Από: ΡΙΚ

H Greco καλεί την Κύπρο να υιοθετήσει εξειδικευμένη πολιτική κατά της διαφθοράς

H Greco καλεί την Κύπρο να υιοθετήσει εξειδικευμένη πολιτική κατά της διαφθοράς
Δημοσιεύθηκε: Οκτωβρίου 02, 2023-16:27 View: 93

H Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Greco, καλεί την Κυπριακή Δημοκρατία να υιοθετήσει, τώρα, εξειδικευμένη πολιτική κατά της διαφθοράς κορυφαίων αξιωματούχων.

Τονίζει, επίσης, την ανάγκη ενίσχυσης των διαδικασιών ελέγχου των προσώπων, τόσο κατά το διορισμό τους όσο και σε τακτές περιόδους.

Σε έκθεση αξιολόγησης για την αποτροπή της διαφθοράς και την εξασφάλιση της ακεραιότητας σε κορυφαίες εκτελεστικές θέσεις και σε αξιωματούχους που είναι επιφορτισμένοι με την επιβολή του νόμου, η Greco τονίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, στα χαρτιά, μπορεί να διαθέτει κάποια ισχυρά μέτρα για αποτροπή της διαφθοράς κορυφαίων αξιωματούχων, αλλά η αποτελεσματικότητα των μέτρων αυτών διαβρώνεται από θεσμικές ατέλειες.

Η Επιτροπή εισηγείται, για παράδειγμα, όπως η Αρχή Κατά της Διαφθοράς εφοδιαστεί με επαρκείς πόρους, σε οικονομικά μέσα και προσωπικό, ώστε να εκτελεί τα καθήκοντα της προληπτικά και αποτελεσματικά σε σχέση με άτομα που τους έχουν ανατεθεί ανώτατα εκτελεστικά καθήκοντα.

Προτείνει επίσης τα ονόματα, τα καθήκοντα και τα συμβατικά ωφελήματα, όπως οι μισθοί, αυτών που προσλαμβάνονται σε ανώτερες θέσεις της εκτελεστικής εξουσίας να είναι εύκολα προσβάσιμα διαδικτυακά.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία, όπως αναφέρεται «έχει επιδείξει κρίσιμο ρόλο ως εξωτερικός ελεγκτής των δημοσίων υπηρεσιών».

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

ΠΑΧ/ΑΚΩ

Adblock test (Why?)

Read this on ΡΙΚ