Από: SigmaLive

Το «κυπριακό» superfood που ευθύνεται για την μακροζωία των Ικαριωτών

Το «κυπριακό» superfood που ευθύνεται για την μακροζωία των Ικαριωτών
Δημοσιεύθηκε: Οκτωβρίου 06, 2023-11:42 View: 54

Το γνωστό σε εμάς superfood ευθύνεται για την μακροζωία των κατοίκων της Ικαρίας. Μπορεί να ακούγεται παράλογο αλλά το taro όπως είναι γνωστό στην Αγγλία και το κολοκάσι είναι το ίδιο πράγμα. Πρόκειται για ένα ποώδες φυτό το οποίο προσφέρει τους βολβούς τους και αν έπρεπε να το παρομοιάσουμε στη γεύση με κάποιο άλλο λαχανικό. Μάλιστα, από κάποιους επιστήμονες θεωρείται ως ένα από τα πρώτα φυτά που καλλιέργησαν οι άνθρωποι. Στην Ελλάδα μπορεί να επανήλθε ξανά το προσκήνιο τα τελευταία χρόνια καθώς το MasterChef το έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό, επί της ουσίας όμως ο πιο πολύς κόσμος δεν το γνωρίζει. Είναι μονάχα δύο οι περιοχές του ελληνικού κόσμου -ή τουλάχιστον μόνο αυτές οι δύο φημίζονται για αυτό- οι οποίες το καλλιεργούν και το χρησιμοποιούν στην παραδοσιακή τους μαγειρική: η Κύπρος και η Ικαρία. Το κολοκάσι, γνωστό και ως αγκινάρα της Ιερουσαλήμ, φτάνει ακόμα και το 1,5 μέτρο ύψος. Εκείνο όμως που μας ενδιαφέρει είναι ο βολβός του, ο οποίος εξωτερικά θυμίζει τη σελινόριζα. Στο εσωτερικό του πάλι είναι λείο, λευκό και σκληρό σαν τη γλυκοπατάτα. Στην Κύπρο όπως γράφει το Oneman.gr το χρησιμοποιούν ακόμα και για βρεφικές τροφές (καθώς είναι πλούσιο σε άμυλο και φτιάχνει μία παχύρρευστη κρέμα) αλλά και σε πολλές και διαφορετικές συνταγές. Βέβαια, υπάρχει ένα μεγάλο «αλλά» σε όλο αυτά: τόσο οι βολβοί του όσο και τα φύλλα του δεν πρέπει ποτέ να καταναλωθούν ωμά, αφού περιέχουν μία πολύ τοξική ουσία. Ευτυχώς, όταν το κολοκάσι μαγειρευτεί, η ουσία αυτή εξαφανίζεται. Τι ιδιότητες έχει το κολοκάσι Γιατί όμως τα τελευταία χρόνια έχει μπει στην κατηγορία των υπερτροφών και τη σχέση μπορεί να έχει με τη μακροζωία των κατοίκων της Ικαρίας; Οι τελευταίοι απασχολούν συχνά-πυκνά τους επιστήμονες καθώς αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για το πόσα χρόνια ζουν. Κανείς δεν έχει βρει με σιγουριά το μυστικό που τους χαρίζει περισσότερα χρόνια ζωής, αν και σίγουρα βοηθά το γεγονός ότι στη νοοτροπία του συγκεκριμένου νησιού το άγχος είναι μία έννοια που ο κόσμος αρνείται πεισματικά να βάλει τη ζωή του. Και πάλι, όμως, αυτό από μόνο του είναι δύσκολο να είναι αρκετό. Σίγουρα παίζει ρόλο και η διατροφή τους, στην οποία το κολοκάσι έχει βασικό ρόλο. Οι βολβοί του είναι πολύ θρεπτικοί, πλούσιοι σε βιταμίνες (Β6, C, E) αλλά και στοιχεία όπως το μαγνήσιο, ο φώσφορος και το κάλιο. Όλα αυτά, βέβαια, είναι απλά πληροφορίες γύρω από το προφίλ του ως λαχανικό. Πώς ακριβώς όμως βοηθά τους Ικαριώτες να νικούν τον χρόνο; Σχετικά πρόσφατη έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στην αμερικανική National Library of Medicine κάνει λόγο για αντικαρκινικές ιδιότητες αλλά και ιδιότητες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Μάλιστα, σημειώνεται ότι το κολοκάσι φαίνεται να διαθέτει πολλές ακόμη ευχάριστες εκπλήξεις, αφού δεν έχει μελετηθεί όσο θα έπρεπε από τους επιστήμονες. Δεν είναι όμως μόνο αυτά τα δύο -πολύ σημαντικά- στοιχεία που προσφέρει στον οργανισμό. Είναι και άλλα πολλά: κρατά το δέρμα υγιές, θεωρείται πολύ καλή τροφή για όσους πάσχουν από διαβήτη, βοηθά στην καρδιά αλλά και στο έντερο αφού διαθέτει προβιοτικές ίνες. Σημειώνεται ότι το Κολοκάσι-Πούλλες Σωτήρας καταχωρήθηκε το 2016 στο μητρώο ονομασιών προέλευσης και προστατευομένων γεωγραφικών ενδείξεων. Το Κολοκάσι-Σωτήρας/Κολοκάσι-Πούλλες Σωτήρας αποτελεί το 3ο σε σειρά προϊόν που κατοχυρώνεται στο μητρώο Προστατευομένων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευομένων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ) μετά το Παφίτικο λουκάνικο και το Γλυκό τριαντάφυλλου Αγρού. Πηγή: oneman.gr 

Read this on SigmaLive