Από: ΔΗΠΑ

ΑΛ. ΤΡΥΦΩΝΙΔΗΣ: ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΕΠΑΡΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΤΙΚΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ

ΑΛ. ΤΡΥΦΩΝΙΔΗΣ: ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΕΠΑΡΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΤΙΚΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ
Δημοσιεύθηκε: Ιουνίου 28, 2024-15:19 View: 22

Προβληματισμό και ανησυχία εκφράζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Αλέκος Τρυφωνίδης μετά την συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, που εξέτασε τις εναρμονιστικές διατάξεις και οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και τους διαχειριστές.

Παρά τις βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν, υπογραμμίζει, εντούτοις, «το πλαίσιο που έχει η Κ.Δ για τη διαχείριση των ΜΕΔ είναι και καλύτερο και αυστηρότερο από αυτό που έρχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», αναφέρει ο βουλευτής.

«Είναι καταθλιπτικό για την Κ.Δ συνεχώς να ασχολούμαστε με την διαχείριση των ΜΕΔ και όχι με την πρόληψη, δηλαδή με τρόπους ώστε να μην δημιουργούνται μη εξυπηρετούμενα δάνεια και που θα πρέπει  να γίνουν πολλά σε σχέση με τις αναδιαρθρώσεις» αναφέρει.

Ο κύριος Τρυφωνίδης, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις εναρμονιστικές διατάξεις, ανέφερε συγκεκριμένα «πως είναι αδιανόητο τα ΜΕΔ να πωλούνται σε εταιρείες εξαγοράς οι οποίες δε θα αδειοδοτούνται, δηλαδή ένας κύπριος πολίτης που θα κάνει το δάνειό του από τραπεζικό οργανισμό της Κ.Δ ξαφνικά να βρεθεί πελάτης ενός ξένου οργανισμού σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης, ενώ ο ίδιος το εξυπηρετεί, με όλες τις επώδυνες διαστάσεις που θα έχει το θέμα». Πρόσθεσε, παράλληλα, «πως είναι αδιανόητο να μην αδειοδοτούνται οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και να αδειδοτούνται μόνο οι εταιρείες διαχείρισης».

Αναφέρθηκε σε τραγικές επιπτώσεις για τον δανειολήπτη, υπογραμμίζοντας πως «σήμερα οι εταιρείες εξαγοράς είναι αδειοδοτημένες και έχουν μια σκληρότατη στάση έναντι των δανειοληπτών,  φανταστείτε το ενδεχόμενο οι εταιρείες εξαγοράς από οπουδήποτε στην Ε.Ε που δεν θα αδειοδοτούνται πόση επαφή θα έχει ο δανειολήπτης μαζί τους και πόσο θα τον συμπονούν για να έρχονται σε συμφωνία».

Είπε, ακόμη, ότι δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η συζήτηση των επτά νομοσχεδίων μέχρι το κλείσιμο της Βουλής στις 20 Ιουλίου με τις τελικές λύσεις να αναμένονται με την επάνοδο τον Σεπτέμβριο, υπογραμμίζοντας, «πως δεν πρόκειται να ψηφίσουμε διατάξεις που θα φέρνουν σε πιο δύσκολη θέση τους δανειολήπτες σε σχέση με τις εταιρείες και τους διαχειριστές».  

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

Adblock test (Why?)

Read this on ΔΗΠΑ