Από: ΕΛΑΜ

Συνάντηση ΕΛΑΜ με την ηγεσία της ΚΕΔΙΠΕΣ

Συνάντηση ΕΛΑΜ με την ηγεσία της ΚΕΔΙΠΕΣ
Δημοσιεύθηκε: Σεπτεμβρίου 30, 2024-14:51 View: 4

Μετά από αίτημα του ΕΛΑΜ, αντιπροσωπεία της Παράταξης αποτελούμενη από τον Βουλευτή Σωτήρη Ιωάννου, τον Επικεφαλής της Γραμματείας οικονομικών, Παύλο Ιωάννου και ο Επικεφαλής Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας, Μάριο Πελεκάνο, συναντήθηκε σήμερα με την ηγεσία της ΚΕΔΙΠΕΣ, για συζήτηση των τρεχουσών συγκυριών που διαμορφώνουν και σχετίζονται με σειρά προβλημάτων που απασχολούν τους δανειολήπτες και την κοινωνία γενικότερα.

Συζητήθηκαν διεξοδικά τα πιο κάτω θέματα:

Ενοίκιο έναντι δόσης: Συζητήθηκε στη βάση στατιστικών που παρουσίασε η ΚΕΔΙΠΕΣ και διευκρινίστηκε ότι δεν επιτρέπεται να γίνονται εκποιήσεις πριν από την ολοκλήρωση του σχεδίου για κάθε περίπτωση υποβληθείσας και μη απορριφθείσας οριστικά αίτηση. Στο σημείο αυτό με σαφήνεια, τονίστηκε ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ δεν πρόκειται να προχωρεί σε εκποιήσεις για ακίνητα που εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή.

Από την πλευρά του ΕΛΑΜ, τονίστηκαν τα περιοριστικά χαρακτηριστικά των κριτηρίων ένταξης και συζητήθηκε η ανάγκη για ένα νέο ευρύτερο σχέδιο που να καλύπτει βιοπαλαιστές, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματικά ακίνητα εν ενεργεία γεωργοκτηνοτρόφων.

Εγκλωβισμένοι δανειολήπτες: δόθηκαν επεξηγήσεις για την έννοια του «καλόπιστου» αγοραστή και υποδείχθηκε από το ΕΛΑΜ η ανάγκη σαφούς ορισμού της έννοιας αυτής ώστε να αποκλείεται κατάχρηση από τους δανειστές. Προφανώς αναφερόμαστε σε άτομα που έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους πωλητές, ως εκ τούτου δεν αφορά εμφανώς παράτυπες συναλλαγές.

Εγκλωβισμένοι εγγυητές: Η Γραμματεία οικονομικών εξέφρασε την ανησυχία της για τα ζητήματα των εγκλωβισμένων εγγυητών του πρώην Συνεργατισμού και ειδικότερα τις περιπτώσεις εκείνες όπου εμπλέκονται πολύ νεαρά τέκνα δανειοληπτών, που ολόκληρη η περιουσία της οικογένειας εκποιήθηκε και οι εγγυητές καταδυναστεύονται με τεράστια χρέη και εγκαλούνται στα Δικαστήρια. Η ΚΕΔΙΠΕΣ, διαβεβαίωσε ότι τα ζητήματα αυτά θα ρυθμιστούν στη βάση των χαρακτηριστικών της κάθε περίπτωσης σε πνεύμα καλής θέλησης και συναίνεσης. Με σαφήνεια η Γραμματεία ήγειρε το θέμα των πολλαπλών memo που υπάρχει σε δανειολήπτες τόσο από την ΚΕΔΙΠΕΣ, όσο και από άλλες οντότητες και διευκρινίστηκε ο μηχανισμός με τον οποίο η ΚΕΔΙΠΕΣ προτίθεται να βοηθά τέτοιες περιπτώσεις.

Συζητήθηκε επίσης το σύστημα αναδόμησης δανείων στις περιπτώσεις προώθησής συναινετικών λύσεων οριστικής διευθέτησης ΜΕΔ και διευκρινίστηκε αναλυτικά η λογική της σχετικής μεθοδολογίας που χρησιμοποιείται και υποδείχθηκε από πλευράς της ΚΕΔΙΠΕΣ  η συναινετική διάθεση που υπάρχει για την προώθηση οριστικών λύσεων.

Επεξηγήθηκαν αναλυτικά από την ΚΕΔΙΠΕΣ, οι υποχρεώσεις τους έναντι του Υπ. Οικονομικών και ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι ετήσιες πληρωμές προς το κράτος από την ΚΕΔΙΠΕΣ, αλλά και οι περιορισμοί στην εν γένει δραστηριότητα της ΚΕΔΙΠΕΣ που τίθενται από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ.

Στον πυρήνα της πολιτικής του ΕΛΑΜ βρίσκεται η ευημερία των πολιτών και η προστασία τους απέναντι σε περιπτώσεις αυθαιρεσιών και κατάχρησης του συστήματος, που έχουμε δει σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν.

Για αυτό τονίσαμε ότι ως Παράταξη θα στηρίξουμε οποιαδήποτε προσπάθεια είναι προς όφελος των δανειοληπτών αλλά και από την άλλη θα στηλιτεύσουμε και θα καταψηφίσουμε κάθε ενέργεια παρέχει υπερόπλα στα τραπεζικά ιδρύματα, όπως πράττουμε όλα αυτά τα χρόνια, πάντοτε χωρίς επηρεασμό της οικονομικής ανάπτυξης, της κοινωνικής ευημερίας και της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ευχαριστούμε την ΚΕΔΙΠΕΣ για τη συνάντηση και την εποικοδομητική συζήτηση, η οποία θα συνεχίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ανάλογες συναντήσεις προγραμματίζονται πολύ σύντομα από τη Γραμματεία Οικονομικών του ΕΛΑΜ και με άλλους αρμόδιους φορείς.

Adblock test (Why?)

Read this on ΕΛΑΜ