28 έως 31 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 26 έως 29 βαθμούς Κελσίου στα νότια και ανατολικά παράλια, γύρω στους 24 έως 26 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά και βόρεια παράλια και γύρω στους 18 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Μεγάλη Πέμπτη (02/05/2024)

Την Μεγάλη Παρασκευή, βαρομετρικό χαμηλό στην ανατολική Τουρκία σε συνδυασμό με υψηλές πιέσεις στην κεντρική Μεσόγειο θα φέρουν περαιτέρω ενίσχυση των ανέμων στην περιοχή μας από δυτικές κατευθύνσεις. Την ίδια ώρα, κλειστό χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα στην περιοχή της Ιταλίας/Βαλκανίων θα αρχίσει να κινείται νοτιοανατολικότερα προς την Τουρκία/ανατολική Μεσόγειο.

Στην περιοχή μας, ο καιρός θα είναι αρχικά ηλιόλουστος ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν λίγες τοπικές νεφώσεις στα ανατολικότερα τμήματα της οροσειράς του Τροόδους και ανατολικότερα. Παράλληλα, αναμένεται ισχυρό έως πολύ ισχυρό δυτικό ρεύμα αέρα.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, παραμένοντας γύρω στους 2-4 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 28 έως 31 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 26 έως 30 βαθμούς Κελσίου στα νότια και ανατολικά παράλια, γύρω στους 24 έως 26 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά και βόρεια παράλια και γύρω στους 17 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Μεγάλη Παρασκευή (03/05/2024)

Το Μεγάλο Σάββατο, το κλειστό χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα θα εισέλθει στην κυκλοφορία της ατμόσφαιρας με την περιοχή μας να επηρεάζεται προοδευτικά από σφήνα ύφεσης στη μέση τροπόσφαιρα ενώ την ίδια ώρα αναμένεται κυκλογένεση στην περιοχή της Τουρκίας.

Στην περιοχή μας, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα οι νεφώσεις θα αυξηθούν κυρίως στο δυτικό 1/2 της οροσειράς του Τροόδους. Το ισχυρό έως πολύ ισχυρό δυτικό ρεύμα αέρα αναμένεται να συνεχίσει. Κατά τις βραδινές ώρες, ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα μερικώς συννεφιασμένος ενώ κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις κυρίως στο δυτικό 1/3 του νησιού και βόρεια αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές κυρίως κατά το δεύτερο μισό της νύχτας.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, για να κυμανθεί γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 26 έως 29 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 25 έως 27 βαθμούς Κελσίου στα νότια και ανατολικά παράλια, γύρω στους 23 έως 25 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά και βόρεια παράλια και γύρω στους 14 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για το Μεγάλο Σάββατο (04/05/2024)

Την Κυριακή του Πάσχα, σφήνα ύφεσης στη μέση τροπόσφαιρα και χαμηλές πιέσεις στην επιφάνεια φαίνεται πως θα επηρεάζουν την περιοχή μας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τις τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες αρχικά κυρίως στο δυτικό 1/2 του νησιού, με τα φαινόμενα προοδευτικά να επεκτείνονται και σε άλλες περιοχές του νησιού. Παρόλα αυτά υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα ως προς τον χρόνο που θα παρατηρηθούν τα πιο γενικευμένα φαινόμενα αλλά και η έκταση των φαινομένων. Η εξέλιξη παρακολουθείται και θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει μέχρι την Μεγάλη Παρασκευή. Στην περιοχή θα συνεχίσουν να πνέουν ενισχυμένοι άνεμοι.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση, για να κυμανθεί γύρω στους 2-4 βαθμούς Κελσίου πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Κυριακή του Πάσχα (05/05/2024)

Adblock test (Why?)

Read this on KitasWeather