Από: ΔΗΠΑ

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ Η ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ Η ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ
Δημοσιεύθηκε: Μαΐου 25, 2024-11:50 View: 29

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Κυπριακή Κεντρική Τράπεζα, οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις παρουσίασαν αύξηση που αποδίδεται κυρίως στην αδυναμία των κυπριακών εταιρειών να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες.

Ως Δημοκρατική Παράταξη κρίνουμε ότι το στοιχείο αυτό αποτελεί παράγοντα ιδιαίτερης ανησυχίας για την κυπριακή οικονομία, κάτι για το οποίο προειδοποιούσαμε ως Παράταξη εδώ και καιρό.

Επαναλαμβάνουμε ότι οι τέσσερις προτάσεις της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, για τη μείωση του κόστους χρήματος και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων στην οικονομία και τα νοικοκυριά, πρέπει να τύχουν άμεσης υιοθέτησης από το τραπεζικό σύστημα σε συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς του κράτους.

Συγκεκριμένα, επαναδιατυπώνουμε την ανάγκη για:

  1. Μείωση των δανειστικών επιτοκίων και εξισορρόπηση τους με τα καταθετικά επιτόκια
  2. Ενίσχυση και ενθάρρυνση του ανταγωνισμού, δια μέσου έγκρισης αδειών για εταιρείες FINTECH
  3. Επιβράβευση συνετών δανειοληπτών με απορρόφηση υπερκερδών από τις τράπεζες, που θα καλύπτουν μέρος της αύξησης των επιτοκίων
  4. Μείωση των χρεώσεων και επιβαρύνσεων που επιβάλουν οι τράπεζες

Οι τέσσερις αυτές ενέργειες επαναφέρουν το ισοζύγιο μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών, διατηρώντας τη δημοσιονομική σταθερότητα και ενισχύοντας την ανάπτυξη της οικονομίας. Διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή, ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα χωρίς να υπερβαίνουν τα αποδεκτά όρια και να δημιουργούν αρνητικά προηγούμενα.

Adblock test (Why?)

Read this on ΔΗΠΑ