Η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω μίλησε στις εργασίες του Cyprus Forum

Η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω μίλησε στις εργασίες του Cyprus Forum
Δημοσιεύθηκε: Οκτωβρίου 03, 2024-17:29 View: 6

Η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω μίλησε στις εργασίες του Cyprus Forum

Η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κα Ειρήνη Πική συμμετείχε σήμερα στις εργασίες του Cyprus Forum 2024 που πραγματοποιήθηκε στο Παλαιό Δημαρχείο Λευκωσίας.

Σε παρέμβασή της στο Forum η Υφυπουργός, στο πλαίσιο της  υποενότητας «Δημοκρατία και Κράτος Δικαίου» το Συνεδρίου, επικεντρώθηκε σε σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης, για ενίσχυση της διαφάνειας, της λογοδοσίας, του κράτους δικαίου καθώς και της συμμετοχικής δημοκρατίας.

Αναφέρθηκε ακόμα στη σημαντική πρόοδο υλοποίησης των συστάσεων της Επιτροπής Greco που αφορούν στην Κεντρική Κυβέρνηση, με το 77% των συστάσεων να έχει πλήρως ή μερικώς υλοποιηθεί. Ο πρόσφατος διορισμός Ειδικού Σύμβουλου Δεοντολογίας αναμένεται να συμβάλει περαιτέρω στην προαγωγή των αρχών χρηστής Διακυβέρνησης.

Σε σχέση με την υλοποίηση του Κυβερνητικού Έργου, η Υφυπουργός αναφέρθηκε στην ψηφιακή πλατφόρμα diakivernisi.gov.cy, η οποία τέθηκε σε λειτουργία τον Ιούνιο του 2024 ως εργαλείο για παρακολούθηση της υλοποίησής του σε πραγματικό χρόνο, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τη λογοδοσία και τη διαφάνεια. Πιο συγκεκριμένα, οι πολίτες μέσω του “diakivernisi” έχουν πρόσβαση σε αναλυτική ενημέρωση για τις κυβερνητικές δράσεις που προγραμματίζονται και υλοποιούνται, το στάδιο που βρίσκονται και άλλες επιμέρους λεπτομέρειες. Σύντομα η πλατφόρμα θα παρέχει επιπλέον τη δυνατότητα στους πολίτες να καταθέτουν προτάσεις και εισηγήσεις προς την Κυβέρνηση για θέματα που τους ενδιαφέρουν.

Στόχος είναι η συνεχής αναβάθμιση της πλατφόρμας, αλλά και η αξιοποίηση πρόσθετων ψηφιακών εργαλείων, για ενίσχυση της συμμετοχικής δημοκρατίας και της αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ πολιτών και κυβέρνησης.

Κατά τη συζήτηση η κα Πική αναφέρθηκε επίσης στον έναν χρόνο λειτουργίας της Γραμματείας Συντονισμού και Υποστήριξης Κυβερνητικού Έργου, επισημαίνοντας τον ουσιαστικό της ρόλο στο συντονισμό για αποτελεσματική διαχείριση και παρακολούθηση των κυβερνητικών δράσεων και μεταρρυθμίσεων. Σημαντική παράμετρος, όπως επεσήμανε, είναι η αξιοποίηση της τεχνολογίας και η ανάλυση δεδομένων για διασφάλιση της έγκαιρης υλοποίησης των προγραμματισμένων μεταρρυθμίσεων. Περαιτέρω, ανακοίνωσε την έναρξη έργου τεχνικής βοήθειας, χρηματοδοτούμενο από τη Γενική Διεύθυνση Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό να θεσμοθετηθεί και να ενδυναμωθεί ο ρόλος της Γραμματείας.

Ολοκληρώνοντας, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω επεσήμανε την ανάγκη για συνεχή εξέλιξη, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της κρατικής μηχανής ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να λειτουργεί ως ένα σύγχρονο επιτελικό κράτος με γρήγορα αντανακλαστικά, ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες προκλήσεις, ενισχύοντας τη σχέση εμπιστοσύνης πολίτη-κράτους.

(ΡΜ/ΑΦ/ΝΓιαν)

Adblock test (Why?)

Read this on Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυβέρνησης