Δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών κ. Μάκη Κεραυνού μετά το πέρας της Ειδικής Συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου για τον Ετήσιο Κρατικό Προϋπολογισμό του 2025

Δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών κ. Μάκη Κεραυνού μετά το πέρας της Ειδικής Συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου για τον Ετήσιο Κρατικό Προϋπολογισμό του 2025
Δημοσιεύθηκε: Σεπτεμβρίου 20, 2024-21:10 View: 6

Δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών κ. Μάκη Κεραυνού μετά το πέρας της Ειδικής Συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου για τον Ετήσιο Κρατικό Προϋπολογισμό του 2025

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Μάκης Κεραυνός, μετά το πέρας της σημερινής Ειδικής Συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου για τον Ετήσιο Κρατικό Προϋπολογισμό του 2025, στο Προεδρικό Μέγαρο, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Ο καταρτισμός του προϋπολογισμού για το 2025 και το δημοσιονομικό πλαίσιο 2025–2027 καταρτίστηκε στη βάση των νέων κανόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομική διακυβέρνηση, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθορίζει για κάθε κράτος μέλος το ποσοστό αύξησης των δαπανών που μπορεί να υλοποιήσει. Για την Κύπρο το ποσοστό αύξησης δαπανών καθορίστηκε στο 4,9% μέσο όρο για την τριετία. Στη βάση αυτού του κανονισμού, το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρία ενέκρινε το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού για το έτος 2025 και το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2025–2027 και οι δαπάνες του προϋπολογισμού του για το 2025, οι οποίες έχουν εγκριθεί είναι 10,13 δισεκατομμύρια για το 2025, 10,33 δισεκατομμύρια για το 2026 και 10,1 δισεκατομμύρια για το 2027. Όπως και πέρυσι, αυτός ο προϋπολογισμός αντανακλά το όραμα αυτής της Κυβέρνησης και τους επιμέρους στρατηγικούς της στόχους για μια σταθερή οικονομική πορεία, για μια χρηματοοικονομική σταθερότητα. Ο προϋπολογισμός είναι πλεονασματικός, γιατί ακριβώς συνεχίζουν να υπάρχουν οι κίνδυνοι σε ένα εξωτερικό ρευστό οικονομικό περιβάλλον. Επομένως, πρέπει να ενεργούμε προληπτικά, για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε γεγονός μπορεί να συμβεί. Θα ήθελα να πω επίσης ότι υπάρχουν αρκετά έργα, αναπτυξιακά και έργα βασικά ανάπτυξης της υποδομής, τα οποία είναι συνεχιζόμενα, και ο μεγάλος όγκος των αναπτυξιακών μας έργων είναι μέσα στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο ολοκληρώνεται το 2026. Αυτά τα έργα προχωρούν με έναν πολύ ικανοποιητικό ρυθμό, και αναμένεται και στο τέλος του χρόνου να έχουμε κάποια πρόσθετα εισοδήματα. Να πω επίσης ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι ο δεύτερος της Κυβέρνησης του κ. Νίκου Χριστοδουλίδη και μπορούμε να πούμε ότι φιλοδοξούμε ότι με αυτή τη συνετή, συγκεκριμένη οικονομική πολιτική, όπως αντικατοπτρίζεται στις πρόνοιες του προϋπολογισμού, θα συνεχίσει η οικονομία μας να παρουσιάζει την ανθεκτικότητα και έναν ρυθμό ικανοποιητικό ανάπτυξης. Να αναφέρω ότι οι εκτιμήσεις μας για την περίοδο, για την οποία συζητάμε ,όσον αφορά στο δημοσιονομικό ισοζύγιο, θα είναι πλεονασματικό, και το πρωτογενές πλεόνασμα θα πλησιάσει το 2025 το 4,8% και το δημοσιονομικό ισοζύγιο στο 3,3%. Να αναφέρω ότι η εκτίμησή μας όσον αφορά στο δημοσιονομικό ισοζύγιο για το 2024 ήταν χαμηλότερη, και με τα μέχρι στιγμής δεδομένα έχει φτάσει στο 3,7%. Ίσως υπάρχει και η πιθανότητα να φτάσει στο 4%. Το δημόσιο χρέος, με βάση τον προϋπολογισμό αυτόν και το δημοσιονομικό πλαίσιο 2025-2027, το 2025 θα φτάσει, με βάση τις εκτιμήσεις μας, στο 64,2%, το 2026 στο 58% και 53,5% στο 2027. Να αναφέρω ότι ο στόχος ήταν να φτάσουμε στο 60% στο τέλος του 2026.»

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το κατά πόσο αναμένονται μειώσεις στο κρατικό μισθολόγιο, ο κ. Κεραυνός είπε: «Το κρατικό μισθολόγιο είναι πάντα ένα θέμα, το οποίο μας απασχολεί. Είναι ελαφρώς ελάχιστα κάτω από το περσινό και ανέρχεται στο 28% του προϋπολογισμού, όπως ήταν και πέρυσι. Να πω ότι ο προϋπολογισμός αυτός έρχεται, όσον αφορά σε νέες θέσεις, με μειωμένες κατά 5 θέσεις όσον αφορά τον περσινό προϋπολογισμό. Έχει δημιουργηθεί ένας αριθμός νέων θέσεων, αλλά έχει καταργηθεί, αντίστοιχα, ένας άλλος αριθμός θέσεων, και το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι ο προϋπολογισμός που θα πάει στη Βουλή θα είναι με μειωμένες 5 θέσεις σε σχέση με πέρυσι.»

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το ποσοστό της ανεργίας, ο κ. Κεραυνός είπε: «Το ποσοστό της ανεργίας εκτιμάται ότι θα είναι στο 4,8% και θα ακολουθήσει μια καθοδική πορεία. Δηλαδή, βρισκόμαστε σε κατάσταση πλήρους απασχόλησης. Και αυτό βεβαίως είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε με τις ανάγκες σε εργατικό δυναμικό, και για αυτό η Κυβέρνηση προχωρά και σε διάφορα βήματα, ακόμα και σε διακρατικές συμφωνίες.»

Ερωτηθείς κατά πόσον περιλαμβάνεται πρόνοια στον κρατικό προϋπολογισμό του 2025 για τα 25 εκατομμύρια ευρώ της πρώτης δόσης για την ηλεκτρική διασύνδεση, ο κ. Υπουργός απάντησε: «Βεβαίως.»

Σε ερώτηση κατά πόσον έχει γίνει προετοιμασία σε τομείς που ενδέχεται να φέρουν αναταραχές ή για περιστατικά που ενδεχομένως να μην έχουν προβλεφθεί, ο κ. Κεραυνός είπε: «Ναι, κάθε φορά που γίνεται ο καταρτισμός ενός προϋπολογισμού σταθμίζονται και οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι. Οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι μπορεί να προέρχονται από πάρα πολλές πηγές. Άλλωστε, στην περιοχή μας έχουμε πόλεμο, υπάρχει ο πόλεμος στην Ουκρανία, υπάρχουν οι κυρώσεις λόγω της Ρωσίας και επίσης υπάρχει και το πρόβλημα  –σε αυτό αναφέρεστε αντιλαμβάνομαι– των έργων στο Βασιλικό. Δυνητικά υπάρχει ένας κίνδυνος, έχουν γίνει αναφορές, όμως από τότε, με τους χειρισμούς τους και τις επαφές που έχουμε κάνει τόσο με τις δύο τράπεζες όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπάρχει ένα θετικό κλίμα, και έχω την εντύπωση ότι με τον προγραμματισμό του έργου στο Βασιλικό, που ετοιμάζεται από το Υπουργείο Εμπορίου και την ΕΤΥΦΑ, θα είμαστε έτοιμοι στο αμέσως προσεχές διάστημα να ξεκινήσουμε, και τότε δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, γιατί οι δύο τράπεζες, με τις οποίες είχαμε και σήμερα επαφή, θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν το έργο. Θα μεταφερθούν δηλαδή στη νέα προσπάθεια, για να ολοκληρωθεί το έργο, χωρίς να υπάρξουν αυτές οι επιπτώσεις. Και συνεχίζουμε βεβαίως να κάνουμε αυτούς τους χειρισμούς.

Ερωτηθείς κατά πόσον περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό κάποιο κονδύλι για το τερματικό, ο κ. Κεραυνός απάντησε: «Για το τερματικό πρέπει να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Θα ζητηθούν προσφορές, για να ξέρουμε ακριβώς το ποσό, και τότε θα μπορούμε να έχουμε συγκεκριμένο προϋπολογισμό.»

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το κατά πόσον είναι ευχαριστημένος ως Υπουργός Οικονομικών για την απόφαση της Κυβέρνησης για την ηλεκτρική διασύνδεση, ο κ. Κεραυνός είπε: «Η απόφαση της Κυβέρνησης, του Υπουργικού Συμβουλίου, αναφέρεται ακριβώς στο να πληρώσει η Κυβέρνηση το κόστος, το οποίο θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές, ούτως ώστε να προχωρήσει, να συνεχίσει το έργο. Μιλάμε για τα 25 εκατομμύρια, και τα 125 εκατομμύρια στα 5 χρόνια. Αυτό είναι μια συνέχεια της προηγούμενης απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου και των δεσμεύσεων που είχε και η προηγούμενη Κυβέρνηση, για να προχωρήσει αυτό το έργο. Από εκεί και πέρα, για όποιες άλλες τελικές αποφάσεις –γιατί δεν υπάρχει κάποια τελική απόφαση, υπάρχει η αναγνώριση της σημασίας αυτού του γεωπολιτικού έργου για τη συνένωση με ένα ολοκληρωμένο δίκτυο ενέργειας με όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης– θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες ενέργειες, μελέτη δέουσας επιμέλειας, ένα συγκεκριμένο στρατηγικό πλάνο, χρηματοδοτικό πλάνο, και όλα αυτά θα μελετηθούν πριν από τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης από την Κυβέρνηση.»

Διευκρινίζοντας κατά πόσον, αναφερόμενος σε απόφαση, εννοεί τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο, ο κ. Κεραυνός απάντησε: «Ναι, για οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια, πέρα από την πολύ συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που αφορά μόνο στα 125 εκατομμύρια στα 5 χρόνια.»

(ΕΑθ/ΑΣ)

Adblock test (Why?)

Read this on Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυβέρνησης