H Κύπρος πλήρες μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας

H Κύπρος πλήρες μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας
Δημοσιεύθηκε: Οκτωβρίου 05, 2024-12:37 View: 7

05-10-2024 12:37

H Κύπρος πλήρες μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας

Η Κύπρος είναι από σήμερα πλήρες μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας (ΔΟΓ). Η απόφαση λήφθηκε στο πλαίσιο της 19ης Συνόδου Κορυφής του ΔΟΓ, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Villers-Cotterêts της Γαλλίας στις 4-5 Οκτωβρίου 2024.  

Η Κύπρος συμμετείχε ως συνδεδεμένο μέλος στον ΔΟΓ από τον Σεπτέμβριο του 2006, με απόφαση που λήφθηκε κατά την 11ης Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού στο Βουκουρέστι. 

Ως πλήρες μέλος, η Κύπρος θα συμμετάσχει πιο ενεργά και σε πρακτικό επίπεδο στην προώθηση των στόχων της Γαλλοφωνίας. Η χώρα μας αποκτά πλέον τη δυνατότητα ψήφου στις αποφάσεις του Οργανισμού, καθώς και το δικαίωμα να φιλοξενήσει Σύνοδο Κορυφής ή άλλες εκδηλώσεις μεγάλης εμβέλειας. Με την νέα ιδιότητα, η Κύπρος μπορεί να διεκδικήσει θέση εντός του ΔΟΓ, έχοντας παράλληλα ρόλο και λόγο στις αποφάσεις που άπτονται των πολιτικών και θεμάτων διακυβέρνησης του Οργανισμού.

Με την πλήρη ένταξη, η Κύπρος αποκτά πρόσβαση σε ένα μεγάλο δίκτυο χωρών, που δρουν εντός του κοινού πλαισίου της Γαλλοφωνίας. Κοινοί στόχοι η περαιτέρω προώθηση της γαλλικής γλώσσας, της πολιτιστικής και γλωσσικής πολυμορφίας, καθώς και της ανάπτυξης διαλόγου μεταξύ εθνών σε ένα πνεύμα πολυμερούς συνεργασίας και αλληλεγγύης.

Εν κατακλείδι, η απόφαση των κρατών μελών του ΔΟΓ για πλήρη ένταξη της Κύπρου, αποτελεί ένδειξη εμπιστοσύνης της μεγάλης οικογένειας της Γαλλοφωνίας προς τη χώρα μας, καθώς και αναγνώριση της προσήλωσης της Κύπρου στις αρχές και αξίες της Γαλλοφωνίας και της προώθησης της γαλλικής γλώσσας γενικότερα.

(MΦ/ΝΓιαν/NZ)

Adblock test (Why?)

Read this on Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυβέρνησης