Από: ΔΗΠΑ

ΘΕΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ:Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ

ΘΕΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ:Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ
Δημοσιεύθηκε: Ιουνίου 26, 2024-13:53 View: 22

Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησης τους», προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών.

Είναι μια μέρα αφιερωμένη στο διαρκή αγώνα απέναντι στην εξάρτηση. Είναι ημέρα περισυλλογής και αυτοκριτικής για όλους, αλλά και αναζήτησης για τα πραγματικά αίτια του σοβαρότερου, ίσως, κοινωνικού προβλήματος.

Η κοκαΐνη είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο παράνομο διεγερτικό ναρκωτικό στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα ναρκωτικά για το 2024, ενώ στην Κύπρο 32% των φοιτητών δηλώνουν ότι έχουν κάνει χρήση κάνναβης έστω μια φορά στην ζωή τους. 18% ότι έχουν κάνει χρήση κάνναβης τον τελευταίο χρόνο και 11% τον τελευταίο μήνα. Παράλληλα, σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν οι κατασχέσεις κάνναβης για το 2023 ανήλθαν στα 554 κιλά, σημειώνοντας αύξηση πέραν των 200 κιλών σε σχέση με το 2022 (348 κιλά).

Επικίνδυνο δε, είναι και το γεγονός, ότι οι χρήστες εκτίθενται πλέον σε ένα ευρύτερο φάσμα ψυχοδραστικών ουσιών, συχνά υψηλής ισχύος ή καθαρότητας, ή σε νέες μορφές και συνδυασμούς. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν τα ισχυρά συνθετικά οπιοειδή, τα οποία πωλούνται παραπλανητικά ή αναμειγνύονται με φάρμακα και άλλες ουσίες, καθώς και προϊόντα κάνναβης που νοθεύονται με συνθετικά κανναβινοειδή.

Είναι σαφές και ξεκάθαρο ότι η χρήση ναρκωτικών ουσιών οποιασδήποτε μορφής μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση με επιβλαβείς συνέπειες για την υγεία.

Η ΔΗΠΑ – Συνεργασία αναγνωρίζει το μεγάλο μέγεθος του προβλήματος της χρήσης ναρκωτικών στη χώρα μας, το οποίο δυστυχώς κάθε έτος αυξάνεται. Θεωρούμε ότι ο αγώνας ενάντια στα ναρκωτικά είναι αγώνας για τη ζωή και πρέπει να είναι καθημερινός και διαρκής.

Αξιοσημείωτο αλλά και θλιβερό είναι το γεγονός ότι η απεξάρτηση των χρηστών αποτελεί έργο που έχουν αναλάβει Μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, οι οποίες με υπεράνθρωπες προσπάθειες παλεύουν να καλύψουν το κενό και την απουσία του Κράτους.

Πιστεύουμε ότι επιβάλλεται η δημιουργία ενός Κρατικού Φορέα, ο οποίος θα εφαρμόζει την εκάστοτε Στρατηγική της Πολιτείας απέναντι στα ναρκωτικά, ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένη και πολύπλευρη αντιμετώπιση του φαινομένου.

Δεν μπορούμε, αλλά ούτε έχουμε την πολυτέλεια να μείνουμε απαθείς και αμέτοχοι σε αυτό τον εφιάλτη της νέας γενιάς και γενικότερα της κοινωνίας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

26 ΙΟΥΝΙΟY 2024

Adblock test (Why?)

Read this on ΔΗΠΑ