O Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη
Δημοσιεύθηκε: Σεπτεμβρίου 20, 2024-14:48 View: 5

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του κα Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπίας, αναχωρεί αύριο για τη Νέα Υόρκη, όπου θα προσφωνήσει την Ολομέλεια της 79ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), ενώ θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα (ΓΓ) των ΗΕ.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου στις 6:00 μ.μ. (ώρα Νέας Υόρκης), ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα έχει συνάντηση με τους προέδρους των κυπριακών οργανώσεων Αμερικής και στη συνέχεια θα παραστεί σε πανομογενειακή εκδήλωση που διοργανώνει η Κυπριακή Ομοσπονδία Οργανώσεων Αμερικής.

Στις 23 Σεπτεμβρίου στις 10:00 π.μ. ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα προσφωνήσει τη Σύνοδο των ΗΕ για το Μέλλον, ενώ στη συνέχεια θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σερβίας κ. Aleksandar Vučić. Ακολούθως, θα έχει διμερή συνάντηση με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Abdullah II.

Στις 3.40μμ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον ΓΓ των ΗΕ κ. António Guterres στο κτήριο της Γραμματείας των ΗΕ.

Στις 24 Σεπτεμβρίου το πρωί ο Πρόεδρος θα παραστεί σε δεξίωση που παραθέτει ο ΓΓ των ΗΕ για τους αρχηγούς κρατών που συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση, ενώ στη συνέχεια θα παρακολουθήσει την έναρξη των εργασιών της 79ης Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει χωριστές διμερείς συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας κ. Nikol Pashinyan, με τον Διάδοχο του Θρόνου του Κουβέιτ Σεΐχη Sabah Khaled Al-Hamad Al-Sabah. Στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στις 25 Σεπτεμβρίου στις 11:00 π.μ. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προσφωνήσει την Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ.

Στις 12μ. ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα μιλήσει ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, με θέμα την προώθηση της ειρήνης και τον σεβασμό του Καταστατικού Χάρτη των ΗΕ.

Ακολούθως, θα παρακαθήσει σε γεύμα με αντιπροσωπία της ηγεσίας του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου, ενώ το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό του Ιράκ κ. Mohammed Shia' Al Sudani.

Αργότερα το απόγευμα θα παραστεί μαζί με τη σύζυγό του στη δεξίωση που παραθέτει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Joe Biden και η σύζυγός του κα Jill Biden, στο Μουσείο Μετροπόλιταν.

Στις 26 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα συναντηθεί το πρωί με τον Ύπατο Αρμοστή για τους Πρόσφυγες κ. Filippo Grandi, και ακολούθως με τον ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Alain Berset.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με αντιπροσωπία της Αμερικανο-εβραϊκής Επιτροπής.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας θα παρακαθήσει σε γεύμα με επιχειρηματίες, μέλη του American Express Club.

Το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με αντιπροσωπία της εταιρείας Chevron, και ακολούθως θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας κ. Wang Yi

Στις 27 Σεπτεμβρίου το πρωί ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Γκάμπια κ. Adama Barrow.

Ακολούθως, θα παραθέσει γεύμα στους Μόνιμους Αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το βράδυ ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα παραστεί και θα χαιρετίσει το ετήσιο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν του η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής.

Τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη θα συνοδεύουν στις ΗΠΑ ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων κα Μαριλενα Ραουνά, ο Διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς στις διακοινοτικές συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού κ. Μενέλαος Μενελάου, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου κ. Δώρος Βενέζης και υπηρεσιακοί παράγοντες. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η συνοδεία του θα επιστρέψουν στην Κύπρο το βράδυ της 29ης Σεπτεμβρίου.

(ΡΜ/ΕΑθ/ΑΦ)

Adblock test (Why?)

Read this on Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυβέρνησης