Οι βουλευτές κ. Γιώργος Λουκαΐδης και κα Χριστιάνα Ερωτοκρίτου μίλησαν για την Τράπεζα Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

Οι βουλευτές κ. Γιώργος Λουκαΐδης και κα Χριστιάνα Ερωτοκρίτου μίλησαν για την Τράπεζα Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης
Δημοσιεύθηκε: Σεπτεμβρίου 30, 2024-18:48 View: 6

Οι βουλευτές κ. Γιώργος Λουκαΐδης και κα Χριστιάνα Ερωτοκρίτου μίλησαν για την Τράπεζα Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

Άρχισαν σήμερα οι εργασίες της Τέταρτης Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) στο Στρασβούργο. Τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπίας, κ. Γιώργος Λουκαΐδης και κα  Χριστιάνα Ερωτοκρίτου μίλησαν σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της ΚΣΣΕ για το θέμα της Τράπεζας Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) και την εφαρμογή της Διακήρυξης του Ρέικιαβικ, που υιοθετήθηκε κατά τη Σύνοδο Κορυφής των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων των κρατών μελών τον Μάϊο 2023.

Μιλώντας εκ μέρους της Πολιτικής Ομάδας της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο κ. Λουκαΐδης εξήρε τον αποκλειστικό κοινωνικό προσανατολισμό της Τράπεζας Αναπτύξεως του ΣτΕ και τη δράση του ως μηχανισμού αλληλεγγύης και στήριξης των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Σημείωσε επίσης ότι η κοινωνική συνοχή που αποτελεί τον βασικό στόχο της Τράπεζας, ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις αρχές και αξίες του ΣτΕ αλλά και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Υπό το φως ότι ένας στους πέντε Ευρωπαίους είναι αντιμέτωπος με τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμο και συνακόλουθα η Ευρωπαϊκή ήπειρος χαρακτηρίζεται από την όξυνση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων και την άνιση πρόσβαση μεγάλης μερίδας του πληθυσμού σε ποιοτικά δημόσια αγαθά και υπηρεσίες όπως τη στέγαση, τη δημόσια υγεία, την παιδεία, την αγορά εργασίας αλλά και τις χρηματοπιστωτικές διευκολύνσεις, ο κ. Λουκαΐδης επισήμανε ότι ο ρόλος τη Τράπεζας στην κοινωνική ένταξη των λαϊκών στρωμάτων και των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, αποκτά σήμερα ακόμη περισσότερη σημασία. Ως εκ τούτου σημείωσε, πρέπει να ενισχυθεί και να επεκταθεί ο κοινωνικός ρόλος της Τράπεζας και να αυξηθούν οι επενδύσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενεργειακή μετάβαση. Σημείωσε ακόμα ότι ενόσω δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς ο αποκλεισμός,  η περιθωριοποίηση και η φτωχοποίηση των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, αφενός οι συνάνθρωποι μας αυτοί εξακολουθούν να υποφέρουν και να υφίστανται διακρίσεις. Αφετέρου, καθίσταται ορατός ο κίνδυνος να εξαπλωθεί περαιτέρω ο ρατσισμός και η ακροδεξιά ιδεολογία και να υπονομευθεί ο κοινωνικός ιστός στα κράτη μέλη.  

Ο κ. Λουκαΐδης υπογράμμισε επίσης τη σημασία στήριξης του έργου της Τράπεζας και επέκτασης της συνεργασίας της σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο ώστε τα έργα και τα προγράμματα της να έχουν το μέγιστο θετικό αντίκτυπο για τις τοπικές κοινωνίες, προάγοντας ταυτόχρονα τη συναίνεση και τη διαφάνεια με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Σε δική της παρέμβαση για το ίδιο θέμα, η κα Ερωτοκρίτου χαιρέτισε την αναφορά στη Διακήρυξη του Ρέικιαβικ για τον σημαίνοντα ρόλο της Τράπεζας Αναπτύξεως στην οικοδόμηση πιο συνεκτικών κοινωνιών στην Ευρώπη. Διακριτή αποστολή της τράπεζας, ανέφερε, παραμένει η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, της κοινωνικής ένταξης και η προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Υπερθεματίζουμε, τόνισε η Κύπρια βουλεύτρια, την άμεση ανταπόκριση της Τράπεζας στις έκτακτες ανάγκες που έχουν προκύψει στην Ουκρανία συνεπεία της συνεχιζόμενης ρωσικής επιθετικότητας αλλά και στη στόχευση των χρηματοδοτήσεών της προς αντιμετώπιση των σύνθετων προκλήσεων της σημερινής εποχής που συνδέονται, μεταξύ άλλων, με το ασταθές διεθνές περιβάλλον, την αύξηση των μεταναστευτικών ροών και την επιδείνωση της περιβαλλοντικής κρίσης. Η κα Ερωτοκρίτου πρόσθεσε επίσης ότι αν και η τράπεζα χρηματοδοτεί αναπτυξιακά έργα μόνο στα συμβαλλόμενα κράτη μέλη, θα ήταν χρήσιμο να διερευνήσει το ενδεχόμενο χρηματοδότησης αναπτυξιακών έργων εκτός ευρωπαϊκών συνόρων, διαχέοντας έτσι την ωφελιμότητα των επενδύσεων της σε χώρες που αντιμετωπίζουν αυξημένες δυσλειτουργίες, ανισότητες και φτώχεια.

Καταλήγοντας, η κα Ερωτοκρίτου κάλεσε τα κράτη μέλη να στηρίξουν και να προάγουν με κάθε τρόπο το έργο της Τράπεζας, ενθαρρύνοντας τη συνεργασία με άλλους συναφείς διεθνείς οργανισμούς και σε εθνικό επίπεδο, με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)

Adblock test (Why?)

Read this on Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυβέρνησης