Από: KitasWeather

Κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες και μικρή πιθανότητα βροχών τα απογεύματα στα ορεινά τις επόμενες ημέρες

Κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες και μικρή πιθανότητα βροχών τα απογεύματα στα ορεινά τις επόμενες ημέρες
Δημοσιεύθηκε: Μαΐου 27, 2024-10:01 View: 21

Βαρομετρικό χαμηλό νοτίως της Κύπρου κινείται γρήγορα προς τη Μέση Ανατολή καθώς εξασθενεί με αποτέλεσμα την πρόσκαιρη παρουσία σκόνης σήμερα κυρίως μερικά χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια και την πρόσκαιρη ενίσχυση των ανέμων από ανατολικές κατευθύνσεις, με τη θερμοκρασία να παραμένει γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Από αύριο Τρίτη αναμένεται προοδευτική υποχώρηση της σκόνης ενώ σχετικά ασταθής αέρια μάζα θα επηρεάζει την περιοχή μας μέχρι και την Πέμπτη, με την πιθανότητα εκδήλωσης μεμονωμένων βροχών τα απογεύματα κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά και την Τρίτη και σε περιοχές του εσωτερικού και βόρεια. Η θερμοκρασία θα παραμείνει γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα έως λίγο πιο κάτω. Την Παρασκευή, η πιθανότητα αστάθειας μειώνεται και αναμένεται γενικά ηλιόλουστος καιρός ενώ η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Προοδευτικά το Σ/Κ, σφήνα έξαρσης και πολύ πιο θερμές αέριες μάζες θα αρχίσουν να επηρεάζουν την περιοχή μας με αποτέλεσμα την σταδιακή αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας σε επίπεδα πάνω της κανονικής.

Σήμερα Δευτέρα, αποκομμένο χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα συνεχίζει να στροβιλίζεται βορειοδυτικά μας ενώ βαρομετρικό χαμηλό βρίσκεται νότια του νησιού και κινείται γρήγορα ανατολικότερα προς τη Μέση Ανατολή καθώς εξασθενεί.

Χθες το βράδυ, παρατηρήθηκαν αυξημένες μέσες κυρίως νεφώσεις οι οποίες έδωσαν τοπικά λίγες σταγόνες λάσπης ενώ αυτή την ώρα ο καιρός έχει καταστεί γενικά αίθριος με κάποιες νεφώσεις κυρίως σε βόρεια και ανατολικά τμήματα του νησιού. Στην ατμόσφαιρα συνεχίζει να αιωρείται σκόνη, η οποία όμως είναι περιορισμένη μερικά χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια και θα συνεχίσει καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το μεσημέρι και το απόγευμα, νεφώσεις θα αναπτυχθούν στο δυτικό/βορειοδυτικό 1/2 της οροσειράς του Τροόδους, με την πιθανότητα εκδήλωσης μεμονωμένων βροχών κυρίως σε βορειοδυτικά τμήματα της οροσειράς. Στην περιοχή μας θα πνέει τις επόμενες ώρες μέτριο έως ισχυρό ανατολικό ρεύμα αέρα.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, παραμένοντας γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα έως λίγο πιο κάτω, φτάνοντας γύρω στους 29 έως 32 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 26 έως 28 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 17 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για σήμερα Δευτέρα (27/05/2024)

Αύριο Τρίτη, σχετικά ασταθής αέρια μάζα θα επηρεάζει την περιοχή μας.

Αρχικά, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα, νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ορεινά/ημιορεινά και κυρίως στις βόρειες πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους και πιο τοπικά στο εσωτερικό και βόρεια, με την πιθανότητα εκδήλωσης μεμονωμένων βροχών. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται αρχικά σκόνη, η οποία θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά από τα δυτικά.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει γενικά αξιόλογη μεταβολή και θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα έως λίγο πιο κάτω, φτάνοντας γύρω στους 28 έως 31 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 26 έως 28 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 16 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για αύριο Τρίτη (28/05/2024)

Την Τετάρτη, ο καιρός θα είναι αρχικά ηλιόλουστος ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα, νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ορεινά/ημιορεινά και πιο τοπικά στο εσωτερικό, με μικρή πιθανότητα εκδήλωσης μεμονωμένων βροχών κυρίως στα ορεινά.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, παραμένοντας γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα έως λίγο πιο κάτω, φτάνοντας γύρω στους 28 έως 31 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 25 έως 27 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 16 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Τετάρτη (29/05/2024)

Την Πέμπτη, ο καιρός θα είναι αρχικά ηλιόλουστος ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα, νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ορεινά/ημιορεινά και πιο τοπικά στο εσωτερικό, με μικρή πιθανότητα εκδήλωσης μεμονωμένων βροχών κυρίως στα ορεινά.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, παραμένοντας γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα έως λίγο πιο κάτω, φτάνοντας γύρω στους 28 έως 31 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 26 έως 28 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 16 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Πέμπτη (30/05/2024)

Την Παρασκευή, ο καιρός θα είναι αρχικά ηλιόλουστος ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν λίγες τοπικές νεφώσεις στα ορεινά.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, παραμένοντας γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα έως λίγο πιο κάτω, φτάνοντας γύρω στους 29 έως 32 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 26 έως 28 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 16 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Παρασκευή (31/05/2024)

To Σ/Κ, σφήνα έξαρσης και πολύ πιο θερμές αέριες μάζες θα αρχίσουν να επηρεάζουν την περιοχή μας με αποτέλεσμα τον ηλιόλουστο καιρό και την σταδιακή αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας σε επίπεδα πάνω της κανονικής μέχρι την Κυριακή.

Στην πιο κάτω εικόνα, βλέπετε τη θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας για χθες, η οποία στην περιοχή μας κυμαίνεται γύρω στους 21-23 βαθμούς Κελσίου (εικόνα 1). Αυτές οι θερμοκρασίες είναι γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα (εικόνα 2).

Εικόνα 1: Θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας
Εικόνα 2: Θερμοκρασιακή ανωμαλία της επιφάνειας της θάλασσας

Ο κίνδυνος έκρηξης και εξάπλωσης πυρκαγιών σύμφωνα με τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι πολύ υψηλός έως εξαιρετικά υψηλός σήμερα Παρασκευή ενώ αύριο το Σάββατο είναι υψηλός.

Adblock test (Why?)

Read this on KitasWeather