Οι βουλευτές κ. Γιώργος Λουκαΐδης και κα Χριστιάνα Ερωτοκρίτου μίλησαν για την ελευθερία της πληροφόρησης και την καταπολέμηση της προπαγάνδας στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

Οι βουλευτές κ. Γιώργος Λουκαΐδης και κα Χριστιάνα Ερωτοκρίτου μίλησαν για την ελευθερία της πληροφόρησης και την καταπολέμηση της προπαγάνδας στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης
Δημοσιεύθηκε: Οκτωβρίου 01, 2024-13:48 View: 15

Οι βουλευτές κ. Γιώργος Λουκαΐδης και κα Χριστιάνα Ερωτοκρίτου μίλησαν για την ελευθερία της πληροφόρησης και την καταπολέμηση της προπαγάνδας στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

Στο πλαίσιο των εργασιών του Τέταρτου Μέρους της Συνόδου 2024 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), οι βουλευτές κ. Γιώργος Λουκαΐδης και κ. Χριστιάνα Ερωτοκρίτου συμμετείχαν σήμερα σε συζήτηση στην Ολομέλεια του Σώματος σχετικά με την ελευθερία της πληροφόρησης και την καταπολέμηση της προπαγάνδας στην Ευρώπη.

Μιλώντας εκ μέρους της Πολιτικής Ομάδας της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο κ. Λουκαΐδης σημείωσε ότι ορθώς η Έκθεση υπογραμμίζει σημαντικές ανησυχίες σχετικά με τον αρνητικό αντίκτυπο της προπαγάνδας στις δημοκρατικές αξίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στην επιδέξια χρήση τεχνικών προπαγάνδας από κράτη, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Συμβουλίου της Ευρώπης, με τις οποίες υπονομεύονται οι εκλογικές διαδικασίες η λογοδοσία ή/και ο δημόσιος έλεγχος. Τέτοιες πρακτικές προωθούνται για σκοπούς συγκάλυψης υποθέσεων στις οποίες ενέχεται το κράτος, αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, εκμετάλλευσης των κοινωνικών, οικονομικών και φυλετικών διαφορών για απόκτηση οικονομικού και πολιτικού οφέλους. Ο Κύπριος βουλευτής επισήμανε ότι τα κράτη μέλη του Οργανισμού δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν την προπαγάνδα με λογοκρισία ή με περιοριστικά μέτρα, καθότι αυτό θα συνιστούσε υπονόμευση των βασικών ελευθεριών τις οποίες οφείλουν να προστατεύουν. Υπογράμμισε δε ότι η εμπιστοσύνη του λαού στις εκλογικές διαδικασίες βρίσκεται σήμερα σε άνευ προηγουμένου χαμηλό επίπεδο, συνεπεία της χρήσης της προπαγάνδας και των τακτικών λογοκρισίας, που αποτελούν, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, τις δυο όψεις του ιδίου νομίσματος. Αντίθετα, σημείωσε, πρέπει να αποκαλύπτεται η αλήθεια, να προάγεται η διαφάνεια και η λογοδοσία, όσον ειδικότερα όσον αφορά στην ιδιοκτησία των ΜΜΕ και στις οικονομικές επιρροές.

Η ισότιμη πρόσβαση σε αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης, σημείωσε καταληκτικά ο κ. Λουκαΐδης, καθώς και η επαρκής ενημέρωση των πολιτών, είναι απαραίτητα συστατικά σε μια ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία. Σε έναν κόσμο όπου οι πληροφορίες κατασκευάζονται και χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για πολιτικό ή οικονομικό όφελος, η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η διαφύλαξη των δημοκρατικών αξιών μέσα από τεκμηριωμένες δημόσιες συζητήσεις και την αντιπαραβολή διαφορετικών απόψεων καθίσταται απαραίτητη ανάγκη. 

Σε δική της παρέμβαση που κατατέθηκε, η κ. Ερωτοκρίτου εξήρε το ρόλο του Συμβουλίου της Ευρώπης στη συλλογική προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου της προπαγάνδας, προωθώντας τη συνεργασία και την παροχή τεχνογνωσίας για την πλήρη ευθυγράμμιση των κρατών μελών με το ισχύον  δεσμευτικό νομικό πλαίσιο. Σημείωσε παράλληλα τη σημασία υπογραφής και επικύρωσης της σύμβασης-πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την τεχνητή νοημοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στο οποίο γίνεται ρητή αναφορά στους κινδύνους και τις απειλές που συνδέονται με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και τη διάδοση παραπληροφόρησης και προπαγάνδας.

Η κ. Ερωτοκρίτου τόνισε ότι στην προσπάθεια αντιμετώπισης της προπαγάνδας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να απειλούνται τα θεμελιώδη δικαιώματα στην ελευθερία έκφρασης και ενημέρωσης ούτε και να παρεμποδίζεται η ελευθερία και ο πλουραλισμός των μέσων ενημέρωσης, που αποτελεί ουσιαστικό πυλώνα της δημοκρατίας. Υπογράμμισε δε τη σημασία λειτουργίας σχετικών μηχανισμών εποπτείας, ώστε να διασφαλίζεται ότι η προπαγάνδα δεν θα καταπολεμείται μέσω της λογοκρισίας και ότι οι ψευδείς ειδήσεις και η δυσφήμιση δεν θα αντιμετωπίζονται με τη φίμωση άλλα μέσω της δίκαιης κριτικής και την τεκμηριωμένη αντιπαράθεση διαφορετικών απόψεων και πεποιθήσεων. Σημείωσε, τέλος, την επείγουσα ανάγκη υιοθέτησης πολιτικών που να ενισχύουν την κριτική σκέψη και να δίνουν τις απαραίτητες δεξιότητες που χρειάζονται οι πολίτες και ιδιαίτερα οι νέοι, για να αναγνωρίζουν και να αποκρούουν  την προπαγάνδα, την παραπληροφόρηση και τις ψευδείς ειδήσεις. Η προστασία των νέων γενεών από κάθε είδους χειραγώγηση που διαβρώνει τον κοινωνικό ιστό μέσω της προώθησης της μισαλλοδοξίας, της πόλωσης και των ακραίων πολιτικών απόψεων, αποτελεί καθήκον όλων, ανέφερε η κ. Ερωτοκρίτου. 

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)

Adblock test (Why?)

Read this on Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυβέρνησης