Από: ΔΗΠΑ

ΑΛ.TΡΥΦΩΝΙΔΗΣ:   Η ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ  ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

ΑΛ.TΡΥΦΩΝΙΔΗΣ:   Η ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ  ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Δημοσιεύθηκε: Οκτωβρίου 16, 2024-14:21 View: 2

Εξετάσαμε σήμερα στη συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού τον τροποποιητικό νόμο που έφερε το Υπουργείο Παιδείας για την ένταξη ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών στα δημόσια Πανεπιστήμια.

Όπως μας ανέφερε η Υπουργός, οι στόχοι που αφορούν αυτή την τροποποίηση είναι η διεθνοποίηση των πανεπιστημίων μέσω διαπανεπιστημιακών προγραμμάτων, η ρύθμιση του πλαισίου που αυτά προσφέρονται, η ρύθμιση των διδάκτρων, δεν θα προκύψει αύξηση των κρατικών δαπανών, ενώ θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος μέσω της έγκρισης αυτών των προγραμμάτων από τον Υπουργό Παιδείας έτσι ώστε τα πανεπιστήμια να μην αποφασίζουν μόνα τους και χωρίς έλεγχο, παράλληλα με την κατάθεση όλων των απαραίτητων στοιχείων από τα πανεπιστήμια. Τα δίδακτρα θα είναι ανταγωνιστικά σε σχέση με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και θα εγκρίνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Εμείς ως Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία, είμαστε υπέρ αυτής της προσπάθειας για διεθνοποίηση των πανεπιστημίων μας και της ανάπτυξης τους, το νομοσχέδιο όμως, στην παρούσα του μορφή, μας προβληματίζει ιδιαίτερα διότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά την εκπαίδευση στον τόπο, θα το εξετάσουμε προσεκτικά και όπου χρειάζεται θα το εμβολιάσουμε με θετικές απόψεις και εισηγήσεις. Κύριο μας μέλημα είναι να καλυφθεί δίκαια και ισότιμα ο τρόπος εισδοχής των φοιτητών σε αυτά τα προγράμματα, να υπάρχει το πραγματικό κόστος φοίτησης στα δίδακτρα, αλλά το σημαντικότερο είναι να υπάρχουν οι σωστές και απαραίτητες ρήτρες διασφάλισης της δημόσιας εκπαίδευσης. Η κοινωνία μας έχει κουραστεί να γίνονται διάφορα νομοθετήματα εκ του προχείρου και μετά να ερχόμαστε να τα διορθώνουμε, όπως έγινε με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η διεθνοποίηση των δημόσιων πανεπιστημίων θα πρέπει να λειτουργήσει όχι ανταγωνιστικά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, γιατί την ίδια ώρα θέλουμε να λειτουργούν και να αναπτύσσονται και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μας, τα οποία προσφέρουν εξαιρετικά προγράμματα σπουδών και δίνουν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Τέλος, επαναφέραμε το μέγιστο πρόβλημα των φοιτητικών εστιών γιατί ενώ συζητούμε για ανάπτυξη νέων ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ακόμα είμαστε στον αριθμό 208 εστιών από το 2000. Το τονίσαμε ξανά σήμερα με την Υπουργό Παιδείας να δεσμεύεται ότι μέσα στους προϋπολογισμούς του 2025 θα υπάρχει το απαραίτητο κονδύλι για να αρχίσουν να κατασκευάζονται οι φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Κύπρου για να αμβλύνουμε  το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές μας με τα ψηλά ενοίκια.  

Adblock test (Why?)

Read this on ΔΗΠΑ