Χαιρετισμός της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας κας Μαριλένας Ευαγγέλου στην ετήσια εκδήλωση απονομής βραβείων της αγωνιστικής περιόδου 2023-2024, χθες

Χαιρετισμός της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας κας Μαριλένας Ευαγγέλου στην ετήσια εκδήλωση απονομής βραβείων της αγωνιστικής περιόδου 2023-2024, χθες
Δημοσιεύθηκε: Οκτωβρίου 01, 2024-11:53 View: 7

Χαιρετισμός της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας κας Μαριλένας Ευαγγέλου στην ετήσια εκδήλωση απονομής βραβείων της αγωνιστικής περιόδου 2023-2024, χθες

Με τιμά η πρόσκλησή σας να βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην εκδήλωση απονομής βραβείων της αγωνιστικής περιόδου 2023-2024 που διοργανώνει η Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης.

Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στους αθλητές και τις αθλήτριες που με την αφοσίωση, την προσπάθεια και την αγωνιστικότητά τους μας χάρισαν μοναδικές στιγμές και επιτυχίες.

Ο αθλητισμός έχει άμεση συνάφεια με την κοινωνική πολιτική. Ενώνει ανθρώπους από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες χωρίς διακρίσεις και προωθεί την ενσωμάτωση και την ισότητα. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής μέσα από τη διαμόρφωση υγιώς σκεπτόμενων πολιτών μέσα από το πνεύμα του ευ αγωνίζεσθαι. Συμβάλλει επίσης στην ενσωμάτωση ατόμων με αναπηρίες στον αθλητισμό και κατ’ επέκταση στην κοινωνία.

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την προώθηση της συμμετοχής ατόμων από όλες τις κοινωνικές ομάδες. Μέσα από προγράμματα και δράσεις δίνεται η ευκαιρία σε όλους να συμμετέχουν και να απολαμβάνουν τα οφέλη του αθλητισμού.

Ειδικότερα, έχουν υλοποιηθεί προγράμματα για την ενσωμάτωση ατόμων με αναπηρίες, την προώθηση της συμμετοχής γυναικών και κοριτσιών, καθώς και την υποστήριξη νέων από όλες τις κοινωνικές ομάδες. Αυτές οι δράσεις δεν προάγουν μόνο την αθλητική ανάπτυξη, αλλά και την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη.

Κυρίες και κύριοι,

Με την Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης έχουμε συμφωνήσει την προώθηση συγκεκριμένων δράσεων στο πλαίσιο του Fiba Eurobasket 2025, που συνδιοργανώνει η χώρα μας με τη Φινλανδία, την Πολωνία και τη Λετονία.

Το Fiba Eurobasket 2025 είναι μια από τις μεγαλύτερες αθλητικές διοργανώσεις που θα φιλοξενήσει η χώρα μας και αποτελεί μοναδική ευκαιρία, για να αναδείξουμε τη σημασία του αθλητισμού στην κοινωνική ενσωμάτωση.

Οι δράσεις που συμφωνήθηκαν με την Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης αφορούν, μεταξύ άλλων, στη συμμετοχή ατόμων με αναπηρίες και παιδιών υπό τη νομική φροντίδα του κράτους σε εκδηλώσεις, αλλά και σε φιλικούς αγώνες παράλληλα με τους αγώνες που θα διεξάγονται στο πλαίσιο του Eurobasket.

Για την υλοποίηση των δράσεων έχουν δημιουργηθεί ομάδες εργασίας, τόσο στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας όσο και στην Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, οι οποίες συνεργάζονται στενά.

Έχουμε ήδη συζητήσει με τον Πρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού κ. Γιάννη Ιωάννου, έτσι ώστε παρόμοιες συγκεκριμένες δράσεις να υλοποιηθούν σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και για άλλα αθλήματα.

Κυρίες και κύριοι,

Εξαιρετικά σημαντική είναι η απόφαση που έλαβε η Κυβέρνηση σε σχέση με την πλήρη εξίσωση των αθλητών και αθλητριών μας στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, και την παραχώρηση ίδιων χαριστικών παροχών προς τους αθλητές των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, καθώς και τη δημιουργία Παραολυμπιακού Κέντρου στην Κύπρο.

Πρόκειται για απόφαση, την οποία ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους αθλητές των Παραολυμπιακών Αγώνων σε διαδικτυακή συνομιλία που είχαν μαζί του κατά τη διεξαγωγή των Παραολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.

Είχα την τιμή να εκπροσωπήσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στους Παραολυμπιακούς και είδα ιδίοις όμμασι την τεράστια προσπάθεια που κατέλαβαν οι αθλητές μας, οι προπονητές τους, οι συνοδοί τους και όλη η αποστολή. Ένιωσα συγκίνηση και υπερηφάνεια, παρακολουθώντας τους από τις κερκίδες των σταδίων και συμμερίστηκα τη χαρά τους στις επιτυχίες τους.

Αγαπητοί φίλοι,

Η διάσταση του αθλητισμού στην κοινωνική συμπερίληψη είναι εξαιρετικής σημασίας. Είναι για αυτόν τον λόγο που στην αναθεωρημένη Εθνική Στρατηγική και Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία το Υφυπουργείο μας έχει συμπεριλάβει τον αθλητισμό ως ένα εκ των πυλώνων.

Τελειώνοντας, θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους τους αθλητές και αθλήτριες μας, και επιτρέψετε μου να απευθύνω ιδιαιτέρως ευχαριστίες στους ανάπηρους αθλητές και αθλήτριες μας, γιατί με τους αγώνες τους, με τη δύναμή τους, με το ήθος και τις επιδόσεις τους διαμορφώνουν υγιή πρότυπα για τους νέους και τις νέες μας, αλλά και πρότυπα για τα άτομα με αναπηρίες.

Συγχαρητήρια στην Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης για την αδιάκοπη προσπάθειά της να κάνει το άθλημα της καλαθόσφαιρας προσβάσιμο σε όλους, και ευχαριστώ ξανά για την πρόσκληση.

(ΜΘ/ΓΣ/ΕΑθ)

Adblock test (Why?)

Read this on Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυβέρνησης