Από: ΕΛΑΜ

Η αμφισβήτηση Μητσοτάκη και η κυπριακή ηγεσία

Η αμφισβήτηση Μητσοτάκη και η κυπριακή ηγεσία
Δημοσιεύθηκε: Σεπτεμβρίου 19, 2024-12:20 View: 6

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της MRB για το OPEN, η Νέα Δημοκρατία βουλιάζει στο 21.6% από το 29% που είχε στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας. Ο πρωθυπουργός τείνει να χάσει τον έλεγχο των εξελίξεων. Παρά το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη κάνει ότι μπορεί για να τον προστατεύει, όπως με το πόρισμα για τις υποκλοπές, δεν κατάφερε να κλείσει κανένα φάκελο. Η τραγωδία των Τεμπών, οι υποκλοπές, η ενδοτική εξωτερική πολιτική, η μη αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πυρκαγιών και των πλημμυρών, η πολιτική υγείας και παιδείας, όπως και η ακρίβεια, παραμένουν στην πρώτη γραμμή ης πολιτικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση όμως να βρίσκεται σε πλήρη αδυναμία να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις υποθέσεις αυτές. Αντίθετα καταγγέλλεται ότι κάνει τα αντίθετα, ότι ακολουθεί πολιτική συγκάλυψης, και αυτός είναι  λόγος που προκαλεί κοινωνική οργή.

Αν πάρουμε ένα πρόσφατο παράδειγμα εύκολα παρατηρεί κάποιος ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έγιναν έρμαια της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής: Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Στις 29 του περασμένου Αυγούστου συνήλθε το άτυπο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο οποίο συμμετείχε και ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας και της Κύπρου προσκάλεσε την Τουρκία να συμμετέχει στις εργασίες του συμβουλίου, κατά παράβαση των αποφάσεων που ελήφθησαν στο συμβούλιο των εξωτερικών υποθέσεων τον Ιούλιο του 2019, όταν η Τουρκία επιχειρούσε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ!!

Η Κυπριακή Δημοκρατία την οποία δεν έχει αναγνωρίσει ακόμα η Τουρκία ως κράτος μέλος

της ΕΕ, συναίνεσε να παρευρεθεί ως εκπρόσωπος της Τουρκίας ο ΥΠΕΞ της Χακάν Φιντάν στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Κίνηση απερίσκεπτη από την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποίαν παρουσίασε με υπερβολικό ζήλο ο Κύπριος ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κόμβος δηλώνοντας την «εποικοδομητική στάση της Λευκωσίας» και ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης «κίνηση υψίστης πολιτικής σημασίας»!!

Η έλλειψη διορατικότητας στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και της Κύπρου είναι επικίνδυνη και θα οδηγήσει στον γκρεμό…για χάρη της «ελληνοτουρκικής φιλίας». Προσωπικά πιστεύω ότι η Ελλάδα δεν θα σταματήσει να εργάζεται για την προ ενταξιακή βοήθεια της Ευρώπης στην Τουρκία, μη μπορώντας να πάει  κόντρα στους ΝΑΤΟικούς συμμάχους και προστάτες της Τουρκίας στην ΕΕ.

Τελικά αντί η Τουρκία να απολογηθεί για τις έκνομες δραστηριότητες της και να ζητήσει τη βελτίωση των σχέσεων της με τη ΕΕ, η ΕΕ προσκαλεί την Τουρκία να συμμετέχει στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.!

Σε αυτή την κατάσταση του παραλόγου συμμετέχει  η Ελλάδα και η Κύπρος, έρμαια της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, δίνοντας τη συγκατάθεση τους για την πρόσκληση  του τούρκου υπουργού εξωτερικών!

Δηλαδή ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών προσκαλείται από την Ελλάδα και την Κύπρο να συμμετέχει στις εργασίες ενός θεσμικού οργάνου της ΕΕ, όταν ο τούρκος υπουργός εξωτερικών διατηρεί κατοχικά στρατεύματα στη βόρεια Κύπρο και δεν αναγνωρίζει  την Κύπρο ως κρατική οντότητα!

Πρόσφατα με συνοδεία 50 πολεμικών πλοίων η Τουρκία γιόρτασε την 50η επέτειο εισβολής και κατοχής της Βόρειας Κύπρου και διεμήνυσε σε όλο τον κόσμο ότι η μόνη λύση του Κυπριακού ζητήματος είναι η διχοτόμηση της Κύπρου σε δυο κράτη και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει τα κατεχόμενα ως κρατική οντότητα κατά παράβαση όλων των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Να μην ξεχνούμε όλα αυτά τα οποία πράττει και δηλώνει η Τουρκία , απειλώντας και προκαλώντας Ελλάδα και Κύπρο. Εκτός και αν κάτι άλλο συμβαίνει και κάνει αυτές τις επικίνδυνες κινήσεις και τις προκλητικές δηλώσεις σε Αιγαίο, κ Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο εκ του ασφαλούς……

Το επιχείρημα που προβάλλει η Ελλάδα και η Κύπρος ότι η συγκατάθεση τους αποτελεί ένδειξη καλής θέλησης για την επανέναρξη των συνομιλιών με την Τουρκία, είναι τελείως αβάσιμο διότι δεν δικαιολογείται με κανένα τρόπο γιατί η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές της ενέργειες, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των δύο κρατών.

Αντίθετα η ελληνική και κυπριακή συγκατάθεση εκλαμβάνεται σαν αδυναμία και υποχώρηση των δύο κρατών απέναντι σε πιέσεις τρίτων, οι οποίοι προωθούν την Τουρκία ως στρατηγικό εταίρο της ΕΕ για δικά τους πολιτικά και οικονομικά οφέλη.

Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών σύντομα πιστεύω θα επιχειρήσει στο παρασκήνιο των εργασιών, την αναστολή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος-Κύπρου, την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ, την απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους τούρκους πολίτες, την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ως απειλή για την Ευρώπη και γενικότερα την ανάδειξη του γεωστρατηγικού ρόλου της Τουρκίας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Εάν η ευρωπαϊκή ένωση δεν επιβάλλει την εξωτερική πολιτική της στην Τουρκία και η Ελλάδα και η Κύπρος δεν σταματήσουν να είναι έρμαια της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας τότε ενθαρρύνουν την Τουρκία να υλοποιήσει τα σχέδια της περί «Γαλάζιας Πατρίδας» , η οποία θέλει το μισό Αιγαίο δικό της, την ένωση της Δυτικής Θράκης με την Ανατολική υπό τουρκική κυριαρχία και την ένωση της Κύπρου με την Τουρκία.

Αινείας

Adblock test (Why?)

Read this on ΕΛΑΜ