Από: ΔΗΚΟ

Παρέμβαση Χρ. Σενέκη στην 22η Φθινοπωρινή Συνάντηση του ΟΑΣΕ

Παρέμβαση Χρ. Σενέκη στην 22η Φθινοπωρινή Συνάντηση του ΟΑΣΕ
Δημοσιεύθηκε: Οκτωβρίου 03, 2024-17:27 View: 4

Θέμα: Συμμετοχή του βουλευτή ΔΗΚΟ Αμμοχώστου Χρίστου Σενέκη στη Φθινοπωρινή Συνάντηση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ)

Ο βουλευτής ΔΗΚΟ Αμμοχώστου κ. Χρίστος Σενέκης συμμετέχει στην 22η Φθινοπωρινή Συνάντηση του ΟΑΣΕ, που διεξάγεται στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, μεταξύ 2 και 4 Οκτωβρίου, με κύριο θέμα «Πενήντα Χρόνια μετά την Τελική Πράξη του Ελσίνκι: Ο Ρόλος των Κοινοβουλίων για την Ενίσχυση του Ολοκληρωμένου Μοντέλου του ΟΑΣΕ για την Ειρήνη και την Ασφάλεια».

Ο κ. Σενέκης συμμετείχε, σήμερα, στις εργασίες της Γενικής Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος του ΟΑΣΕ, όπου συζητήθηκαν η ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και ο ρόλος των βουλευτών στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων ενόψει του COP29 στο Αζερμπαϊτζάν.

Στη δική του παρέμβαση ο κ. Σενέκης ανέφερε ότι πλέον οι φυσικές καταστροφές είναι περισσότερο αποτέλεσμα ανθρωπογενούς παρέμβασης, με τεράστιο τίμημα, και με τις χώρες της Μεσογείου να πλήττονται ιδιαίτερα. Για το λόγο αυτό ο αγώνας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης δεν προσφέρεται για πρόσκαιρες ψηφοθηρικές προσεγγίσεις. Απαιτείται συντονισμός και συνεργασία με όλες τις πολιτικές ομάδες.

Ο κ. Σενέκης σημείωσε ότι η κλιματική κρίση δεν αποτελεί πλέον μια θεωρητική επιστημονική συζήτηση. Έχει πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα, με την Κύπρο ήδη να αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα λειψυδρίας, γεγονός που δυσκολεύει εξαιρετικά τους κύπριους αγρότες. Αυτό έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, που συνακόλουθα οδηγεί σε άνοδο των τιμών.

Ειδική αναφορά έγινε στην πρόσφατη ανησυχητική δήλωση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντώνιο Γκουτέρες, ότι δύσκολα θα πετύχουμε το στόχο για τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας κατά 1,5βαθμό Κελσίου, η οποία θεωρείται διαχειρίσιμη.

Από την άλλη, ο κ. Σενέκης ανέδειξε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται από τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μεταξύ των οποίων νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, νέες θέσεις εργασίας και περισσότερη ενεργειακή ασφάλεια.

Ενόψει του COP29 στο Αζερμπαϊτζάν, ο κ. Σενέκης αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός ειδικού ταμείου, το οποίο να ανταποκρίνεται στο μέγεθος των προκλήσεων και των στόχων που έχουν τεθεί στο COP28.

Τα κοινοβούλια θα πρέπει να ασκήσουν, κατά προτεραιότητα, νομοθετικό έργο προς την κατεύθυνση της εφαρμογής ισχυρών πολιτικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου θα πρέπει να υπάρχει συνεχής και αυστηρή επιτήρηση της υλοποίησης των εθνικών δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί.

Εξίσου σημαντικό είναι να υπάρξει ολοκληρωμένη ενημέρωση των πολιτών για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σε σχέση με την κλιματική αλλαγή και τις πολιτικές που θα πρέπει να εφαρμοστούν. Θα πρέπει να ενημερωθούν σωστά οι αγρότες μας για την ανάγκη εφαρμογής πρακτικών βιώσιμης διαχείρισης του νερού, αλλά και -εκεί όπου είναι εφικτό- στροφής σε καλλιέργειες ανθεκτικότερες στην ξηρασία. Όπως επίσης, θα πρέπει να ενημερωθούν επαρκώς οι καταναλωτές και οι επιχειρηματίες για τις ευκαιρίες που προσφέρει η πράσινη μετάβαση.

Κλείνοντας, ο κ. Σενέκης ανέφερε ότι όλοι οι άλλοι μπορούν να επιδιώκουν το πρόσκαιρο κέρδος και να αγνοούν τις επιπτώσεις σε βάθος χρόνου, εκτός από τα μέλη των κοινοβουλίων, που έχουν την υποχρέωση να νομοθετούν στοχεύοντας στο μακροπρόθεσμο όφελος των κοινωνιών τους.

Γραφείο Τύπου ΔΗΚΟ

3/10/2024

Adblock test (Why?)

Read this on ΔΗΚΟ