Από: KitasWeather

Μεμονωμένες βροχές/καταιγίδες και σήμερα το απόγευμα (Χάρτης πιθανοτήτων βροχής) – Μειώνεται το ρίσκο το επόμενο 2ήμερο

Μεμονωμένες βροχές/καταιγίδες και σήμερα το απόγευμα (Χάρτης πιθανοτήτων βροχής) – Μειώνεται το ρίσκο το επόμενο 2ήμερο
Δημοσιεύθηκε: Αυγούστου 27, 2024-10:57 View: 13

Το αποκομμένο χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα που επηρεάζει την περιοχή μας το τελευταίο 2ήμερο εξασθενεί ελαφρώς και κινείται λίγο δυτικότερα με αποτέλεσμα μέχρι και την Πέμπτη το ρίσκο βροχής να μειώνεται στην περιοχή μας, ωστόσο κυρίως σήμερα Τρίτη αναμένεται να παρατηρηθούν μεμονωμένες βροχές/καταιγίδες κατά τις μεσημβρινές/απογευματινές ώρες στα ορεινά/ημιορεινά και περιοχές του εσωτερικού. Από την Παρασκευή και κυρίως κατά το Σ/Κ, το αποκομμένο χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα θα αρχίσει και πάλι να προσεγγίζει την περιοχή μας, με αποτέλεσμα να αναμένεται η εκδήλωση μεμονωμένων/τοπικών βροχών/καταιγίδων κατά τις μεσημβρινές/απογευματινές ώρες κυρίως στις ίδιες περιοχές. Την ίδια ώρα, μέτριο έως ισχυρό δυτικό ρεύμα αέρα αναμένεται κατά τις μεσημβρινές/απογευματινές ώρες από την Πέμπτη μέχρι και το τέλος της εβδομάδας. Η θερμοκρασία θα παραμείνει γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα μέχρι και το τέλος της εβδομάδας, με μέγιστες τιμές στο εσωτερικό έως τους 37 και προς τα τέλη της εβδομάδας έως και τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Σήμερα Τρίτη, το αποκομμένο χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα θα κινηθεί ελαφρώς δυτικότερα, παραμένοντας στην περιοχή των Βαλκανίων/Τουρκίας.

Στην περιοχή μας μετά τη διάλυση της τοπικής πρωινής χαμηλής νέφωσης, ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος. Το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν αυξημένες νεφώσεις στα ορεινά/ημιορεινά, εσωτερικό και πιο τοπικά στα βορειοανατολικότερα τμήματα του νησιού και αναμένεται η εκδήλωση μεμονωμένων βροχών/καταιγίδων. Κατά τις βραδινές ώρες τοπικά κυρίως στα παράλια αναμένεται να παρατηρηθεί χαμηλή νέφωση.

Στην κεντρική εικόνα, αλλά και στην εικόνα πιο κάτω, βλέπετε τις περιοχές που παρουσιάζουν πιθανότητα βροχής 30% και άνω για σήμερα Τρίτη (13:00 – 17:30), όπως και το εύρος της αναμενόμενης βροχής. Να σημειώσουμε επίσης ότι η πιθανότητα βροχής δεν σχετίζεται με τα ύψη βροχής, φτάνει να καταγραφεί μετρήσιμη ποσότητα βροχής (0.2 χιλιοστά και άνω).

Χάρτης πιθανοτήτων βροχής

Μεμονωμένη βροχή ή και καταιγίδα δεν αποκλείεται να σημειωθεί πλησίον αυτών των περιοχών αλλά όσο απομακρυνόμαστε από αυτές τις περιοχές, οι πιθανότητες μειώνονται σημαντικά.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, παραμένοντας γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 34 έως 37 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 32 έως 35 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 21 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για σήμερα Τρίτη (27/08/2024)

Αύριο Τετάρτη, το αποκομμένο χαμηλό θα εξασθενήσει ελαφρώς, παραμένοντας στην περιοχή των Βαλκανίων.

Στην περιοχή μας μετά τη διάλυση της τοπικής πρωινής χαμηλής νέφωσης, ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος.Το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν αυξημένες νεφώσεις στα ορεινά/ημιορεινά και πιο τοπικά στο εσωτερικό, χωρίς να αποκλείονται μεμονωμένες βροχές κυρίως στα ορεινά. Κατά τις βραδινές ώρες τοπικά κυρίως στα παράλια αναμένεται να παρατηρηθεί χαμηλή νέφωση.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, παραμένοντας γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 34 έως 37 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 32 έως 34 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 22 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για αύριο Τετάρτη (28/08/2024)

Την Πέμπτη, το αποκομμένο χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα θα παραμείνει στην περιοχή των Βαλκανίων.

Στην περιοχή μας, μετά τη διάλυση της τοπικής πρωινής χαμηλής νέφωσης, ο καιρός θα καταστεί ηλιόλουστος ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικά νεφώσεις στα ορεινά/ημιορεινά και πιο τοπικά στο εσωτερικό, οι οποίες θα είναι παροδικά αυξημένες. Στην περιοχή μας θα πνέει μέτριο έως ισχυρό δυτικό ρεύμα αέρα κατά τις μεσημβρινές/απογευματινές ώρες. Κατά τις βραδινές ώρες τοπικά κυρίως στα παράλια αναμένεται να παρατηρηθεί χαμηλή νέφωση.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, παραμένοντας γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 34 έως 37 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 32 έως 35 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 22 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Πέμπτη (29/08/2024)

Την Παρασκευή, το αποκομμένο χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα θα αρχίσει και πάλι να προσεγγίζει ελαφρώς την περιοχή μας.

Μετά τη διάλυση της τοπικής πρωινής χαμηλής νέφωσης, ο καιρός θα καταστεί και πάλι ηλιόλουστος. Το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν αυξημένες νεφώσεις στα ορεινά/ημιορεινά και κυρίως σε ανατολικά τμήματα της οροσειράς του Τροόδους και ανατολικότερα, με την πιθανότητα εκδήλωσης μεμονωμένων βροχών. Στην περιοχή μας θα πνέει μέτριο και τοπικά στα νότια έως ισχυρό δυτικό ρεύμα αέρα κατά τις μεσημβρινές/απογευματινές ώρες. Κατά τις βραδινές ώρες τοπικά κυρίως στα παράλια αναμένεται να παρατηρηθεί χαμηλή νέφωση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στο εσωτερικό, παραμένοντας γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 35 έως 38 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 32 έως 35 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 23 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Παρασκευή (30/08/2024)

Το σαββατοκύριακο, η περιοχή μας θα παραμείνει κάτω υπό την επήρεια του αποκομμένου χαμηλού στη μέση τροπόσφαιρα με αποτέλεσμα νεφώσεις που θα αναπτύσσονται κατά τις μεσημβρινές/απογευματινές ώρες κυρίως σε περιοχές των ορεινών/ημιορεινών και εσωτερικού να αναμένεται να συνεχίσουν να δίνουν μεμονωμένου/τοπικού χαρακτήρα βροχές/καταιγίδες. Οι άνεμοι θα παραμείνουν ενισχυμένοι κατά τις μεσημβρινές/απογευματινές ώρες. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή το Σάββατο ενώ την Κυριακή θα σημειώσει μικρή πτώση.

Στην πιο κάτω εικόνα, βλέπετε τη θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας για χθες, η οποία στην περιοχή μας κυμαίνεται γύρω στους 28-30 βαθμούς Κελσίου (εικόνα 1). Αυτές οι θερμοκρασίες είναι γύρω στους 1-3 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (εικόνα 2).

Εικόνα 1: Θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας
Εικόνα 2: Θερμοκρασιακή ανωμαλία της επιφάνειας της θάλασσας

Ο κίνδυνος έναρξης και εξάπλωσης πυρκαγιών σύμφωνα με τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι υψηλός στα υψηλότερα ορεινά και πολύ υψηλός στις υπόλοιπες περιοχές.

Adblock test (Why?)

Read this on KitasWeather