Από: KitasWeather

Αυξημένες μέσες/υψηλές νεφώσεις αύριο, σκόνη και μικρή άνοδος θερμοκρασίας – Νέα διαταραχή το Σ/Κ

Αυξημένες μέσες/υψηλές νεφώσεις αύριο, σκόνη και μικρή άνοδος θερμοκρασίας – Νέα διαταραχή το Σ/Κ
Δημοσιεύθηκε: Νοεμβρίου 21, 2023-11:54 View: 62

Καλές καιρικές συνθήκες αναμένονται στην περιοχή μας μέχρι και τουλάχιστον την Παρασκευή, με κύριο χαρακτηριστικό την αυξημένη ηλιοφάνεια – με εξαίρεση όμως αύριο Τετάρτη όπου θα παρατηρούνται αυξημένες μέσες και υψηλές νεφώσεις. Παράλληλα, σκόνη θα αρχίσει να επηρεάζει την περιοχή μας κυρίως από την Πέμπτη, αρχικά από τη Μέση Ανατολή και αργότερα από την Αφρική ενώ αναμένεται και ενισχυμένο ανατολικό/βορειοανατολικό ρεύμα αέρα αύριο Τετάρτη και την Πέμπτη. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο σήμερα, μη αξιόλογη μεταβολή αύριο και νέα μικρή άνοδο την Πέμπτη/Παρασκευή για να κυμανθεί προοδευτικά σε επίπεδα πάνω της κανονικής. Κατά το Σ/Κ, νέα διαταραχή φαίνεται να επηρεάζει την περιοχή μας, με τοπικές βροχές/καταιγίδες κυρίως το βράδυ του Σάββατου και πιθανότητα για πιο γενικευμένες βροχές μέσα στην Κυριακή.

Σήμερα Τρίτη, σφήνα ύφεσης στη μέση τροπόσφαιρα και βαρομετρικό χαμηλό τα οποία έχουν κατηφορίσει στην βορειοδυτική Μεσόγειο θα κινηθούν νοτιότερα στη βορειοδυτική Αφρική, με τη σφήνα ύφεσης να αποκόπτεται τις επόμενες ημέρες. Αντιθέτως στην περιοχή μας έχουν ανηφορίσει υψηλότερες πιέσεις και πιο θερμές αέριες μάζες, με αποτέλεσμα να αναμένεται γενικά ηλιόλουστος καιρός σήμερα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, για να κυμανθεί γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα έως λίγο πιο πάνω, φτάνοντας γύρω στους 22 έως 24 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού και στα παράλια και γύρω στους 10 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για σήμερα Τρίτη (21/11/2023)

Αύριο Τετάρτη, κλειστό χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα και βαρομετρικό χαμηλό στην επιφάνεια θα επηρεάζουν την βορειοδυτική Αφρική. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να ευνοηθεί νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα στην κατώτερη τροπόσφαιρα, το οποίο θα μεταφέρει σκόνη από τη Μέση Ανατολή προς την περιοχή μας από το βράδυ της Τετάρτης ενώ ταυτόχρονα αναμένεται και ενισχμένο ανατολικό/βορειοανατολικό ρεύμα αέρα στην επιφάνεια. Την ίδια ώρα, σκόνη θα ανασηκωθεί και στην βόρειο Αφρική, η οποία θα επηρέασει την περιοχή μας την Παρασκευή προς Σάββατο.

Όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες, αύριο αναμένεται μερικώς έως κυρίως συννεφιασμένος καιρός από μέσες και υψηλές νεφώσεις.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, παραμένοντας γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα έως λίγο πιο πάνω, φτάνοντας γύρω στους 20 έως 23 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 22 έως 24 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 10 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για αύριο Τετάρτη (22/11/2023)

Tην Πέμπτη, αποκομμένο χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα και βαρομετρικό χαμηλό στην επιφάνεια θα επηρεάζουν την βορειοδυτική Αφρική με αποτέλεσμα να συνεχίσει να ευνοείται ενισχυμένο ανατολικό/βορειοανατολικό ρεύμα αέρα στην περιοχή μας. Όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες, αναμένεται γενικά ηλιόλουστος καιρός ενώ το μεσημέρι/απόγευμα θα αναπτυχθούν λίγες τοπικές νεφώσεις στα ορεινά/ημιορεινά. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη από τη Μέση Ανατολή.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, για να κυμανθεί γύρω στους 2-3 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 22 έως 24 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 23 έως 25 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 11 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Πέμπτη (23/11/2023)

Την Παρασκευή, το αποκομμένο χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα στη βορειοδυτική Αφρική θα αρχίσει να εισέρχεται στην κυκλοφορία της ατμόσφαιρας καθώς σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας θα αρχίσει να κατηφορίζει προς την κεντρική Μεσόγειο από τη βόρεια Ευρώπη. Η σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας θα περικλείει δευτερεύουσες και αβαθέστερες υφέσεις, με αποτέλεσμα τις προοδευτικές κυκλογενέσεις σε κεντρική Μεσόγειο και Βαλκάνια.

Στην περιοχή μας την Παρασκευή αναμένεται γενικά αίθριος καιρός ενώ το μεσημέρι/απόγευμα θα αναπτυχθούν λίγες τοπικές νεφώσεις στα ορεινά/ημιορεινά. Στην ατμόσφαιρα θα συνεχίσει να αιωρείται σκόνη από τη Μέση Ανατολή και προοδευτικά και από τη βόρειο Αφρική.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμαίνεται γύρω στους 2-4 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 23 έως 25 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού και στα παράλια και γύρω στους 12 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Παρασκευή (24/11/2023)

Το Σάββατο, η σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας θα έχει κατηφορίσει μέχρι την κεντρική Μεσόγειο με αποτέλεσμα την κυκλογένεση στην περιοχή της Ιταλίας, με το χαμηλό βαρομετρικό να ενισχύεται σημαντικά αφού θα έχει πολύ υποστήριξη από τη μέση και ανώτερη τροπόσφαιρα και θα κινηθεί γρήγορα ανατολικότερα, διασχίζοντας τα Βαλκάνια για να καταλείξει μέχρι την Κυριακή στη Μαύρη Θάλασσα όπως βλέπετε στις πιο κάτω εικόνες.

Αυτό το βαρομετρικό χαμηλό φαίνεται να ακολουθεί παρόμοια γενικά τροχιά με αυτό που μας επηρέασε το προηγούμενο Σ/Κ, δίνοντας με τα μέχρι στιγμής δεδομένα κάποιες τοπικές βροχές/καταιγίδες το βράδυ του Σάββατου, οι οποίες με τα μέχρι στιγμής δεδομένα θα είναι έντονες ενώ την Κυριακή, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνονται πιο γενικευμένες βροχές/καταιγίδες κυρίως κατά το δεύτερο μισό της ημέρας καθώς η περιοχή μας φαίνεται πως θα επηρεαστεί από το ψυχρό μέτωπο του χαμηλού. H κατάσταση θα ξεκαθαρίσει περαιτέρω τα επόμενα 24ωρα. Επίσης, η σκόνη θα παραμείνει στην ατμόσφαιρα και το Σάββατο, με σταδιακή υποχώρηση από το βράδυ του Σάββατου. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή το Σάββατο ενώ την Κυριακή θα σημειώσει μικρή πτώση.

Adblock test (Why?)

Read this on KitasWeather