Από: ΔΗΠΑ

ΑΛ. ΤΡΥΦΩΝΙΔΗΣ: ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ

ΑΛ. ΤΡΥΦΩΝΙΔΗΣ: ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ
Δημοσιεύθηκε: Μαΐου 13, 2024-16:25 View: 23

Επιφυλάξεις για τα νομοσχέδια που κατατέθηκαν στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για εναρμόνιση με την Οδηγία (ΕΕ) 2021/2167 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου του 2021 για τους διαχειριστές πιστώσεων και την τροποποίηση των οδηγιών 2008/48/ΕΚ και 2014/17/ΕΕ, γνωστή ως οδηγία για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, εξέφρασε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Αλέκος Τρυφωνίδης.

Μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών, ο κύριος Τρυφωνίδης, υπογράμμισε πως προσπάθεια μεν «είναι να προστατευτεί ο δανειολήπτης από τις εποπτικές αρχές διαπιστώνουμε  δε αρκετά κενά και παραλείψεις».

«Διευκολύνονται οι αγοραπωλησίες δανείων από τις εταιρείες διαχείρισης και το εξοργιστικό είναι ότι αυτές οι οδηγίες δεν αφορούν τα 22 δις ΜΕΔ που υπάρχουν τώρα στις εταιρείες διαχείρισης αλλά αφορούν από τούδε και στο εξής τα ΜΕΔ. Η διαπίστωση είναι ότι αυτό το φαινόμενο θα μας δυσκολέψει πολύ όσον αφορά τις οδηγίες και την προστασία των δανειοληπτών», αναφέρει ο κύριος Τρυφωνίδης οποίος ζητά από το ΥΠΟΙΚ να απαντήσει «ποια ήταν η γνώμη της προηγούμενης και νυν κυβέρνησης όταν διαμορφωνόταν το πλαίσιο οδηγιών και των Κύπριων ευρωβουλευτών που συμμετείχαν στην διαβούλευση αυτή».

Ο κύριος Τρυφωνίδης εξέφρασε και τον προβληματισμό του για την εποπτεία που θα έχουν οι εταιρείες διαχείρισης, υπογραμμίζοντας, πως «θα υπάρχει αυτός ο φαύλος κύκλος με τους δανειολήπτες που θα βρίσκονται στη δίνη των νομοθεσιών και δεν θα υπάρχει ουσιαστική προστασία καθώς οι νομοθεσίες θα τυγχάνουν διαφορετικής διαχείρισης και ανάγνωσης με αποτέλεσμα τις σοβαρές επιπτώσεις στους δανειολήπτες». Όπως αναφέρει, «από τούδε και στο εξής θα εποπτεύονται οι εταιρείες διαχείρισης και δεν θα εποπτεύονται οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων».

Η συζήτηση, είπε, θα συνεχιστεί μετά τις εκλογές της 9ης Ιουνίου και από τις απαντήσεις που θα δοθούν «θα ενεργήσουμε γιατί σκοπός μας είναι να διευκολύνουμε το σύστημα και να δώσουμε περισσότερη διαφάνεια και προστασία στους δανειολήπτες».  

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

13 ΜΑΙΟΥ 2024

Adblock test (Why?)

Read this on ΔΗΠΑ