Από: ΔΗΠΑ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΤΡΥΦΩΝΙΔΗ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΤΡΥΦΩΝΙΔΗ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
Δημοσιεύθηκε: Δεκεμβρίου 20, 2023-16:30 View: 52

Κύρια Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Η συζήτηση και η ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού αποτελεί την κορυφαία πολιτική και πολιτειακή πράξη για ένα κοινοβούλιο. Οι θέσεις και οι πολιτικές που μας εκφράζουν ως Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία είναι ταυτισμένες με τη φιλοσοφία μας, αυτήν του αυθεντικού κέντρου που πολιτεύεται υπεύθυνα, δημιουργικά, συναινετικά και που βρίσκεται έμπρακτα κοντά στον πολίτη. Θέσεις και πολιτικές με στόχευση στην προστασία των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων των πολιτών και το ανθρωποκεντρικό μικτό οικονομικό σύστημα.

Ο Κρατικός Προϋπολογισμός για το 2024 είναι ο πρώτος Προϋπολογισμός ο οποίος έχει ετοιμαστεί, έχει κατατεθεί και θα υλοποιηθεί από την κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη. Διαφαίνεται ότι οι βασικές κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής και του κυβερνητικού προγράμματος, για να επιτευχθεί ο σκοπός και η υλοποίηση του Κρατικού Προϋπολογισμού, συγκλίνουν με τη δική μας φιλοσοφία, γι’ αυτό και επαναβεβαιώνουμε ότι μέσα από διάλογο, με συναίνεση, με εισηγήσεις και προτάσεις, θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε, θετικά, εποικοδομητικά για την επίτευξη του σκοπού αλλά και της υλοποίησης του Προϋπολογισμού.

Οι δημοσιονομικές προβλέψεις για το 2023 και 2024, η φθινοπωρινή αξιολόγηση από την Κομισιόν, η αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον Οίκο Fitch μόλις την περασμένη εβδομάδα, αλλά και οι πρόσφατες αναβαθμίσεις από τον Οίκο Moody’s και τον Οίκο DBRS επιβεβαιώνουν και αποδεικνύουν την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια και παρόλες τις συνεχιζόμενες προκλήσεις και τις αβέβαιες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε, στέλνουν αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον.

Όμως, ως Κράτος, οφείλουμε να βρισκόμαστε σε εγρήγορση. Οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα διεθνώς είναι απρόβλεπτες και αβέβαιες. Ο παρατεταμένος πόλεμος στην Ουκρανία και η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, έρχονται να προστεθούν μαζί με άλλους ενδεχόμενους κίνδυνους που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Συγκεκριμένα:

  1.  Η συνέχιση ή επιβολή νέων κυρώσεων.
  2.  Η συνέχιση των αυξημένων επιτοκίων με αποτέλεσμα το ψηλότερο κόστος δανεισμού.
  3.  Η πορεία του τουρισμού η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τους πολέμους  στην Ουκρανία και Ισραήλ.
  4.  Οι αυξημένες και μη αναμενόμενες δαπάνες του ΓΕΣΥ.
  5.  Οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές και επιπρόσθετες επιβαρύνσεις που μπορεί να προκύψουν ως αποτέλεσμα.
  6.  Η συνέχιση των υψηλών επιτοκίων με συνέπεια τη μείωση του καθαρού εισοδήματος των νοικοκυριών και αύξηση νέων Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων.

Για τους λόγους αυτούς επιβάλλεται η συνέχιση μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής για να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα και να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τις δημοσιονομικές επιδόσεις. Αυτό μας επιτρέπει μεν, να αντιμετωπίσουμε οποιεσδήποτε εξωγενείς και ενδογενείς αρνητικές εξελίξεις, ταυτόχρονα όμως να ζητούμε αυξημένες κοινωνικές παροχές, ένα πιο ανθρωποκεντρικό Προϋπολογισμό και μεγαλύτερη στήριξη για τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο χαιρετίζουμε την αύξηση των κοινωνικών παροχών κατά 15% για το 2024 όπως καταγράφεται στον Προϋπολογισμό.

Επί πλέον, είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που χαιρετήσαμε την εξαγγελία της κυβέρνησης για 17 μέτρα ύψους σχεδόν 200 εκ. ευρώ, πολλά από τα οποία αποτελούσαν δικές μας εισηγήσεις, για αντιμετώπιση της ακρίβειας και υπέρ της στήριξης των ευάλωτων ομάδων, της μεσαίας τάξης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επικεντρώνομαι στην επαναφορά του μέτρου της επιχορήγησης της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και τη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Υπενθυμίζω ότι διαφωνήσαμε όταν η κυβέρνηση είχε αποφασίσει τον τερματισμό των μέτρων αυτών.

Επίσης, θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο βαθμό υλοποίησης των αναπτυξιακών δαπανών, οι οποίες για το 2024 είναι αυξημένες κατά 14%, και στην υλοποίηση μεγάλων και σημαντικών έργων υποδομής και προγραμμάτων, τα οποία έχουν σημαντική προστιθέμενη αξία.

Το στεγαστικό εξακολουθεί να αποτελεί ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις και θα πρέπει η κυβέρνηση να δώσει ιδιαίτερη σημασία. Είναι πλέον αδύνατο για τα νεαρά ζευγάρια να αποκτήσουν ή να ενοικιάσουν κατοικία ή διαμέρισμα. Στηρίζουμε τη νέα στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα με στόχο την εξασφάλιση κατοικιών και διαμερισμάτων, τα οποία θα ενοικιάζονται ή θα πωλούνται σε προσιτές τιμές, όμως αυτό δεν είναι αρκετό. Επαναλαμβάνω την πρόταση μας για περαιτέρω διεύρυνση των κριτηρίων του Στεγαστικού Σχεδίου Αναζωογόνησης Ορεινών και Μειονεκτούντων Περιοχών, όπως π.χ. του ορίου ηλικίας των 41 ετών, των εισοδηματικών κριτηρίων και την αύξηση της περιμέτρου ανάπτυξης από την οικιστική περιοχή των Κοινοτήτων, αλλά και τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Στεγαστικής Πολιτικής. Δυστυχώς, παρόλες τις έντονες και συνεχείς παραστάσεις μας προς την Εκτελεστική Εξουσία, δεν έχουν υιοθετηθεί οι εισηγήσεις μας. 

Οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές θα πρέπει να συνεχιστούν με πιο γρήγορους ρυθμούς. Η κοινωνία και οι επιχειρήσεις απαιτούν δικαιολογημένα ένα πιο σύγχρονο και ευέλικτο κράτος. Η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, της Δημόσιας Υπηρεσίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Φορολογική μεταρρύθμιση, η Πράσινη Φορολογική μεταρρύθμιση, η προώθηση της πράσινης μετάβασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για μείωση της γραφειοκρατίας, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην προσπάθεια που γίνεται στο να διατηρηθεί η Κύπρος ως ένα διεθνές κέντρο εξυπηρέτησης και παροχής υψηλού επιπέδου Υπηρεσιών. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού θα πρέπει να αξιοποιήσουμε όλους τους διαθέσιμους χρηματοδοτικούς πόρους όπως π.χ. το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αλλά και ιδιωτικά κεφάλαια τα οποία αναμένεται να κινητοποιηθούν ως αποτέλεσμα της υλοποίησης των δράσεων του Σχεδίου. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός και να δοθούν κίνητρα σε μικροεπιχειρηματίες για παροχή υπηρεσιών στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Χαιρετίζουμε τη συμφωνία της Κυβέρνησης με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για την επιτάχυνση της μισθοδοτικής ανέλιξης των υπαλλήλων του δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα που βρίσκονται στη συνδυασμένη κλίμακα Α2-5-7, όμως την ίδια ώρα θα επιθυμούσαμε ταυτόχρονα να ρυθμιστεί και το θέμα της ανέλιξης των υπαλλήλων που βρίσκονται στην Α1-2-5. Η συσσωρευμένη υπηρεσία των 18 χρόνων αποτελεί δική μας εισήγηση, που αποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Οικονομικών. Ταυτόχρονα, απαιτούμε όπως αναγνωριστεί η υπηρεσία των υπαλλήλων της Α1-2-5, ως ήταν και η προεκλογική δέσμευση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας και αισιοδοξώ ότι το ζήτημα αυτό θα επιλυθεί σύντομα εντός του 2024.

Κυρία Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Θέλω να αναφερθώ σε ένα πολύ σοβαρό θέμα το οποίο αντιμετωπίζει η οικονομία μας και η κοινωνία μας τα τελευταία χρόνια, το ψηλό ποσοστό των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και οι εκποιήσεις, όπου η Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία έχει πρωτοστατήσει με ουσιαστική συμβολή. Η πρωτοβουλία που είχαμε αναλάβει ως Παράταξη το περασμένο καλοκαίρι με την πρόταση μας για ενεργότερη και ουσιαστική εμπλοκή του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, με τη διεύρυνση των εξουσιών και αρμοδιοτήτων του, στη διαδικασία των εκποιήσεων ως εναλλακτική εξωδικαστική διαδικασία, είχε αποτέλεσμα, με την ψήφιση των 2 κυβερνητικών Νομοσχεδίων και των 2 Προτάσεων Νόμου που είχαμε καταθέσει. Είμαστε αισιόδοξοι ότι με τον ορισμό αριθμού Δικαστών οι οποίοι θα εκδικάζουν υποθέσεις οι οποίες αφορούν διαφορές μεταξύ δανειοληπτών και πιστωτών, και οι οποίες υποθέσεις θα περιλαμβάνουν υπερχρεώσεις και καταχρηστικές ρήτρες μετά από δική μας εισήγηση, θα επισπευσθεί ο χρόνος εκδίκασης των υποθέσεων στα δικαστήρια. Αυτό, σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό και τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής των αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου για διορισμό διαμεσολαβητή για σκοπούς αναδιάρθρωσης πιστωτικής διευκόλυνσης, αναμένεται να ενισχύσει την εξωδικαστική επίλυση διαφορών, να αυξήσει τις υγιείς και βιώσιμες αναδιαρθρώσεις και να μειώσει τις εκποιήσεις. Η ταυτόχρονη λειτουργία του Σχεδίου Ενοίκιο έναντι Δόσης, το οποίο προστατεύει τα ευάλωτα νοικοκυριά, θεωρούμε ότι συμπληρώνει την όλη προσπάθεια για αντιμετώπιση και επίλυση του προβλήματος. 

Με το συνολικό πακέτο των προτάσεων αυτών, επαναφέρεται η ισορροπία μεταξύ δανειοληπτών από τη μια, και πιστωτικών ιδρυμάτων και εταιρειών εξαγοράς και διαχείρισης πιστώσεων από την άλλη, δημιουργείται ένα πιο ενισχυμένο και πρόσθετο δίκτυ προστασίας για τους ευάλωτους δανειολήπτες, τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις, αντιμετωπίζεται με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ο εντοπισμός των στρατηγικών κακοπληρωτών, διατηρώντας την ίδια ώρα ένα αποτελεσματικό και σταθερό πλαίσιο διαχείρισης των εκποιήσεων.

Επιπρόσθετα, θέλω να αναφερθώ και στο νομοσχέδιο που ψηφίσαμε σχετικά με τον μειωμένο συντελεστή του 5% στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας για την πρώτη κατοικία. Παρόλες τις επιφυλάξεις και ανησυχίες μας, στηρίξαμε αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο ήταν προϊόν συμβιβασμού, όμως θεωρούμε ότι μπορεί να δώσει κίνητρο απόκτησης πρώτης κατοικίας σε νεαρά ζευγάρια σε συνδυασμό με άλλα κίνητρα που έχουμε εισηγηθεί μέσα από τις προτάσεις μας.

(Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επικεντρωθώ και στο θέμα των φαινομένων διαπλοκής και διαφθοράς, φαινόμενα τα οποία επηρεάζουν αρνητικά την εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό και ασφαλώς την προοπτική ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας. Με αφορμή την πρόσφατη δημοσίευση του αποτελέσματος της έρευνας από τη Διεθνή Κοινοπραξία Διερευνητικής Δημοσιογραφίας (ICIJ), η οποία δυστυχώς επιβεβαιώνει την προβληματική εικόνα της χώρας μας σε σχέση με παράνομες δραστηριότητες, καλούμε την κυβέρνηση και τους αρμόδιους θεσμούς, όπως αξιολογήσουν και αξιοποιήσουν προς όφελος της Κύπρου τα αποτελέσματα της έρευνας, και ταυτόχρονα να επιδείξουν μηδενική ανοχή σε οποιαδήποτε παρανομία τιμωρώντας παραδειγματικά όσους καταχράστηκαν το σύστημα και με αθέμητους τρόπους επωφελήθηκαν από αυτό. Χωρίς παραδειγματική τιμωρία των ενόχων δεν επανέρχεται η αξιοπιστία της χώρας μας και ούτε ικανοποιείται το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας.)

Θα ήταν πολιτικά αδόκιμο να αναφερόμαστε στα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας και την ίδια ώρα να εθελοτυφλούμε μπροστά στην τρανταχτή ανεπάρκεια και τις μεγάλες καθυστερήσεις του τομέα των Κοινωνικών Υπηρεσιών. Όπως προανέφερα, χαιρετίζουμε την αύξηση των κοινωνικών παροχών κατά 15%, όμως το κράτος μας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των αρμοδίων, εξακολουθεί να είναι μακριά από τον πολίτη, με χρονοβόρες διαδικασίες που προκαλούν απίστευτη και ψυχοφθόρα ταλαιπωρία σε δικαιούχους επιδομάτων και κοινωνικής στήριξης (ΕΕΕ, μονογονιού, αναπηρικό, ανεργειακό και ασθενείας).

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση, είδαμε την πρόταση νόμου που είχαμε καταθέσει για την κατάργηση του δικαιώματος επικαρπίας από τα κριτήρια για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, να υιοθετείται από την κυβέρνηση και να ψηφίζεται πριν μερικές ημέρες από το κοινοβούλιο. Αυτό ήταν το επιστέγασμα μιας εξαντλητικής προσπάθειας που διήρκησε πάνω από ένα χρόνο και που δυστυχώς αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα. Θεωρώ ότι, ο Κρατικός Προϋπολογισμός θα πρέπει να είναι πιο ανθρωποκεντρικός και να στηρίζει ακόμα περισσότερο τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Θεωρώ επίσης ότι, πρέπει να επικεντρώνεται περισσότερο στη γεφύρωση της κοινωνικής ανισότητας μεταξύ των υψηλών και χαμηλών εισοδημάτων και στην στήριξη της μεσαίας τάξης η οποία συρρικνώνεται επικίνδυνα.

Αναμένουμε εντός του 2024 το νομοσχέδιο από το Υφυπουργείο Πρόνοιας όπου θα διορθώνει όλες τις στρεβλώσεις που αφορούν την παροχή επιδομάτων, ειδικά αυτών της αναπηρίας.

Η Παιδεία και κατ’ επέκταση η Εκπαίδευση των μελλοντικών πολιτών ενός κράτους, αποτελεί την κορωνίδα του πολιτισμού και της κουλτούρας του.

Έχουμε συμβάλει θετικά και δημιουργικά με καταθέσεις εισηγήσεων και προτάσεων στον κρίσιμο τομέα της εκπαίδευσης, στην προσπάθεια να επιλυθούν σωρεία προβλημάτων που ταλανίζουν για χρόνια το εκπαιδευτικό μας σύστημα, πάντα σε συνεργασία με την Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και  Νεολαίας, η οποία δείχνει εξαιρετικά θετική διάθεση για την επίλυση τους. Να αναφέρω επιγραμματικά μερικά, όπως τον υπερπληθυσμό που παρατηρείται σε πολλά σχολεία, τον μεγάλο αριθμό μαθητών με μεταναστευτική βιογραφία που δεν γνωρίζουν ελληνικά, ένα μεγάλο ποσοστό των παιδιών που μεταβαίνουν από το δημοτικό στο γυμνάσιο να χαρακτηρίζονται ως αναλφάβητα, τα προβλήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης και κτηριακής συντήρησης, της υποστελέχωσης στον Κλάδο των Επιμελητών και των γραμματειών των Σχολείων, τις ελλείψεις σε κλιματιστικά και θερμάνσεις, τα καθημερινά πλέον επεισόδια παραβατικότητας και σχολικού εκφοβισμού, της μάστιγας των ναρκωτικών που έχουν κατακλύσει τα σχολεία, την επιτακτική ανάγκη της αναβάθμισης των Τεχνικών Σχολών και δημιουργίας νέων εκτός των αστικών κέντρων, της επέκτασης της προδημοτικής και τόσων άλλων.

Έχουμε πετύχει όμως και πολλές αλλαγές προς την καλυτέρευση του συστήματος, όπως την αλλαγή του τρόπου αξιολόγησης των μαθητών με τις εξετάσεις των τετράμηνων και τον τερματισμό της αγοράς υπηρεσιών των εκπαιδευτικών, δύο σοβαρότατα ζητήματα που ταλάνιζαν την εκπαίδευση μας τα τελευταία χρόνια.

Επιτρέψετε μου να σταθώ στο τρίπτυχο του σχολικού εκφοβισμού, της νεανικής παραβατικότητας και της ενδοσχολικής βίας, όπου δυστυχώς παρατηρούμε μια τεράστια έξαρση του φαινομένου, με τους αριθμούς που μας κατατέθηκαν να είναι εξαιρετικά ανησυχητικοί και την αύξηση αυτών των περιστατικών να αγγίζει το 25%. Οφείλουμε ως κοινωνία να πράξουμε ότι είναι δυνατόν για να παρέχουμε ένα ασφαλές και ευχάριστο μαθησιακό περιβάλλον στα παιδία μας,

Εμείς ως Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, τονίζουμε την ιδιαίτερη ευαισθησία μας για τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν την Ειδική Εκπαίδευση. Χαιρετίζουμε την εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Υπουργού Παιδείας για την έναρξη της διαβούλευσης αναφορικά με την Ειδική Εκπαίδευση και τον στόχο που έχει τεθεί για την έναρξη υλοποίησης των σχεδιασμών τον προσεχή Σεπτέμβριο. Επιπρόσθετα, επιβάλλεται η αναβάθμιση, η κατοχύρωση και η συνεχής εκπαίδευση των σχολικών συνοδών και η πρόσληψη κλινικών και εκπαιδευτικών ψυχολόγων, όπου παρ’ όλες τις προσλήψεις, παραμένει η ποσοστιαία αναλογία ένας ψυχολόγος για κάθε χίλια πεντακόσια παιδιά. Ταυτόχρονα, επιβάλλεται η ένταξη των εκπαιδευτικών και συμβουλευτικών ψυχολόγων στο ΓΕΣΥ.

Κυρία Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Αναφορικά με την στήριξη και ανάπτυξη του Πολιτισμού, επιτρέψετε μου εδώ να αναφερθώ στην πρόταση νόμου που έχω καταθέσει για τον εμπλουτισμό των δημοσίων κτιρίων με μουσικά έργα Κυπρίων δημιουργών, ως συμπλήρωμα του ανάλογου εμπλουτισμού τους με από εικαστικά έργα. Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση επίσης που βλέπουμε να υλοποιούνται οι προεκλογικές εξαγγελίες του Προέδρου Χριστοδουλίδη όπως την Κάρτα Πολιτισμού για τους Νέους, η οποία ανακοινώθηκε χτές,  και το νομοσχέδιο για κατοχύρωση του επαγγέλματος του καλλιτέχνη το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης.

Όσον αφορά δε τα προβλήματα που ταλανίζουν το χώρο του πολιτισμού και που συνεχώς αναδύονται, είτε αυτά αφορούν το θέατρο με το πολύκροτο σχέδιο «Θυμέλη», είτε το ίδρυμα Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, την Κυπριακή Βιβλιοθήκη, τα μουσεία μας και τόσα άλλα, καλώ και από αυτό εδώ το βήμα το Υφυπουργείο Πολιτισμού, για τη δημιουργία του οποίου πρωτοστατήσαμε, να εφαρμόσει μια νέα, φρέσκα, πολυεπίπεδη και πλουραλιστική πολιτική ανάπτυξης η οποία να διασφαλίζει τόσο την πολιτιστική μας κληρονομία όσο και την βιωσιμότητα της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και προοπτικής. Θεωρούμε επιβεβλημένη την δημιουργία μιας λειτουργικής, αναβαθμισμένης δομής όλων των Τμημάτων του Υφυπουργείου και την πλήρη στελέχωση τους με εξιδεικευμένα καταρτισμένο προσωπικό. Ο πολιτισμός Κυρία Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, είναι ο καθρέφτης μας ως Πολιτεία και δεν πρέπει να τον αφήσουμε να ραγίσει κάνοντας εκπτώσεις.

Είναι με μεγάλη ανησυχία που παρακολουθούμε τους δείκτες γεννήσεων να έχουν προ πολλού ξεπεράσει αρνητικά το όριο του 1,3% και να αποτελούν μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του Κυπριακού Ελληνισμού. Με μεγαλύτερη όμως ανησυχία διαπιστώνουμε την αδυναμία μας ως κράτος να δώσουμε πραγματικά κίνητρα στα νεαρά ζευγάρια, για να αποκτήσουν περισσότερα από 1 με 2 παιδιά. Εμείς, θέλουμε να εμβολιάσουμε θετικά, ουσιαστικά και εποικοδομητικά το Νέο Σχέδιο για τη Δημογραφική Πολιτική του κράτους. Έχουμε καταθέσει πρακτικές προτάσεις για (1) την ουσιαστική αναβάθμιση της γονικής άδειας μητρότητας και πατρότητας, (2) τη δημιουργία βρεφοκομικών σταθμών, (3) την αύξηση και αναβάθμιση του ολοήμερου σχολείου, (4) τη στήριξη της πολύτεκνης οικογένειας με ουσιαστική βαθμιαία επιδότηση από τη γέννηση του 1ου παιδιού, (5) την υλοποίηση των αιτημάτων των πολυτέκνων, (6) την ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική για νέες οικογένειες με αναθεώρηση του Στεγαστικού Σχεδίου Πολιτικής και ειδικά του Σχεδίου Κινήτρων Στέγασης για τους νέους στις πόλεις αλλά και στην ύπαιθρο και (6) την επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν λόγω των καθυστερήσεων καταβολής και του ύψους των επιδομάτων στήριξης και (7) την αύξηση του επιδόματος Προίκας για τις νέες γεννήσεις. Όλα αυτά κτυπούν τον κώδωνα του κινδύνου και αισιοδοξώ ότι θα συζητηθούν στα πλαίσια του Φορέα Μεταναστευτικής και Δημογραφικής πολιτικής και με το νέο χρόνο να έχουμε ριζικές και ολιστικές αποφάσεις.

Ταυτόχρονα, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τις αυξημένες ροές παράνομων μεταναστών, ιδιαίτερα από την πράσινη γραμμή. Τα δεδομένα είναι τραγικά, έχουν ξεπεραστεί προ πολλού οι κόκκινες γραμμές τόσο του κυπριακού κράτους αλλά και των κυπρίων πολιτών, έχουν ξεπεραστεί οι γραμμές ασφαλείας και ως κράτος πρέπει να λάβουμε πιο δραστικά μέτρα. Εμείς ζητούμε όπως παρθούν άμεσα μέτρα όπως η αναθεώρηση της επιδοματικής πολιτικής του κράτους για τους παράτυπους μετανάστες και η επίσπευση των διαδικασιών και των συμφωνιών επαναπροώθησης των παράτυπων μεταναστών από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφορικά με την αμυντική θωράκιση, χαιρετίζουμε την ενίσχυση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, γεγονός που αναβαθμίζει το αξιόμαχο και την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Εθνικής Φρουράς και αναμένουμε σύντομα ότι ο προϋπολογισμός για την αμυντική θωράκιση θα φτάσει το 2% του συνολικού κρατικού προϋπολογισμού. Προς το σκοπό αυτό, εμείς έχουμε ήδη καταθέσει τις δικές μας εισηγήσεις στην κλειστή συνεδρία που πραγματοποίησε σχετικά η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας.

Επιπρόσθετα, με την αναβάθμιση των Συμβασιούχων Οπλιτών ζητούμε τη μονιμοποίηση τους με ισχυρά κίνητρα. Παράλληλα, τα προβλήματα των Υπαξιωματικών και Συμβασιούχων Υπαξιωματικών πρέπει να βρουν μόνιμες λύσεις για να γίνει ακόμα ένα σημαντικό βήμα προς τον εκσυγχρονισμό του στρατεύματος μας. Προτεραιότητα μας συνεχίζει να είναι η εξασφάλιση της ίσης αντιμετώπισης αντρών και γυναικών στο στράτευμα, ειδικά των Γυναικών Υπαξιωματικών, οι ίσες ευκαιρίες ανέλιξης και η εξασφάλιση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων και των ωφελημάτων όλων ανεξαιρέτως των στελεχών της Εθνικής Φρουράς.

Της Εθνικής Φρουράς η οποία καλείται να ανταπεξέλθει στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον και μέσω των συνεχών προκλήσεων και επιβουλών της Άγκυρας, πάντα μέσα στα πλαίσια συνεργασίας με την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Όσον αφορά την πρόσφατη παράνομη εισβολή του κατοχικού στρατού την νεκρά ζώνη, στις περιοχές της Πύλας και του Αγίου Δομετίου, απαιτούμε όπως τα μέτρα ασφάλειας αυξηθούν, έτσι ώστε να αυξηθεί και το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων αυτών των περιοχών.

Κυρία Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Ως βουλευτής της περιφέρειας Λευκωσίας βλέπω με ικανοποίηση ότι η πόλη μας προχωρά με αισιοδοξία προς το μέλλον, μέσα από μια σωρεία έργων και υποδομών που θα ενισχύσουν τον πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα και τη μοναδικότητα της ως κέντρο επιχειρηματικής, τεχνολογικής και πολιτιστικής ανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο. Τόσο εντός αλλά και στην επαρχία της πρωτεύουσας, έχουν τροχοδρομηθεί ή βρίσκονται στην πορεία υλοποίησης σημαντικά αναπτυξιακά έργα όπως η λειτουργία σε μερικούς μήνες του Κέντρου Υγείας Ακακίου, ο περιφερειακός δρόμος Λευκωσίας και ο δρόμος Παλαιχωρίου – Λευκωσίας, ο δρόμος Αστρομερίτη – Σολέας, όπου εδώ θα πρέπει να επισπευσθεί η υλοποίηση του δεύτερου κομματιού του δρόμου δηλαδή Ακακίου – Αστρομερίτη, το αρχαιολογικό μουσείο, η ανάπλαση της εντός των τειχών πόλης, με την επιβαλλόμενη όμως στήριξη των κατοίκων και των επιχειρήσεων και πολλά άλλα. Επιβάλλεται η αναβάθμιση των Νοσοκομείων της επαρχίας Λευκωσίας όπως της Ευρύχου, του Πεδουλά, Πύργου Τυλληρίας και Τροόδους. Εμείς θα παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη αυτών των έργων σε όλα τα στάδια και θα επεμβαίνουμε δραστικά όπου χρειάζεται μέχρι και τη συνολική υλοποίηση τους.

Την ίδια ώρα, επιβάλλεται η δημιουργία νέων έργων όπως το Ελικοδρόμιο Σολίας – Τροόδους με τον κίνδυνο των δασικών πυρκαγιών που ελλοχεύει κάθε καλοκάιρι, πρόγραμμα προώθησης του χαλιτζιού Πύργου, να υπάρξει νέα μοριοδότηση για τους μαθητές του Πύργου Τυλληρίας, όπως επιβάλλουν και εθνικοί λόγοι για νέα νομοθεσία για την Τυλληρία, καθώς επείγει και ο διορισμός Επιτρόπου Ορεινών Κοινοτήτων.

Καταληκτικά,

Σε σχέση με τα κεφαλαιώδη ζητήματα που προανέφερα και για όλα τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία μας, θα συνεχίσουμε να καταθέτουμε και να στηρίζουμε πολιτικές ουσίας, που θα συνθέτουν απόψεις, θα δημιουργούν προοπτική και θα εξυπηρετούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του πολίτη. Διαχρονικός και στρατηγικός στόχος της Δημοκρατικής Παράταξης – Συνεργασίας είναι να λειτουργεί συναινετικά, συνθετικά και δημιουργικά για να πετυχαίνει την εθνική συνεννόηση προς όφελος του τόπου και των πολιτών.   

Κυρία Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Τελειώνοντας την ομιλία μου, θέλω να ευχαριστήσω τους Κοινοβουλευτικούς Συνεργάτες της Παράταξης μας, τις Γραμματείες των Επιτροπών, τις Υπηρεσίες και το προσωπικό της Βουλής για τη στήριξη που μας παρέχουν στο δύσκολο έργο μας και ειδικότερα τη Γραμματεία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών για το εξαίρετο έργο που έχουν επιτελέσει για την διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του Κρατικού Προϋπολογισμού. Θέλω να ευχαριστήσω επίσης εσάς κυρία Πρόεδρε και τους υπόλοιπους συναδέλφους για την αγαστή και εποικοδομητική συνεργασία τόσο στις Επιτροπές που συμμετέχω όσο και στις συσκέψεις των αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων.

Σας ευχαριστώ και εύχομαι Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το νέο έτος, σε εσάς και σε όλο τον Κυπριακό λαό, με υγεία και σύντομη απελευθέρωση της πατρίδας μας.

Adblock test (Why?)

Read this on ΔΗΠΑ