Χαιρετισμός της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου στο Διεθνές Φεστιβάλ Πατάτας στην Κοινότητα Ξυλοφάγου

Χαιρετισμός της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου στο Διεθνές Φεστιβάλ Πατάτας στην Κοινότητα Ξυλοφάγου
Δημοσιεύθηκε: Σεπτεμβρίου 20, 2024-19:45 View: 8

Χαιρετισμός της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου στο Διεθνές Φεστιβάλ Πατάτας στην Κοινότητα Ξυλοφάγου

Είναι μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας και να θέτω υπό την αιγίδα του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος το Διεθνές Φεστιβάλ Πατάτας. Ένα προϊόν του πρωτογενούς αγροτικού τομέα μας, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη σε έκταση λαχανοκομική καλλιέργεια στον τόπο. Αρχικά, θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές για τη συνεχή και επιτυχή προσπάθεια που καταβάλλουν, αναδεικνύοντας αυτό το Φεστιβάλ σε ένα θεσμό που προάγει τον πολιτισμό και τη γεωργία μας.

Η πατάτα δεν είναι απλώς ένα σημαντικό προϊόν. Αποτελεί έναν πυλώνα του γεωργικού μας τομέα με 33.000 δεκάρια να καλλιεργούνται σε όλη την Κύπρο, εκ των οποίων το ένα τρίτο βρίσκεται στην επαρχία Λάρνακας. Είναι σημαντικό να λεχθεί ότι η κοινότητα της Ξυλοφάγου ηγείται της πατατοκαλλιέργειας, κατέχοντας τη μεγαλύτερη έκταση σε καλλιέργειες, απαριθμώντας 108 πατατοκαλλιεργητές, και καταλαμβάνοντας περίπου το 20% της συνολικής παραγωγής παγκύπρια.

Οι κυπριακές πατάτες έχουν κερδίσει επάξια τη φήμη τους, τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και διεθνώς. Η εξαιρετική ποιότητά τους οφείλεται ακριβώς στην αφοσίωση των παραγωγών μας και στις ιδιαίτερες συνθήκες καλλιέργειας, όπως στη χρήση κοκκινογής που τους προσδίδει μοναδικά χαρακτηριστικά.

Φίλοι και φίλες,

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος εστιάζουν ιδιαίτερα στην αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα στην Κύπρο. Ενός τομέα που διαχρονικά αποτελεί στυλοβάτη της οικονομίας του τόπου, ειδικά στην ύπαιθρο.

Προτεραιότητα, στη βάση του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη, αποτελεί η ενίσχυση της γεωργίας και του αγροτικού τομέα. Επενδύουμε στην ποιότητα των κυπριακών αγροτικών προϊόντων και στηρίζουμε τους παραγωγούς, ενώ παράλληλα δίνουμε έμφαση στην προώθηση καινοτόμων και βιώσιμων λύσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η οποία, μαζί με τη λειψυδρία, απειλεί τη βιωσιμότητα του τομέα.

Οι μειωμένες σοδειές και το αυξημένο κόστος παραγωγής είναι μια συνολική πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια, ενώ γνωρίζουμε ότι η καλλιέργεια της πατάτας απαιτεί σημαντικές δαπάνες για αγορά σπόρου, αγροτικά εφόδια, εργατικά, ενέργεια και καύσιμα, καθώς και μεγαλύτερες επενδύσεις σε μηχανήματα και εξοπλισμό.

Ωστόσο, δεν μένουμε αμέτοχοι. Μέσω των εργαλείων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Κύπρου διαθέτουμε χρηματοδοτήσεις ύψους 454 εκατομμυρίων ευρώ για στήριξη και ενίσχυση των γεωργών μας, διασφαλίζοντας βιώσιμες λύσεις για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα. Στο πλαίσιο του Στρατηγικού της Σχεδίου για την προγραμματική περίοδο 2023-2027, σε ό,τι αφορά στον τομέα λαχανοκομικών καλλιεργειών, το Υπουργείο Γεωργίας εστιάζει στην ενίσχυση δομών όπως οι Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών, και στην προώθηση βραχέων αλυσίδων εφοδιασμού και τοπικών αγορών, ενισχύοντας τη σχέση αλληλοσεβασμού μεταξύ γεωργού και καταναλωτή.

Ταυτόχρονα, θέτουμε στο επίκεντρο την προστασία των φυσικών πόρων και την προώθηση φιλικότερων προς το περιβάλλον πρακτικών, διασφαλίζοντας την υγεία τόσο των καταναλωτών όσο και των παραγωγών. Για τη βελτίωση της λειτουργίας του αγροτικού τομέα έχουμε επίσης προχωρήσει με μεταρρυθμίσεις όπως η αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού. Επιπλέον, η δημιουργία της διαδικτυακής πλατφόρμας e-κοφίνι στοχεύει στη μείωση της διαφοράς τιμών μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή, προσφέροντας καλύτερη ενημέρωση στους καταναλωτές.

Πέραν από αυτά, να σημειώσω πως στην προκήρυξη της ενιαίας αίτησης εκταρικών επιδοτήσεων για το 2024 περιλαμβάνονται δράσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν από τους παραγωγούς μας και αφορούν στα κηπευτικά. Αυτές περιέχουν τη χρήση κομπόστας σε μόνιμες και ετήσιες καλλιέργειες και την εφαρμογή ηλιοαπολύμανσης σε ανοικτές καλλιέργειες και θερμοκήπια, καθώς και τη στήριξη της αμειψισποράς και γενικά της βιολογικής γεωργίας.

Επιπλέον, από τις 31 Ιουλίου του τρέχοντος έτους προκηρύξαμε το επενδυτικό μέτρο του Στρατηγικού Σχεδίου, με συνολικό διαθέσιμο προϋπολογισμό €10 εκατ., το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες και τις αγρότισσες να προβούν σε επενδύσεις ύψους μέχρι και €80.000 σε υποδομές, αρδευτικά συστήματα για εξοικονόμηση ύδατος, εργαλεία βελτίωσης παραγωγικότητας, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.ά. Και με την ευκαιρία της παρουσίας μου σήμερα εδώ, καλώ τους παραγωγούς να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες αυτές που τους παρέχονται.

Τέλος, με πλήρη επίγνωση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, και ειδικότερα οι πατατοκαλλιεργητές, εκπονήσαμε το σχέδιο έκτακτης κρατικής ενίσχυσης για τη στήριξη του κλάδου, κατόπιν σχετικής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου στις 20 Δεκεμβρίου 2023. Συνολικά θα καταβληθούν στον κλάδο 1.654 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε ενίσχυση 55 ευρώ ανά δεκάριο. Στο στάδιο αυτό ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση της καταβολής της στήριξης προς όλους τους πατατοκαλλιεργητές μας.

Φίλοι και φίλες,

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ για ακόμα μια φορά τους διοργανωτές του σημερινού Φεστιβάλ στην Κοινότητα Ξυλοφάγου.

Εύχομαι αυτού του είδους εκδηλώσεις να συνεχίζουν να διοργανώνονται. Με την απήχηση που έχουν στο κοινό, όχι μόνο αναδεικνύουν τα ντόπια γεωργικά προϊόντα, αλλά επίσης στηρίζουν την κυπριακή γεωργία και τον Κύπριο παραγωγό.

Εύχομαι σε όλους ένα όμορφο βράδυ και καλή διασκέδαση!

(ΕΦυς/ΕΑθ/ΑΣ)

Adblock test (Why?)

Read this on Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυβέρνησης