Από: ΑΚΕΛ

Η Παγκόσμια Ημέρα Ζώων υπενθυμίζει την ευθύνη μας για την προστασία κι ευημερία τους

Η Παγκόσμια Ημέρα Ζώων υπενθυμίζει την ευθύνη μας για την προστασία κι ευημερία τους
Δημοσιεύθηκε: Οκτωβρίου 04, 2024-16:09 View: 5

Η Παγκόσμια Ημέρα Ζώων υπενθυμίζει την ευθύνη μας για την προστασία κι ευημερία τους

Τα ζώα διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας, όπως τα φυτά και οι άνθρωποι. Η συμβολή τους σε διάφορες διαδικασίες, είναι καθοριστικής σημασίας για τη διατήρηση του περιβάλλοντος. Πέρα από τους περιβαλλοντικούς τους ρόλους, τα ζώα ενισχύουν σημαντικά την ανθρώπινη ευημερία. Δυστυχώς, ολοένα και περισσότερα προβλήματα που αφορούν στην ευημερία και προστασία των ζώων συντροφιάς έρχονται στην επιφάνεια. Στον τόπο μας τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο εγκατάλειψης και κακοποίησης ζώων έχει σημειώσει μεγάλη αύξηση.

Σήμερα η ημέρα είναι αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την καλή μεταχείριση των ζώων και την προώθηση δράσεων για την προστασία των πιο ευάλωτων ειδών του πλανήτη.

Για το ΑΚΕΛ είναι  απαραίτητη η αυστηρή εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας για την προστασία και την ευημερία των ζώων και η ενδυνάμωσή της όπου χρειάζεται, λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες, διεθνείς πρακτικές. Μεταξύ άλλων, σημαντικό κομμάτι παραμένει η ενίσχυση της Αστυνομίας Ζώων και η επαρκής στελέχωσή της με λειτουργούς με κατάλληλα προσόντα και εμπειρία. Χρειάζονται επίσης υπηρεσίες και υποδομές για να στηριχθεί η δράση των ευαισθητοποιημένων πολιτών, που αναλαμβάνουν την προστασία και ευημερία των αδέσποτων ζώων. Όσον αφορά στην άγρια πανίδα του τόπου μας είναι άμεση  η ανάγκη ενίσχυσης των δομών και μέτρων για την προστασίας της, δεδομένου ότι η Κύπρος έχει παραπεμφθεί για το ζήτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα ζώα δεν είναι απλώς μέρος της φύσης, είναι η φύση. Η  Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, είναι ευκαιρία να μας υπενθυμίσει ότι έχουμε ευθύνη να τα προστατεύσουμε.

Adblock test (Why?)

Read this on ΑΚΕΛ