Από: ΕΔΕΚ

Η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί το πιο ισχυρό όπλο που διαθέτουμε για την επίτευξη δημοκρατικής, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό

Η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί το πιο ισχυρό όπλο που διαθέτουμε για την επίτευξη δημοκρατικής, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό
Δημοσιεύθηκε: Ιανουαρίου 01, 1970-03:00 View: 72

Σήμερα, στην επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κλίνουμε το γόνυ στους ηρωικούς πολεμιστές της αντιαποικιακής πάλης, ο αγώνας των οποίων απέφερε, ως διόλου ευκαταφρόνητο αποτέλεσμα, την ανεξαρτησία και την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εκφράζουμε την αιώνια ευγνωμοσύνη μας σ’ αυτούς που υπερασπίστηκαν την νεοσύστατη Κυπριακή Δημοκρατία, απέναντι στο πραξικόπημα των τουρκοκυπρίων και τις επιθέσεις της Τουρκίας την περίοδο 1963 – 1967.

Τιμούμε αυτούς που αντιστάθηκαν στην παρανομία του πραξικοπήματος του 1974 και αυτούς που κράτησαν ζωντανή την Κυπριακή Δημοκρατία, αποτρέποντας την ολοκληρωτική κατάληψη της από την Τουρκία στον προδομένο πόλεμο.

Αλλά, τα τιμητικά λόγια και τα γραφόμενα, θα είναι ανώφελα, αν δεν διακηρύξουμε με ειλικρίνεια και αν δεν συνεχίσουμε με πίστη, τον αγώνα για διατήρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η εγγύηση για τη συνέχιση της ύπαρξης του Ελληνισμού στην Κύπρο και η εγγύηση για την ειρηνική διαβίωση όλων των νομίμων κατοίκων του νησιού.

Γι’ αυτό και η Τουρκία λυσσομανά να την καταργήσει, είτε με στρατιωτικά, είτε με πολιτικά μέσα.

Και η απόδειξη της ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι το γεγονός ότι, παρά τις μανιώδεις προσπάθειες της Τουρκίας και των συμμάχων της, η σημαία της κυματίζει στον ΟΗΕ, σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί το πιο ισχυρό όπλο που διαθέτουμε για την επίτευξη δημοκρατικής, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

Μια λύση, η οποία:

-Να διασφαλίζει την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και την κυριαρχία του κράτους.
-Να εφαρμόζει τα περί Κυπριακού ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις πρόνοιες του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.
-Να καταργεί τον αναχρονιστικό θεσμό των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων.
-Να διασφαλίζει την πλήρη αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων.
-Να εφαρμόζει πλήρως, χωρίς παρεκκλίσεις και χωρίς πρωτογενές δίκαιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να σέβεται τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.
-Να διασφαλίζει την εφαρμογή των 4 βασικών ελευθεριών της ΕΕ.

Αυτή είναι η πυξίδα του αγώνα της ΕΔΕΚ.

Γιατί δεν δικαιούμαστε να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές, έστω και κάτι λιγότερο από αυτό που κληρονομήσαμε από τους ηρωικούς προγόνους μας.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 1 Οκτωβρίου 2023

Adblock test (Why?)

Read this on ΕΔΕΚ