Από: ΑΚΕΛ

Η κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει την Τ.Α έτσι ώστε να πετύχει η μεταρρύθμιση

Η κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει την Τ.Α έτσι ώστε να πετύχει η μεταρρύθμιση
Δημοσιεύθηκε: Οκτωβρίου 04, 2024-15:23 View: 4

Η κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει την Τ.Α έτσι ώστε να πετύχει η μεταρρύθμιση

Περιοδεία Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ στο Σύμπλεγμα Κοινοτήτων Δεκέλειας και στο  Δήμο Λάρνακας

Να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Λάρνακας, Αντρέα Βύρα, τους Αντιδημάρχους, τους Δημοτικούς Συμβούλους και τους υπηρεσιακούς που ήταν σήμερα στην συνάντηση. Η σημερινή επίσκεψη μας με πλατιά αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, είναι στο πλαίσιο μιας μεγάλης εκστρατείας που περιλαμβάνει περιοδείες σε όλους τους Δήμους και σε όλους τους Επαρχιακούς Οργανισμούς (ΕΟΑ), στην Ένωση Δήμων καθώς και στην Ένωση Κοινοτήτων. Επίσης, θα συναντηθούμε και με συνδικαλιστικές οργανώσεις για να καλύψουμε εκείνα όλα τα ζητήματα που συναποτελούν το θέμα της Μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Εμείς, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις που είχαμε σε επιμέρους ζητήματα της μεταρρύθμισης την στηρίξαμε και συνεχίζουμε να την στηρίζουμε, γιατί η μεταρρύθμιση πρέπει να πετύχει. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην πετύχει, γιατί τα διακυβεύματα και τα στοιχήματα είναι πολλά.

Γι’ αυτό και μέσα από αυτή την περιοδεία, συζητούμε μαζί με τους πρωταγωνιστές της μεταρρύθμισης, τους Δημάρχους, τα Δημοτικά Συμβούλια, τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης κι άλλους με στόχο να δούμε πού δουλεύει η μεταρρύθμιση, που έχει προβλήματα, τι χρειάζεται να γίνει, σε ποιες διορθώσεις και ποιες προσαρμογές  πρέπει να προβούμε για να μπορέσει η μεταρρύθμιση να πετύχει.

Για εμάς, επιτυχία της μεταρρύθμισης σημαίνει αποτελεσματική Τοπική Αυτοδιοίκηση που να παρέχει ποιοτικές και γρήγορες υπηρεσίες στον πολίτη. Αν ο πολίτης νιώσει πραγματικά ότι στηρίζεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και του προσφέρει ότι έχει ανάγκη, τότε θα έχουμε να θετικό αποτέλεσμα.

Πρέπει να πω ότι από τις πρώτες επαφές που έχουμε κάνει, έχουμε διαπιστώσει κάποια προβλήματα, κοινά σχεδόν για όλους τους Δήμους και για όλους τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης. Θα πρέπει να πω και για τα Συμπλέγματα Κοινοτήτων, γιατί σήμερα είχαμε συνάντηση και με το Σύμπλεγμα Κοινοτήτων Δεκέλειας.

Το πρώτο και μεγάλο ζήτημα είναι η στελέχωση. Πέραν από το γεγονός ότι πολλά τμήματα έτσι και αλλιώς ήταν υποστελεχώμενα, τώρα με τις μεταθέσεις, τις τοποθετήσεις, τις υπηρεσίες, αρμοδιότητες και εξουσίες που έχουν γίνει, έχουν προκληθεί ακόμα περισσότερα προβλήματα και αυτό θα πρέπει να το λύσει το κεντρικό κράτος. Πρέπει να κινηθεί γρήγορα το κεντρικό κράτος και τα αρμόδια υπουργεία γιατί χωρίς την επαρκή στελέχωση δεν μπορούν να αναπτύξουν τη δράση τους οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα προβλήματα παραμένουν εκεί.

Δεύτερον, έχουν δοθεί ευθύνες στους Δήμους αλλά δεν έχουν μεταφερθεί και τα ανάλογα ποσά. Για παράδειγμα έχει δοθεί η ευθύνη για συντήρηση των δρόμων στους Δήμους και το ποσό που έχει επιμεριστεί – άκουσον-άκουσον – είναι τρία εκατομμύρια ευρώ για όλους τους Δήμους. Νομίζω δεν χρειάζεται να γίνει και κάποια σοβαρή μελέτη ή εξίσωση για να συμπεράνουμε ότι τρία εκατομμύρια δεν αρκούν για να συντηρείς τους δρόμους στους Δήμους.

Υπάρχουν και άλλα ζητήματα, γενικότερα και ειδικότερα, που έχουμε επισημάνει.

Εμείς όλα αυτά θα τα καταθέσουμε σε υπόμνημα, θα απευθυνθούμε ξανά στο κεντρικό κράτος, στην κυβέρνηση, της οποίας ο ρόλος είναι καθοριστικός για να πετύχει η μεταρρύθμιση. Γιατί αν δεν λαμβάνονται γρήγορα οι σωστές αποφάσεις, αν δεν στηριχτεί παντοιοτρόπως από μέρους του κεντρικού κράτους τότε δεν θα πετύχει.

Είναι έκκληση μας λοιπόν προς την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, κυρίως το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και το Υπουργείο Οικονομικών το οποίο χειρίζεται τα λεφτά, να στηρίξουν την πολύ δύσκολη προσπάθεια που γίνεται από τη μεταφορά μας από το ένα καθεστώς στο άλλο με την μεταρρύθμιση.

Κατ’ άλλα θα πρέπει να πω ότι εδώ στο Δήμο Λάρνακας, λόγω και της καλής δουλειάς που προηγήθηκε και της προεργασίας, θα έλεγα ότι τα προβλήματα είναι τα λιγότερα από αυτά που έχουμε συναντήσει μέχρι σήμερα. Το σύστημα λειτουργεί έστω και κάτω από πολλή πίεση και με τα γνωστά προβλήματα που έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γι’ αυτό θα ήθελα να συγχαρώ τον Δήμαρχο Λάρνακας και τους συνεργάτες του.

 Όντως, υπάρχουν κάποια αιτήματα από μέρους του Δήμου και θα πρέπει να ικανοποιηθούν, με πρώτη απ’ όλα την υπόσχεση – φοβάμαι να πω την λέξη δέσμευση – από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για δημιουργία πανεπιστημιακής σχολής στη Λάρνακα. Τα πράγματα είναι ώριμα, διατίθενται σχεδόν όλες οι υποδομές από την Λάρνακα και η κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποίηση αυτή την προεδρική υπόσχεση.

Για τα υπόλοιπα ζητήματα, είμαστε σε συνεργασία με το Δήμο εντός και εκτός βουλής, έτσι ώστε να τα προωθήσουμε προς επίλυση.

Adblock test (Why?)

Read this on ΑΚΕΛ