Από: ΔΗΠΑ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ
Δημοσιεύθηκε: Ιουλίου 10, 2024-12:33 View: 11

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης, κ. Μάριος Καρογιάν, υποδέχθηκε σήμερα στα γραφεία της Παράταξης τον νέο Υφυπουργό Μετανάστευσης σε μια πρώτη εθιμοτυπική συνάντηση.

Ο νέος Υφυπουργός, κ. Νικόλας Ιωαννίδης, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της ΔΗΠΑ για τις προγραμματικές επιδιώξεις του Υφυπουργείου και τη στρατηγική για αποτελεσματική αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι η χώρα θα πρέπει να δώσει βαρύτητα στις υπηρεσίες Ασύλου και να αντιμετωπίσει αποτελεσματική την γκετοποίηση, την έξαρση βίας και την παρανομία. Πρόσθεσε ότι γίνονται προσπάθειες σε συνεργασία με την Ευρωπαική Ένωση για τα θέματα που αφορούν τη Συρία ειδικά και τον αποχαρακτηρισμό περιοχών, που θα επιτρέψει την επιστροφή πολλών Σύριων που βρίσκονται σήμερα στην Κύπρο.

Εξέφρασε πρόθεση να προωθήσει το θεσμό της μετεγκατάστασης σε άλλες χώρες στην Ευρώπη, την επίσπευση εξέτασης αιτήσεων ασύλου και των διαδικασιών, τη βελτίωση των εγκαταστάσεων, την ενίσχυση της ισχύουσας νομοθεσίας, καθώς και προώθηση ποινικών μέτρων για αδικοπραγούντες.  Παράλληλα, ανέφερε ότι θα πρέπει οι διαδικασίες μετανάστευσης να τύχουν αναδιάρθρωσης, αφού θα μπορούσε η νόμιμη μετανάστευση να αποτελέσει εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης για τη χώρα.

Αναλύοντας τις προσπάθειες για τη δημιουργία των δομών του Υφυπουργείου, ανέφερε ότι χρειάζεται την ίδια ώρα να δοθεί έμφαση στην επικοινωνία με τους πολίτες και την παροχή ορθής πληροφόρησης, ειδικά σε ότι αφορά την τεράστια παραπληροφόρηση που υφίσταται σε διάφορα θέματα όπως την παροχή επιδομάτων. Στην παρούσα, συμπλήρωσε ο κ. Ιωαννίδης, τα επιδόματα έχουν μειωθεί πολύ, υπάρχει συνεχής παρακολούθηση και πολύ πιο αυστηρά κριτήρια.

Ο κ. Καρογιάν, ευχόμενος καλή επιτυχία στα νέα καθήκοντα του Υφυπουργού, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα κρίσιμο και σημαντικό θεσμό, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με απρόβλεπτους και αστάθμητους παράγοντες, όπως τις γεωπολιτικές εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής, τις πολεμικές συρράξεις στη Μέση Ανατολή και φυσικά τις μεθοδεύσεις και επιδιώξεις της Τουρκίας, που συστηματικά εργαλειοποιεί τη μετανάστευση.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι θα πρέπει το Υφυπουργείο να διασυνδέσει τις λειτουργίες του και με άλλα υπουργεία της χώρας. Η διασύνδεση στρατηγικών με τα Υπουργεία Δικαιοσύνης, Οικονομίας, Εργασίας και Εσωτερικών, θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην ευρύτερη στρατηγική σε θέματα Μετανάστευσης και Ασύλου, αφού οι αποφάσεις του κράτους στο θέμα έχουν και ανάλογο αντίκτυπο στα αντίστοιχους πυλώνες διακυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ τόνισε ότι πρέπει να βρούμε λύσεις που να συνάδουν με τις διεθνείς μας υποχρεώσεις και να αντανακλούν την ανθρωποκεντρική προσέγγιση του κράτους, χωρίς όμως να υπερβαίνουμε τις δυνατότητες μας ως χώρα τόσο σε σχέση με την οικονομική πτυχή του θέματος, όσο και σε θέματα απορρόφησης και αφομοίωσης αιτητών ασύλου, διαφυλάσσοντας παράλληλα την κοινωνική συνοχή της χώρας.

Ο κ. Καρογιάν αναφέρθηκε ειδικότερα στο παράδειγμα της Γερμανίας προ δεκαετίας, που αξιοποίησε τη νόμιμη μετανάστευση για σκοπούς οικονομικής ανάπτυξης και τόνισε ότι μέσα από μελέτη των αναγκών της χώρας, αξιοποιώντας εμπειρικά στοιχεία, με σωστές και γρήγορες διαδικασίες, μπορεί η Κύπρος να αξιοποιήσει τη μετανάστευση για να ενισχύσει την οικονομία της χώρας.   

Εν κατακλείδι ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ διαβεβαίωσε τον κ. Ιωαννίδη ότι σε επίπεδο κοινοβουλευτικού έργου, σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της Παράταξης θα στηρίξει τη βελτίωση των νομοθετικών εργαλείων και συνέστησε την προτεραιοποίηση νομοθετικών βελτιώσεων, την αποφυγή κωλυσιεργίας και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, ως εργαλεία για καλύτερη απόδοση του υφυπουργείου. Ο κ. Καρογιάν διαβεβαίωσε τον νέο Υφυπουργό ότι η ΔΗΠΑ θέλει να πετύχει στο έργο του για να πετύχει ο τόπος.

Adblock test (Why?)

Read this on ΔΗΠΑ