Έχει αρχίσει η συζήτηση του νομοσχεδίου που αφορά στη παραχώρηση γενικής αύξησης στους μισθούς των κρατικών υπαλλήλων, των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και στις συντάξεις των συνταξιούχων κρατικών υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένων και όλων των ωρομίσθιων που εργάζονται στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, με ισχύ την 1η Οκτωβρίου 2024 μετά από τη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών και των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων στις 18 Ιουλίου 2024.
Με αφορμή τη συζήτηση αυτή, έχουμε τονίσει για άλλη μια φορά μια σειρά από σημαντικότατα παρεμφερή θέματα και για τα οποία ζητούμε ξεκάθαρες τοποθετήσεις από την Κυβέρνηση και ξεκάθαρο σχεδιασμό. Να σημειώσω ότι το κόστος των αυξήσεων θα είναι €12εκ. για το 2024 και €40εκ. για το 2025.
Το πρώτο ζήτημα που αναδεικνύουμε ως Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία αφορά στην καθυστέρηση που παρατηρείται στην υλοποίηση της δέσμευσης της Κυβέρνησης για αναβάθμιση των χαμηλόμισθων του δημοσίου της κλίμακας Α1,2,5,7.
Υπάρχει αθέτηση της δέσμευσης του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης γενικότερα, ότι θα άρχιζε ο διάλογος με στόχο την κατάληξη αρχικά μέχρι το 1ο εξάμηνο του 2024 και τώρα μας είπαν μέχρι το 2ο εξάμηνο του 2024. Βρισκόμαστε ήδη στο τέλος Σεπτεμβρίου και από ότι γνωρίζω δεν πρόκειται να αρχίσει αυτός ο διάλογος. Για αυτό καλώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δώσει το πράσινο φως στο Υπουργείο Οικονομικών για την έναρξη αυτού του διαλόγου διότι μιλούμε για τους πιο χαμηλόμισθους και αδικημένους υπαλλήλους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Το δεύτερο θέμα που έχουμε αναδείξει και είναι εξαιρετικής σημασίας είναι η παραγωγικότητα του δημόσιου τομέα. Είναι εξωφρενικό να ακούμε από λειτουργούς του Υπουργείου Οικονομικών την άποψη ότι δεν μπορεί να μετρηθεί η παραγωγικότητα και άρα να ανταμείβονται οι καλύτεροι. Άλλα μας έλεγαν όταν ψηφίζαμε τη μεταρρύθμιση της δημοσίας υπηρεσίας. Εμείς απαιτούμε και ζητήσαμε σε ένα μήνα να μας παρουσιαστεί σχέδιο για αύξηση της παραγωγικότητας και μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Υπάρχουν προσωπικοί στόχοι οι οποίοι μπορεί να τεθούν και να είναι μετρήσιμοι και υπάρχουν και οι ομαδικοί στόχοι οι οποίοι μπορεί να αξιολογήσουν τη διευθυντική ομάδα, όπως έγινε και με την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου. Όσοι δεν θέλουν να κάνουν αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση και να ανταμείβεται ο υπάλληλος για την παραγωγικότητα του, αυτούς τους διευθυντές τους χαρακτηρίζω ως ανεπαρκείς και θα πρέπει να είναι εκτός του δημοσίου. Γνωρίζετε πολύ καλά πόσο βασανίζεται ο πολίτης που προσπαθεί να έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες του κράτους.
Όταν γίνει αυτό να είστε σίγουροι ότι, με τις εισηγήσεις μας, θα μειωθεί η γραφειοκρατία, θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες, θα αυξηθεί η παραγωγικότητα και θα μειωθεί η ταλαιπωρία των συμπολιτών μας όταν επικοινωνούν με τη δημόσια υπηρεσία.
Την ίδια ώρα, θίγουμε και το θέμα της κατάργησης της επιχορήγησης του ηλεκτρικού ρεύματος και του ΦΠΑ σε βασικές υπηρεσίες που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Ως Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία ετοιμάζουμε εισηγήσεις που θα δώσουμε στην κυβέρνηση για να υπάρξει ένα αντιστάθμισμα αυτής της απόφασης. Σίγουρα η επιχορήγηση του ηλεκτρικού ρεύματος θα πρέπει να συνεχιστεί, αλλά θα πάμε και σε στοχευμένα μέτρα που αφορούν τις ευάλωτες και τις χαμηλά αμειβόμενες ομάδες του πληθυσμού.
Θίξαμε ακόμα ένα σοβαρό θέμα το οποίο συναντούμε σε ημικρατικό οργανισμό, και συγκεκριμένα στη ΣΥΤΑ. Έχει δοθεί έγκριση από την κυβέρνηση, αλλά κανένας δεν μας λέει από ποιόν, να γίνονται προσλήψεις για ένα αρκετά μεγάλο αριθμό υπαλλήλων, μάλιστα συμπεριλαμβανομένων και υψηλόβαθμων, εκτός των κανονικών διαδικασιών που ακολουθούνται. Εμείς έχουμε εκφράσει από την πρώτη στιγμή την έντονη ανησυχία μας και πολλές επιφυλάξεις για το θέμα αυτό, διότι στην ουσία δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος για ένα έμμεσο τρόπο μερικής ιδιωτικοποίησης των ημικρατικών οργανισμών, κάτι με το οποίο διαφωνούμε έντονα. Ζητούμε επιτακτικά από την Κυβέρνηση και τον Υπουργό Οικονομικών να μας διευκρινίσει πολιτικά ποια είναι η θέση της για το θέμα αυτό για να το ξεκαθαρίσουμε ως θέση αρχής, στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων ημικρατικών οργανισμών.
Τέλος, όσον αφορά τις πολλαπλές συντάξεις εμείς τονίσαμε και σήμερα ότι η Βουλή συζητά τις προτάσεις νόμου που η εισαγγελία μας είπε ότι είναι αντισυνταγματικές. Για εμάς ως Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία είτε η Βουλή συλλογικά, είτε η κυβέρνηση πρέπει να φέρουν ένα νομοσχέδιο ή πρόταση νόμου, αλλά να είναι καθολικό και να αγγίζει όλες τις πτυχές του θέματος, όχι μερικές για να κάνουν κάποιοι επικοινωνιακά παιχνίδια. Να αγγίζει και τις πολλαπλές συντάξεις, να αγγίζει και τους βουλευτές που είναι ταυτόχρονα επιχειρηματίες με πολλές άλλες εργασίες, να αγγίζει το θέμα των θητειών, το θέμα του ασυμβίβαστου και πολλά άλλα. Άρα για να είμαστε ειλικρινείς προς το λαό πρέπει να κάνουμε κάτι που να είναι συνολικό αλλά και συνταγματικά ορθό.