Από: KitasWeather

Τοπικές βροχές/καταιγίδες το απόγευμα (Χάρτης πιθανοτήτων) – Κατά τόπους έντονες καταιγίδες με χαλάζι

Τοπικές βροχές/καταιγίδες το απόγευμα (Χάρτης πιθανοτήτων) – Κατά τόπους έντονες καταιγίδες με χαλάζι
Δημοσιεύθηκε: Φεβρουαρίου 09, 2024-11:33 View: 33

Σφήνα ύφεσης στη μέση τροπόσφαιρα επηρεάζει την περιοχή μας σήμερα Παρασκευή, με αποτέλεσμα την εκδήλωση τοπικών βροχών/καταιγίδων κυρίως κατά τις μεσημβρινές/απογευματινές ώρες. Το Σάββατο η σφήνα ύφεσης υποχωρεί ανατολικότερα, με την πιθανότητα λίγων μεμονωμένων βροχών και πάλι κατά τις μεσημβρινές/απογευματινές ώρες κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά ενώ την Κυριακή, σφήνα έξαρσης θα επηρεάσει την περιοχή μας με αποτέλεσμα την αυξημένη ηλιοφάνεια αρχικά ενώ κατά το δεύτερο μισό της ημέρας θα παρατηρηθούν και αυξημένες υψηλές λεπτές νεφώσεις. Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να σημειώσει γενικά αξιόλογη μεταβολή μέχρι και το Σάββατο και θα κυμαίνεται γύρω στους 2-4 βαθμούς Κελσίου πάνω της κανονικής ενώ την Κυριακή θα σημειώσει μικρή άνοδο. Την Δευτέρα, θα συνεχίσουν να παρατηρούνται αυξημένες υψηλές νεφώσεις ενώ αναμένεται και η μεταφορά σκόνης προς την περιοχή μας ενώ από την Τρίτη, σφήνα ύφεσης και χαμηλότερες πιέσεις στην επιφάνεια θα επηρεάσουν την περιοχή μας και αναμένονται βροχές κυρίως από το βράδυ. Στην ατμόσφαιρα θα συνεχίσει να αιωρείται σκόνη, η οποία θα υποχωρήσει από την Τετάρτη

Σήμερα Παρασκευή, σφήνα ύφεσης στη μέση τροπόσφαιρα επηρεάζει την περιοχή μας.

Αυτή την ώρα (10:20) επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες στην περιοχή μας με αυξημένη ηλιοφάνεια στις πλείστες περιοχές, ωστόσο στα βορειοανατολικότερα τμήματα του νησιού (Καρπασία), τοπικά αυξημένες νεφώσεις δίνουν μεμονωμένες βροχές. Να σημειώσουμε ότι νωρίτερα το πρωί, μεμονωμένες βροχές παρατηρήθηκαν σε κάποια δυτικά τμήματα του νησιού.

Ραντάρ βροχής (10:12)
Ραντάρ βροχής (09:20)

Τις επόμενες ώρες του πρωινού, η πιθανότητα μεμονωμένων βροχών συνεχίζει στο δυτικό 1/3 του νησιού και βόρεια ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα, νεφώσεις θα αναπτυχθούν κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά, εσωτερικό και ανατολικά/νοτιοανατολικά και αναμένονται τοπικές βροχές/καταιγίδες. Κάποιες καταιγίδες θα είναι έντονες και θα συνοδεύονται από χαλάζι και ριπαίους ανέμους. Tα όποια φαινόμενα στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους θα είναι υπό την μορφή χιονόνερου ή χιονιού ενώ σε περίπτωση εκδήλωσης καταιγίδας, θα παρατηρηθεί χιονόπτωση με πρόσκαιρη χιονόστρωση. Κατά τις βραδινές ώρες, ο καιρός θα καταστεί προοδευτικά στις πλείστες περιοχές κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις, ωστόσο, τοπικά αυξημένες νεφώσεις κυρίως στα ανατολικά και νότια πιθανόν να συνεχίσουν να δίνουν μεμονωμένες βροχές αρχικά μέσα στη νύχτα. Αργότερα, μεμονωμένη βροχή δεν αποκλείεται στα δυτικά και βόρεια. Εάν παρατηρηθούν φαινόμενα στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους θα είναι υπό την μορφή χιονιού.

Στην κεντρική εικόνα, αλλά και στην εικόνα πιο κάτω, βλέπετε τις περιοχές που παρουσιάζουν πιθανότητα βροχής 30% και άνω για σήμερα Παρασκευή (12:00 – 19:00), όπως και το εύρος της αναμενόμενης βροχής. Να σημειώσουμε επίσης ότι η πιθανότητα βροχής δεν σχετίζεται με τα ύψη βροχής, φτάνει να καταγραφεί μετρήσιμη ποσότητα βροχής (0.2 χιλιοστά και άνω).

Χάρτης πιθανοτήτων βροχής

Μεμονωμένη βροχή ή και καταιγίδα δεν αποκλείεται να σημειωθεί πλησίον αυτών των περιοχών αλλά όσο απομακρυνόμαστε από αυτές τις περιοχές, οι πιθανότητες μειώνονται σημαντικά.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμαίνεται γύρω στους 2-4 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 19 έως 21 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού και στα παράλια και γύρω στους 6 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για σήμερα Παρασκευή (09/02/2024)

Αύριο Σάββατο, η σφήνα ύφεσης στη μέση τροπόσφαιρα θα αρχίσει να απομακρύνεται από την περιοχή μας, ωστόσο παραμένει μερική αστάθεια. Την ίδια ώρα, σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας από τον βόρειο Ατλαντικό θα έχει κατηφορίσει νοτιότερα προς την δυτική Μεσόγειο με επέκταση μέχρι την βορειοδυτική Αφρική και θα αρχίσει να κινείται ανατολικότερα.

Στην περιοχή μας, μετά τη διάλυση της τοπικής πρωινής ομίχλης και χαμηλής νέφωσης, ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις. Το μεσημέρι και το απόγευμα, νεφώσεις θα αναπτυχθούν κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά, με την πιθανότητα μεμονωμένων βροχών.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, παραμένοντας γύρω στους 2-4 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 19 έως 21 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού και στα παράλια και γύρω στους 6 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για αύριο Σάββατο (10/02/2024)

Την Κυριακή, σφήνα έξαρσης θα επηρεάζει την περιοχή μας, με αποτέλεσμα τον ηλιόλουστο καιρό αρχικά ενώ κατά το δεύτερο μισό της ημέρας θα αρχίσουν να παρατηρούνται αυξημένες υψηλές νεφώσεις. Την ίδια ώρα, η σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας και χαμηλές πιέσεις στην επιφάνεια θα έχουν φτάσει μέχρι την κεντρική Μεσόγειο ενώ θα συνεχίσουν να επεκτείνονται μέχρι την βόρειο Αφρική, με αποτέλεσμα την σταδιακή μεταφορά σκόνης προς την περιοχή μας στις αρχές της νέας εβδομάδας.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο, για να κυμανθεί γύρω στους 3-6 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 20 έως 23 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού και στα παράλια και γύρω στους 6 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Κυριακή (11/02/2024)

Την Δευτέρα, η περιοχή μας θα παραμείνει κάτω υπό την επήρεια σφήνας έξαρσης αρχικά ενώ η σφήνα ύφεσης στην κεντρική Μεσόγειο συνεχίζει την ανατολική της πορεία προσεγγίζοντας περαιτέρω την περιοχή μας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται αυξημένες υψηλές κυρίως νεφώσεις στην περιοχή μας ενώ παράλληλα αναμένεται προοδευτικά η μεταφορά σκόνης, η οποία όμως θα είναι αρχικά περιορισμένη κυρίως μερικά χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια. Την ίδια ώρα, αναμένεται ενίσχυση των ανέμων από ανατολικές κατευθύνσεις, οι οποίοι κυρίως στο δυτικό 1/3 του νησιού θα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένοι. Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Από την Τρίτη μέχρι και περίπου τα μέσα προς τέλη της εβδομάδας, η περιοχή μας θα επηρεάζεται από σφήνα ύφεσης και χαμηλές πιέσεις στην επιφάνεια και αναμένονται κατά περιόδους και κατά τόπους βροχές αλλά και μεγάλα διαστήματα με βελτιωμένο καιρό ενώ στο Τρόοδος, χιονόνερο θα εναλλάσεται με χιόνι (αναλόγως ώρας και ημέρας). Στην περιοχή μας θα συνεχίσει να αιωρείται σκόνη, η οποία θα υποχωρήσει προοδευτικά την Τετάρτη. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, για να κυμανθεί πιο κοντά στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Adblock test (Why?)

Read this on KitasWeather