Από: ΔΗΠΑ

Μ. ΜΟΥΣΙΟΥΤΤΑΣ: ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΑΔΗΛΩΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μ. ΜΟΥΣΙΟΥΤΤΑΣ: ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΑΔΗΛΩΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Δημοσιεύθηκε: Σεπτεμβρίου 03, 2024-15:27 View: 13

Προς τη σωστή κατεύθυνση για αντιμετώπιση και πάταξη της αδήλωτης και παράνομης εργασίας είναι τα τρία νομοθετήματα που συζητήθηκαν κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, υπογραμμίζει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης, Μαρίνος Μουσιούττας.

Η αδήλωτη εργασία, ανέφερε ο βουλευτής, επιφέρει πλήγμα στην οικονομία και στους ίδιους τους πολίτες, καθώς όπως είπε «δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών, χάνονται λεφτά από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και οι εργοδοτούμενοι ενώ εργάζονται και υπάρχει υποασφάλιση κατά την ώρα της σύνταξης τους λαμβάνουν χαμηλότερη σύνταξη».  

Γίνεται, είπε, μια διαρκής προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από την μακαριστή Ζέτα Αιμιλιανίδου ούτως ώστε αυτή η αδήλωτη εργασία να εκλείψει.

Με τα νομοθετήματα αυτά, υπογράμμισε ο βουλευτής, υπάρχουν δύο στοιχεία: «αυξάνονται οι εξώδικες ρυθμίσεις καταγγελιών για αδήλωτη εργασία γίνεται 1000 ευρώ η πρώτη καταγγελία, 2000 ευρώ η δεύτερη και 3000 η τρίτη καταγγελία, ενώ ταυτόχρονα  υπάρχει και η υποχρέωση εάν και εφόσον εκδώσει το αναγκαίο διάταγμα που αναφέρετε στη νομοθεσία ο Υπουργός Εργασίας να δηλώνονται μηχανογραφημένα τα στοιχεία των εργοδοτουμένων ώστε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος και να μπορεί σε τελική ανάλυση το Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων να κάνει τους ελέγχους».

Δόθηκαν κάποια στοιχεία ότι από τους ελέγχους που έχουν γίνει ένα 8% είναι το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας, στο παρελθόν ήταν περισσότερο, βρισκόμαστε σε καλό δρόμο.

«Εύχομαι και ελπίζω με την ψήφιση της νομοθεσίας, όταν έρθει η κατάλληλη ώρα, να μπορέσουμε αυτά τα εργαλεία να χρησιμοποιηθούν προς αυτή τη κατεύθυνση, καθώς η αδήλωτη εργασία είναι εις βάρος όλων των υπόλοιπων εργαζομένων αλλά και του Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων», ανέφερε ο Μαρίνος Μουσιούττας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024

Adblock test (Why?)

Read this on ΔΗΠΑ