Από: ΡΙΚ

ΟΗΕ: Την πρώτη θέση στην τυποποίηση γεωγραφικών ονομάτων κατέχει η Κύπρος

ΟΗΕ: Την πρώτη θέση στην τυποποίηση γεωγραφικών ονομάτων κατέχει η Κύπρος
Δημοσιεύθηκε: Ιουνίου 18, 2024-09:54 View: 18

Η Κύπρος μαζί με την Νέα Ζηλανδία καταλαμβάνουν την πρώτη θέση σε έκδοση της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών για τα γεωγραφικά ονόματα, η οποία εκδίδεται κάθε εξάμηνο.

Η έκδοση αφορά κυρίως άρθρα που αναφέρονται σε θέματα και εμπειρίες των χωρών -μελών των Ηνωμένων Εθνών, για την τυποποίηση γεωγραφικών ονομάτων.

Στην έκδοση περιλαμβάνεται και άρθρο του προέδρου της Μόνιμης Κυπριακής Επιτροπής Τυποποίησης Γεωγραφικών Ονομάτων, Ανδρέα Χατζηράφτη.

Σε αυτό αναφέρεται ότι η Κύπρος διαθέτει πλήρως λειτουργική και διεθνώς ευθυγραμμισμένη δομή και πλαίσιο πολιτικής, που βασίζεται σε κοινές αρχές για εθνική τυποποίηση των εγκεκριμένων γεωγραφικών ονομάτων, που προσδιορίζουν την τοποθεσία και σέβονται την κουλτούρα και την πολιτιστική κληρονομιά.

Αναφέρεται ακόμη πως τα γεωγραφικά ονόματα, μαζί με πολλά άλλα επίπεδα γεωχωρικών δεδομένων, είναι εύκολα προσβάσιμα για τοπική και διεθνή χρήση, ενώ τα συστήματα που εφαρμόζονται είναι προσανατολισμένα σε λύσεις φιλικές προς τον χρήστη, καινοτόμες και προσιτές.

Στο άρθρο του Ανδρέα Χατζηράφτη επισημαίνεται ότι η Κύπρος παρακολουθεί και διαθέτει δωρεάν με εύκολο τρόπο τα επίσημα ψηφιακά γεωγραφικά ονόματα και πολλά άλλα γεωχωρικά δεδομένα, καθώς θεωρούνται βασικοί παράγοντες βελτίωσης της οικονομίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

Όλα τα επίσημα γεωγραφικά ονόματα της Κύπρου περιλαμβάνονται στο Μεγάλο Τοπωνυμικό Λεξικό στη διεύθυνση: http://www.geonoma.gov.cy/myfiles/ekdoseis/cygazetteer/index.html

Η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει ενεργά στις συνόδους και διασκέψεις των Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιούνται στη Νέα Υόρκη, μέσω του Προέδρου της Μόνιμης Κυπριακής Επιτροπής Τυποποίησης Γεωγραφικών Ονομάτων. Για περισσότερες λεπτομέρειες βλ. διεύθυνση: www.geonoma.gov.cy.

Εδώ μπορείτε να βρείτε το άρθρο: https://unstats.un.org/unsd/ungegn/pubs/Bulletin/UNGEGN_bulletin_no._67.pdf

Adblock test (Why?)

Read this on ΡΙΚ