Από: ΔΗΠΑ

Μ.ΜΟΥΣΙΟΥΤΤΑΣ: ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΣΤΡΕΒΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Μ.ΜΟΥΣΙΟΥΤΤΑΣ: ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΣΤΡΕΒΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Δημοσιεύθηκε: Σεπτεμβρίου 09, 2024-15:03 View: 8

Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού έχει συζητηθεί το πολύκροτο θέμα των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των κρατικών αξιωματούχων. Συγκεκριμένα το θέμα των πολλαπλών συντάξεων κρατικών αξιωματούχων και η αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης για καταβολή σύνταξης από το 60ο στο 65ο έτος ηλικίας. 

Συγκεκριμένα έχει συνεχιστεί η συζήτηση για 5 Προτάσεις Νόμου, ενώ έχουν παρουσιαστεί για πρώτη φορά άλλες 7 Προτάσεις Νόμου.

Επί πλέον στο τραπέζι υπάρχει και η πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το σχετικό θέμα, αποστέλλοντας μάλιστα τα σχετικά Νομοσχέδια για νομοτεχνικό έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία, τα οποία στη συνέχεια θα κατατεθούν στη Βουλή.

Πολλές από τις Προτάσεις Νόμου ‘έχουν κοινά σημεία  με τις κυβερνητικές προτάσεις, ενώ άλλες αφορούν επιπλέον ρυθμίσεις.

Ως ΔΗΠΑ Συνεργασία ασφαλώς έχουμε τη βούληση και επιζητούμε την τελική ρύθμιση του θέματος το οποίο ταλανίζει την κυπριακή κοινωνία εδώ και δεκαετίες. Σημειώνουμε θετικά την πρόθεση της Κυβέρνησης να επιλύσει το ζήτημα αυτό με τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που έχουν ληφθεί την περασμένη εβδομάδα, αναμένοντας ασφαλώς να δούμε διεξοδικά και το περιεχόμενο των σχετικών νομοσχεδίων.

Την ίδια ώρα λαμβάνουμε υπόψη και προηγούμενες προσπάθειες που έχουν γίνει με σκοπό να ρυθμίσουν το θέμα αυτό, όμως στο τέλος δεν είχαν αποτέλεσμα αφού κρίθηκαν αντισυνταγματικές, διότι το Ανώτατο Δικαστήρια αποφάνθηκε ότι οι συντάξεις είναι νόμιμα δεδουλευμένα, αποτελούν περιουσιακό στοιχείο και άρα παραβιάζεται το δικαίωμα στην ιδιοκτησία. 

Γι’ αυτό εμείς καταλήγουμε ότι θα ήταν ορθότερο να εξετάσουμε ταυτόχρονα τα κυβερνητικά νομοσχέδια με τις Προτάσεις Νόμου, να συγκεραστούν πρόνοιες που υπάρχουν, και να υπάρχει ο κατάλληλος νομοτεχνικός έλεγχος. Ασφαλώς δεν θα δώσουμε απεριόριστο χρόνο και καλούμε την εκτελεστική εξουσία να καταθέσει το συντομότερο δυνατό τα νομοσχέδια.

Η πάγια μας θέση είναι η οριστική ρύθμιση του ζητήματος με ένα σωστό νομοθετικά και συνταγματικά τρόπο, για να τερματιστούν οι στρεβλώσεις που παρατηρούνται με τις πολλαπλές συντάξεις νυν και πρώην κρατικών αξιωματούχων, το ύψος των συντάξεων αυτών, ο συμψηφισμός των πολλών συντάξεων, η έναρξη καταβολής των συντάξεων στο 65ο έτος και τυχόν μεταβατικές διατάξεις στις νομοθεσίες αυτές.   

Adblock test (Why?)

Read this on ΔΗΠΑ