Από: ΕΛΑΜ

ΤΟ ECR KAI H ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ

ΤΟ ECR KAI H ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ
Δημοσιεύθηκε: Ιουλίου 29, 2024-11:54 View: 19

Η Ομάδα του ECR (Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών) είναι μία κεντροδεξιά πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία ιδρύθηκε το 2009 και είχε κοινό σκοπό τη μεταρρύθμιση της ΕΕ στη βάση του ευρωπαϊκού ρεαλισμού με σεβασμό στην κυριαρχία των εθνών και με στόχο την οικονομική ανάκαμψη και την ανταγωνιστικότητα. Τα ιδρυτικά κόμματα της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, στην οποία ανήκει και το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο, υιοθέτησαν τη Διακήρυξη της Πράγας, η οποία καθορίζει τις Αρχές και τις Αξίες του ECR.

Διακήρυξη της Πράγας

Η Διακήρυξη της Πράγας για την Ευρωπαϊκή Συνείδηση και τον Κομμουνισμό (γνωστή και ως Διακήρυξη της Πράγας), υπογράφηκε στις 3 Ιουνίου 2008, στο Ανάκτορο Wellenstein, έδρα της Τσεχικής Γερουσίας, και ήταν μια Διακήρυξη η οποία ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Τσεχικής κυβέρνησης και υπογράφτηκε από επιφανείς Ευρωπαίους πολιτικούς, πρώην πολιτικούς κρατούμενους και ιστορικούς, μεταξύ των οποίων και ο πρώην Πρόεδρος της Τσεχίας Vaclav Havel και ο μελλοντικός Γερμανός Πρόεδρος Joachim Gauck, οι οποίοι έκαναν πρόσκληση για την «πανευρωπαϊκή καταδίκη των εγκλημάτων του κομμουνισμού, και την εκπαίδευση γύρω από αυτά».

Η πιο σοβαρή πρόταση που έγινε στην Διακήρυξη ήταν η υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μνήμης για τα θύματα Σταλινισμού και Ναζισμού (γνωστή ως Διεθνής Ημέρα Μαύρης Κορδέλας σε ορισμένες χώρες), η οποία υιοθετήθηκε από την ΕΕ και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, ως επίσημη διεθνής ημέρα μνήμης για τα θύματα ολοκληρωτικών καθεστώτων.

Στις 14 Οκτωβρίου 2011, δημιουργήθηκε από τις κυβερνήσεις του ομίλου Visegrand  και από διάφορα ευρωπαϊκά ιδρύματα  η «πλατφόρμα ευρωπαϊκής μνήμης και συνείδησής, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΕΕ για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα ολοκληρωτικά εγκλήματα και την καταπολέμηση της μη ανοχής, του εξτρεμισμού και των αντιδημοκρατικών κινημάτων. Αυτό έγινε με πρωτοβουλία της πολωνικής Προεδρίας της ΕΕ και μετά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ που υποστηρίζουν το έργο.

Η διακήρυξη έκλεισε  τη διάσκεψη για την Ευρωπαϊκή Συνείδηση και τον Κομμουνισμό που έγινε στην Τσεχία από τις 2 έως τις 3 Ιουνίου 2008. Η διάσκεψη έλαβε επιστολές

υποστήριξης από τον πρόεδρο Nicolas Sarkozy (Γαλλία), την κυρία Margaret Thatcher (Ην. Βασίλειο), τον υπ. Εξωτερικών Jason Kenney (Καναδά) και τον πρώην Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Zbigniew Brzezinski (Ην. Πολιτείες).

Η διακήρυξη ζητούσε:

  1. «μια πανευρωπαϊκή αντίληψη ότι τα ναζιστικά όσο και τα κομμουνιστικά ολοκληρωτικά καθεστώτα πρέπει να κριθούν ως… «καταστρεπτικά στις πολιτικές τους όταν εφάρμοσαν συστηματικά ακραίες μορφές τρόμου, καταπίεσαν όλες τις πολιτικές και ανθρώπινες ελευθερίες, άρχισαν επιθετικούς πολέμους και…εξόντωσαν και εκτόπισαν ολόκληρα έθνη και ομάδες πληθυσμών…»
  1. «αναγνώριση ότι πολλά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο όνομα του κομμουνισμού πρέπει να θεωρηθούν ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που χρησιμεύουν ως προειδοποίηση για τις μελλοντικές γενιές, με τον ίδιο τρόπο που τα ναζιστικά εγκλήματα αξιολογήθηκαν από το δικαστήριο της Νυρεμβέργης».
  1. «διαμόρφωση μιας κοινής προσέγγισης όσον αφορά τα εγκλήματα ολοκληρωτικών καθεστώτων και ευαισθητοποίηση σε όλη την Ευρώπη για τα κομμουνιστικά εγκλήματα…».
  1. «εισαγωγή νομοθεσίας που θα επέτρεπε στα δικαστήρια να κρίνουν και να τιμωρούν τους δράστες των κομμουνιστικών εγκλημάτων και να αποζημιώνουν τα θύματα του κομμουνισμού».
  1. «εξασφάλιση της αρχής της ίσης μεταχείρισης και της μη διάκρισης ως θυμάτων όλων των ολοκληρωτικών καθεστώτων».
  1. «ευρωπαϊκή και διεθνή πίεση για αποτελεσματική καταδίκη των προηγούμενων κομμουνιστικών εγκλημάτων και αποτελεσματική καταπολέμηση των συνεχιζόμενων κομμουνιστικών εγκλημάτων»
  1. «αναγνώριση του κομμουνισμού ως αναπόσπαστο και τρομακτικό κομμάτι της κοινής ιστορίας της Ευρώπης».
  1. «αποδοχή πανευρωπαϊκής ευθύνης για εγκλήματα που διαπράττονται από τον κομμουνισμό».
  1. «η καθιέρωση της 23ης Αυγούστου, της ημέρας υπογραφής του Συμφώνου Χίτλερ-Στάλιν, γνωστού ως Συμφώνου Μολότωφ-Ριμπέντροπ, ως ημέρα μνήμης των θυμάτων τόσο των ναζιστικών όσο και των κομμουνιστικών ολοκληρωτικών καθεστώτων, με τον ίδιο τρόπο που η Ευρώπη θυμάται τα θύματα του Ολοκαυτώματος στις 27 Ιανουαρίου».
  1. «υπεύθυνες στάσεις των εθνικών κοινοβουλίων όσον αφορά την αναγνώριση των κομμουνιστικών εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, οδηγώντας στην κατάλληλη νομοθεσία…».
  1. «αποτελεσματική δημόσια συζήτηση για την εμπορική και πολιτική κακή χρήση των κομμουνιστικών συμβόλων».
  1. «συνέχιση των ακροάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τα θύματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων».
  1. «ίδρυση στα ευρωπαϊκά κράτη που είχαν κυβερνηθεί από ολοκληρωτικά κομμουνιστικά καθεστώτα επιτροπών από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες με καθήκον να συλλέγουν και να αξιολογούν πληροφορίες σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνέβησαν επι του ολοκληρωτικού κομμουνιστικού καθεστώτος».
  1. «εξασφάλιση σαφούς νομικού πλαισίου σχετικά με την ελεύθερη και απρόσκοπτη  πρόσβαση στα αρχεία που περιέχουν τις πληροφορίες για τα εγκλήματα του κομμουνισμού».
  1. «ίδρυση Ινστιτούτου Ευρωπαϊκής Μνήμης και Συνείδησης».
  1. «οργάνωση διεθνούς διάσκεψης για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από ολοκληρωτικά κομμουνιστικά καθεστώτα».
  1. «προσαρμογή και αναθεώρηση των εγχειριδίων της ευρωπαϊκής ιστορίας ώστε τα παιδιά να μπορούν να μάθουν και να προειδοποιούνται για τον κομμουνισμό και τα εγκλήματα του με τον ίδιο τρόπο που έχουν διδαχθεί να αξιολογούν τα ναζιστικά εγκλήματα».
  1. «πανευρωπαϊκή εκτεταμένη και διεξοδική συζήτηση της κομμουνιστικής ιστορίας και κληρονομιάς».
  1. «κοινή μνήμη της 20ης επετείου της επόμενης χρονιάς από την πτώση του Τοίχους του Βερολίνου, τη σφαγή στην πλατεία Τιενανμέν και τις δολοφονίες στην Ρουμανία».

Η Διακήρυξη παραπέμπει στο ψήφισμα 1481 του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και στα «ψηφίσματα για τα κομμουνιστικά εγκλήματα που εγκρίθηκαν από διάφορα εθνικά κοινοβούλια».

Η Ρωσία διαμαρτυρήθηκε κατά του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη για υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μνήμης για τα θύματα του Σταλινισμού και Ναζισμού. Η αντιπροσωπεία της προσπάθησε, αλλά δεν κατάφερε να αποσύρει το ψήφισμα.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας αντιτίθεται στη Διακήρυξη της Πράγας και έχει επικρίνει τη «νέα κλιμάκωση της αντικομουνιστικής υστερίας υπό την ηγεσία του Συμβουλίου της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του πολιτικού προσωπικού της αστικής τάξης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τα αιτήματα για ένα Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Μνήμης και μια Ημέρα Μνήμης έγιναν αποδεκτά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο εξέδωσε ψήφισμα για την Ευρωπαϊκή Συνείδηση και τον Κομμουνισμό την 2α Απριλίου 2009.

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο καταδικάζει και τα δύο ολοκληρωτικά καθεστώτα, τον Κομμουνισμό και τον Ναζισμό, τα οποία έχουν επιφέρει τόσα δεινά στον κόσμο, τα καταδικάζει γραπτώς στην Διακήρυξη Αρχών του Κόμματος, η οποία θα δημοσιευτεί και στην ιστοσελίδα του.

Το Κομμουνιστικό κόμμα της Κύπρου ουδέποτε καταδίκασε τον Κομμουνισμό και την ιδεολογία του, τουναντίον είναι από τα ελάχιστα κόμματα στον κόσμο τα οποία πιστεύουν στις αρχές του Κομμουνισμού και στους ηγέτες του Μάρξ, Λένιν και Έγκελς, παρόλο που το πολιτικό αυτό σύστημα απότυχε παταγωδώς στην εφαρμογή του. Στην διεθνή ιστορία καταγράφονται εκατομμύρια εγκλήματα και καταστροφές που διαπράχθηκαν στο όνομα του σε όλες τις χώρες που εφαρμόστηκε από αιμοσταγείς δικτάτορες και είναι τελικά μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Αινείας

Adblock test (Why?)

Read this on ΕΛΑΜ